Berta Sándor

Újabb oldalakat támad az MPAA

Az Amerikai Mozgókép Szövetség (MPAA) "tavaszköszöntő akciójában" ezúttal olyan oldalakat támad, amelyek illegálisan másolt filmek, szoftverek és zenei albumok lelőhelyeit tettek közzé.

A szervezet célkeresztjébe került az ISOHunt.com, a BTHub.com, a TorrentBox.com és a TorrentSpy.com is. Ezek a portálok azért tüskék az MPAA szemében, mert ők maguk ugyan nem terjesztenek illegálisan másolt filmeket, szoftvereket, vagy zenei albumokat, de úgymond katalógus szolgáltatást végeznek, vagyis megmutatják a felhasználóknak, hogy melyik alkotás illegális kópiája melyik fájlcserélő hálózat rendszerében található meg.


Néhány kattintás, és válogathatunk a másolatok között

A vád ezek ellen a weboldalak ellen többek között az, hogy a szerzői és a szomszédos jogok által védett tartalmak illegális másolatait terjesztő fájlcserélő rendszerek használatára ösztönzik, buzdítják az internetezőket. A TorrentSpy és az ISOHunt valójában a tartalmak közti keresők, ettől függetlenül azonban az MPAA nem tesz különbséget. A szerzői jogvédők szemében az ezeket a portálokat működtető személyek legalább annyira bűnösek, mint maguk a filmek és más alkotások illegális kópiáit terjesztő és a felhasználók számára letöltésre kínáló fájlcserélő rendszerek üzemeltetői.

A kampány érinti a sci-fi tartalomra specializálódott NiteShadow.comot, amely a 24 000 regisztrált felhasználója számára linkeket mutatott több mint ezer, illegálisan másolt sci-fi film és sorozat lelőhelyeihez.

Túlkapások ezúttal is történtek, ilyen például a DVDRs.net nevű oldal esete, ami kakukktojásnak számít a támadott portálok között, hiszen a DVD-, a HD-DVD- és a Blu-ray-piac világából szállított híreket az érdeklődőknek. Igaz, nem is ez váltotta ki az MPAA figyelmét és haragját, hanem az oldal kiegészítő szolgáltatása, ami hozzáférést nyújtott az illegálisan másolt tartalmakhoz.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • balazsm78 #34
    Szerintem nem fogják felszámolni az illegális letöltési lehetőségeket. Ugyanis amíg van illegélis letöltés, meg kalóz cucc terjesztés, addig van létjogosultságuk az ilyen cégeknek. Szóval nem érdekük, a felszámolás. Abban viszont van ráció, hogy éppen ezek a cégek tesznek közzé ill. cuccokat, saját szervereiken, hogy így csaljanak lépre emberkéket. Szintén saját létük igazolására.
  • Kagemusha #33
    Ha jobban belegondolsz, mi marad ki az online vasarlasnal? A hordozo ára. Ezesetben viszont...
  • Jamie #32
    Az viszont röhej, hogy Mo-on ugyanannyit kérnek az online mp3 vásárlásért mintha CD-n a boltban megvenném.
    Kedves kiadók nem kell rögtön házat venni egy album bevételén!
  • Jamie #31
    Azért van pár kiadó aki már kezdi felfogni a dolgokat: a Warner az új filmeket is 2-4 ezer pénzért adja. A Sziget pl 2800.
    Teljesen korrekt.
  • Kagemusha #30
    "A vád ezek ellen a weboldalak ellen többek között az, hogy a szerzői és a szomszédos jogok által védett tartalmak illegális másolatait terjesztő fájlcserélő rendszerek használatára ösztönzik, buzdítják az internetezőket."
    Aha. A konyhakés meg gyilkosságra ösztönzi a szakácsokat... Röhej! Azért nem kellene átesni a paci túlfelére.
  • kev #29
    Kár ezekért a torrent-oldalakért. Bár az Mpaa szélmalomharcot vív. Egy torrent-oldal eltűnik, 3 másik lép a helyébe. A jövő az internetes zene/file/film letöltéseké.
  • TeDDyRuSh #28
    Ami tetszik film,azt megveszem 5000ért, sőt ha lehet extra lemezeseket. Minden zene amit szeretek,eredeti audió CD veszem meg. Ha esetleg nem jelenik meg Magyarországon kedvenc előadóm, akkor az internetről vásárolom meg. Az elsők között vettem szilikon karszalagot a magyar zeneipar megmentéséért. Természetesen megveszem DVD-n is a koncerteket,még ha el is mentem rá.

    4evva www.torrentz.com
  • schakaal #27
    esetleg a KAD hálózat?
  • schakaal #26
    Amúgy vki tud egy decentralizált rendszert?na azt nyomozzák vissza:)
  • schakaal #25
    A jó édes anyját a "Tavaszköszöntő Akció"-juknak...