Berta Sándor

Felmentettek egy francia fájlcserélőt

Egy párizsi bíróság precedensértékű ítéletet hozott, miszerint bárki bármikor szabadon használhat fájlcserélő hálózatot. A döntés komoly hatással lehet annak a francia parlamenti javaslatnak az elfogadására, ami szerint legalizálnák a P2P-rendszerek működését.

A francia fájlcserélő 1200, illegálisan másolt zeneszámot kínált letöltésre egy fájlcserélő hálózat segítségével. Anthony G. lakásában később házkutatást tartottak a rendőrök és miután a számítógépében több, mint 1800 zenei CD- és filmkópiát találtak, a Société Civile des Producteurs Phonographiques (SCPP) nevű francia zeneipari szervezet feljelentette. Az ügyet tárgyaló bíróság már tavaly decemberben meghozta ítéletét, azonban ezt csak most hozták nyilvánosságra.

A testület sokak legnagyobb megdöbbenésére felmentette Anthony G.-t az ellene felhozott vádak alól, mivel az indoklás szerint a férfi kizárólag magáncélra készítette a másolatokat. Ez pedig a jelenleg hatályos francia jogszabályok szerint nem törvénybe ütköző cselekedet. Ráadásul a vádlott nem tudhatta, hogy a szerzői és a szomszédos jogok által védett tartalmakról készít kópiákat, mivel az általa használt szoftver erről nem adott a számára felvilágosítást. Ezt bizonyítja, hogy a számítógépben talált 1875 különböző kópia közül 1212 semmilyen szerzői jogi licenc hatálya alá nem tartozik.

A bíróság előtt a férfi jogi védelmét az Association des Audionautes (ADA) nevű szervezet látta el, amelyet korábban középiskolai diákok, egyetemisták és művészek azért hoztak létre, hogy hatékonyan felléphessenek a zenei ipar ellen.

Az ADA már korábban is sikerrel védett meg fájlcserélőket a bírósági ügyekben, ám ez az első eset, hogy a vádlottat teljes mértékben felmentették. Az SCPP képviselői alig bírták leplezni a felháborodásukat és a megdöbbenésüket. A zenei ipari szervezet a jelenlegi francia joggyakorlattal teljesen ellentétesnek és meglepőnek tartja a precedensértékű ítéletet.

A döntés azért is kapott nagy nyilvánosságot, mert Franciaországot már hetek óta lázban tartja az a tervezet, amiről éppen a napokban tárgyal a nemzetgyűlés. A javaslat legalizálná a fájlcserélő hálózatok használatát és lehetővé tenné - néhány eurós havi átalánydíj fejében -, hogy a P2P-rendszereken keresztül bárki szabadon csereberélhessen filmeket vagy zeneszámokat. Az ítélet pedig hatással lehet a nemzetgyűlés döntésére is.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • jefferson83 #10
    1. Fájlcserélő használata többnyire megosztással jár és ha nincs 10 gigás házi képgyűjteményed...

    2. Ez a csávó francia volt.
  • nukewar #9
    Már kezdtem azt hinni, hogy Mohamedet gúnyoló karikatúrát lehet csinálni, de zenét hallgatni azt nem.
  • ZoliJ #8
    igen, elviekben így van, az más kérdés, hogy a bíróságon sokszor nem veszik figyelembe ezt a passzust
  • Gambler #7
    Igen, ez így van, a letöltés magáncélra engedélyezett, de a megosztás már nem, márpedig emberünk ezt tette!
    "A francia fájlcserélő 1200, illegálisan másolt zeneszámot kínált letöltésre egy fájlcserélő hálózat segítségével."
  • toyotakacsa #6
    Ha itthon rászállnak valakire, kérhet majd menedékjogot a franciáknál?
  • Teppik Amon #5
    Nemsokára egy magasrangú ámerikai vezető látogat hozzájuk valami teljesen más ügyből. Beszélget a Francia elnökkel. Rá pár napra/hétre valahogy felsőbb nyomásra elvetik az egészet. De bárcsak ne így lenne ;)
  • lck #4
    Tudtommal - javítsatok ki ha nem így van - az érvényes magyar törvények szerint, filmet és zenét saját használatra Magyarországon bárki legáliasan letölthet. Akkor ez nem nagy újság.
  • MacrosTheBlack #3
    Hajrá franciák!
  • Macc #2
    Jo lenne ha elterjedne az egesz EU-ban ez a hozzaallas...
  • benczurzs #1
    Wow, ez nem semmi !
    " A javaslat legalizálná a fájlcserélő hálózatok használatát és lehetővé tenné - néhány eurós havi átalánydíj fejében -, hogy a P2P-rendszereken keresztül bárki szabadon csereberélhessen filmeket vagy zeneszámokat."
    Ezt bármikor, örömmel.