Gyurkity Péter

Torrent fejlesztővel szövetkezik a Peerfactor

A rövid idő alatt igen népszerűvé vált uTorrent fejlesztője a RetSpan kalózellenes csoport leányvállalatával társul, amely korábban a p2p hálózatokon terjesztett hamis tartalmairól vált ismertté.

A Peerfactor oldalán található rövid bejegyzés szerint a svéd Ludvig Strigeus, a népszerű uTorrent kliens fejlesztője hat hónapra szóló megállapodást írt alá a céggel, amely szerint segít egy új tartalomszóró szolgáltatás kifejlesztésében. A hír némi felzúdulást keltett az internetezők körében, hiszen a Peerfactor a francia RetSpan leányvállalata, amely mindeddig élesen fellépett az illegálisnak minősített hálózatok ellen, sőt, az Overpeer-hez hasonlóan hamis tartalmakat töltött fel a felhasználók megtévesztése céljából.

Klikk ide! Klikk ide!
Klikk ide! Klikk ide!
Klikk a képre a nagyobb változathoz

Az Overpeer körüli felzúdulásról, majd a cég tavalyi bezárásáról mi is beszámoltunk. A céget még 2002 közepén hozták létre, hivatalosan a tartalomvédelemért felelős technológián dolgozott. A gyakorlatban ez annyit jelentett, hogy szándékosan torzított, használhatatlan zeneszámok ezreivel, tízezreivel töltöttek meg egyes fájlcserélő hálózatokat. A RetSpan, illetve annak leánya hasonló megoldást választott, ám ők már kifejezetten a torrent hálózatokat célozták meg hamis tartalmaikkal. Sokak számára éppen ezért meglepő, hogy Strigeus lepaktált velük, bár szerinte ez csak azok számára lehet gyanús, akik szeretnek összeesküvés elméleteket gyártani.

"A megállapodás semmilyen formában nem érinti az uTorrent fejlesztését, mivel egy párhuzamos projektről van szó. Az emberek szeretnek paranoid módon viselkedni, és én nem fogom megakadályozni őket ebben" - nyilatkozta a fejlesztő a Slyck oldalán. Néhányan azonban úgy vélik, hogy beigazolódtak korábbi félelmeik, amit - szerintük - már az is jelzett, hogy a kliens sok vetélytársával ellentétben nem nyílt forráskódú. Az ellentábor viszont örömtelinek és egyben érdekesnek találja, hogy az eddig élesen kalóz- és torrentellenes csoport éppen egy fejlesztővel szövetkezik.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • szabeee #11
    gondolom az IP-k, hostok a tulajdonosok hozzajarulasaval kerultek fel az oldalra [ld: kepeken..] |elvileg szeme'lyes adatokrol van szo'!|
  • irkab1rka #10
    "Pénzért? Szopok nyalok gombot varrok..."

    Hofi Géza.
  • dez #9
    Na jó, azt hiszem, a scheduling-on azt értik. Akkor kipróbáljuk. (Meg látom DHT is van.)
  • dez #8
    Van ebben a cuccban automatikus seedelés? (Tehát hogy csak akkor seedel, ha van leecher is.) Hogy viselkedik, ha többszáz várakozó torrent van a listában? (Amit automatikusan seedel, egyszerre csak párat.)
  • arty #7
    utorrent a legjobb, remélem nem befolyásolja ez a kis változás a fejlesztést :)
  • galocza #6
    asszem itt az ideje, hogy frissítés előtt mindig eltegyem az aktuális verziót...
    ki tudja, mit tesz bele a nagy testvér.

    kár lenne érte, 133kban tud nagyjából mindent, legalábbis mindent ami nekem kell.

    szegény tesóm meg annakidején megcsinálta a magyaritását (mondjuk már mások viszik 8).
  • cSuwwi #5
    jó torrent progi az utorrent.
    most sztem lényegtelen hogy milyen cégnél dolgozik (nyílván eddig sem ebből élt meg)
    hameg para van, hogy esetleg beépít vmit (a nem nyílt forráskód miatt), a régebbi verziókat kell használni, most is mindent tud amit a nagyok...
  • Enkil #4
    pénz beszél .... :)
  • asysoft #3
    Ezt sem fogom kipróbálni
  • fifi #2
    fasza...