Berta Sándor

Németország: akár 3 év börtön fájlcserélésért

Brigitte Zypries igazságügyi miniszter - engedve a német zeneipar érdekeit képviselő szervezetek nyomásának - úgy döntött, hogy Németországban a jövőben a legkisebb szerzői és a szomszédos jogi vétségekért is komoly büntetéseket fognak kiszabni.

Korábban a német politikus még azon a véleményen volt, hogy a "nagyhalakat" kell megbüntetni, azokat pedig akik csak egy vagy két filmet töltenek le a fájlcserélő hálózatokból, nem. Akkor az volt az általános érv, hogy "nem kellene az iskolásokat bűnözőknek beállítani". Nemrég azonban a zeneipar lobbizásának köszönhetően megváltozott a miniszter véleménye. A Handelsblatt német gazdasági lap információi szerint a legújabb törvénytervezet már nem tartalmaz az úgynevezett "bagatellklauselt", vagyis a kisebb szerzői jogi vétségek felett szemet hunyó kitételt.

A "bagatellklausel" lehetővé tette volna, hogy ha valaki több részletben rögzít a videokamerájával egy moziban egy filmet, akkor az nem számítana bűncselekménynek, legfeljebb csak szabálysértésnek. A német zeneipar azonban már évek óta küzd azért, hogy a viszonylag enyhének számító törvényi szabályozást megreformálják és büntessék keményebben a különböző szerzői jogi vétségeket. Németországban eddig például bárki szabadon készíthetett magáncélra másolatokat a zenei CD-iről. Ez a gyakorlat azonban könnyen lehet, hogy a következő hónapokban változni fog.

A Heise német híroldal emlékeztetett arra, hogy januárban a jelenlegi jogszabályok szigorítása mellett szállt síkra Bernd Neumann kulturális miniszter. A legutóbbi módosítások értelmében már az illegális másolatok letöltése, terjesztése, illetve az azokhoz való hozzáférés biztosítása is bűncselekménynek számítana Németországban, az elkövetőkre pedig súlyos pénzbüntetés, vagy akár 3 évig terjedő börtönbüntetés is kiszabható lenne. Ezek a büntetések azonban a polgári jogi szervezetek szerint már túlzóak és nem állnak összhangban az elkövetett vétség súlyával. A vita tehát újra fellángolt és kétséges, hogy ki kerül ki a párharcból győztesen.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • szal #51
    Nem meglepö részemre, hogy amíg a Franciák nem ellenzik a másolás/copy szerü logikus eljárást.
    Hiszen minek az eredetit koptassam!? Hordjam, törjem stb. Ezen felfogásban csak a harácsolók kapnak 'hülyét'! VETT VOLNA tölem MÉG EGYET -HA már ANNYIRA KELL NEKI!
    Tehát nem a, zene, film, terjesztése a fontos a begyepesedett FEJEKNEK! Csak a harácsolt "hasznuk-at" FÉLTIK! Szerintem. Az a megalázó eljárás, hogy a hordozó árában benne van a, csak azért is lopónak tekintett felhasználó büntetése, valamint a gyanusító haszna. IS! Egyszerüen az ártatlanság válelmének a figyelmen kivül hagyásán túlmenöen. Törvénytelen, sértö a személyekre és az Állpolgári Jogokra! Ha nem lenne ez a adózott terméket megadóztató szervezet és a törvénytelen eljárása: egy CD 45%, DVD 54%,valamint
    a flash memória 60-65 szalékkal lenne olcsobb mint most!
    Maximálisan egyet értek Tetsuo véleményével!
    És biztos, vagyok benne, hogy die Frau "szakértö"
    elég sok érintett részvénnyel rendelkezik, ha már ésszel nem is fogja fel a károkozását. A saját szemétdombját persze, hogy védi. Nekünk? Drágán!
    Ez saját érdekéböl érvényetítitett jog sértés.
    De. Ez csak csak a jéghegy csócsa! A németek tegyenek amit amit akarnak otthon. Nekünk éppen elég csapás az ARTISJUS (természetesen csupa ki betükkel írva)! Mert pénzhajhász csoport a kultúra és a müvészek ellensége! Csupáncsak azért mert olyan magas árakat gerjeszt (magának) ami a fogyasztók nagy részének nem elérhetö.
    Van egy régi mondás.
    -Nem mindegy, hogy 10db-ot adok el 100 Forintért. Vagy 100 darabot 10 Forintért!-
    ezért van az, hogy nem a harácsolók a sikeres 'kereskedök!
    Pedig az igazság és a béke jobb lene
  • Toma8 #50
    Ígazuk van
  • Tetsuo #49
    Fuck german politix!
  • DanyyX #48
    A rák megoldható. Mikrohullámmal kell lőni az ilyen embereket. Bizonyitottan hatásos. Nem kell hozzá sok cucc...
  • exxile #47
    Mindenesetre arra buzditok mindenkit, hogy ne vegyen eredeti cd-t dvd-t, filmet jatekot vagy zenet!!!! Rohadjon rajuk az egesz hobelevanc! Foleg az ilyen starforce-os szopatasokkal egyutt, amivel azt is buntetik aki veletlen eredetiben vesz meg valamit.
  • exxile #46
    Ja igazad van, szerintem is ez a megoldas.
  • predy1 #45
    A következő GTA-ban már nem gyilkolni kell, hanem letölteni :-) A játék végére az utolsó küldetés egy egész Liberty City-t ellátó warez-hálózat beüzemelése lesz :-)
  • exxile #44
    A nemet honatyaknak, es a kiadok tulajdonosainak meg a szarrago jogvedoknek ismetelten csak azt tudom kivanni, hogy a megtermelt extraprofitjuk nagy reszet koltsek el a kemoterapias kezelesukre, a maradekot pedig tegyek el temetesre. De elotte termeszetesen eveket szenvedjenek rakban, mielott megdoglenek. Amen.
  • joofiu17 #43
    Hat meg mit nem...
    Kepzeljetek el mi lenne akkor itt romaniaban ha ezt bevezetnek...
  • Barnagekko #42
    Hallott valaki a Brave New Worldről? :) ;)
    Sztem ha így folytatják ezek a genyóládák, akkor azok az állapotok lesznek aranyos profithajhász világunkban, mint a könyvben (pölö: embertenyésztés, nagycégek irányítják a világot). Annyi biztos, ezek a patkányok nem elégszenek meg Németországgal és az USA-val, mindenütt ott lesznek. :( :(
    Királyság! 10000 ember nagyon gazdag lesz (na jó, legyen 11000), a többiek meg mind szegények.
    Kszönjük nektek ó játékkiadók/zenekiadók/filmkiadók, hogy ilyen szép jövő elébe nézünk!