Berta Sándor

Holland egyetem fejleszt fájlcserélő szoftvert

A Delfti Egyetem informatikus kutatói és hallgatói egy új fájlcserélő programot fejlesztettek ki. A Tribler nevű alkalmazás elsősorban a különböző televíziós műsorok anyagának csereberéjét és terjesztését segítheti majd elő.

Napjainkban a P2P rendszerek a zene- és filmipar elsőszámú közellenségének számítanak. A holland szakemberek azt akarják bebizonyítani, hogy maga a technológia kiváló és használható legális tartalmak csereberéjére is. "Hisszük, hogy a P2P hálózatok lehetnek a jövő egyik legfontosabb információterjesztési megoldásai. Szeretnénk, hogy rövid idő múlva már ne az illegálisan másolt tartalmak lelőhelyeként, hanem a legális anyagok tárházaként jussanak a fájlcserélő rendszerek az emberek eszébe" - mondta a Tribler egyik fejlesztője.

Klikk ide! Klikk ide!
Klikk ide! Klikk ide!
Klikk a képre a nagyobb változathoz

Az új szoftver iránt máris nagy az érdeklődés, sok televízió jelezte, hogy érdekelné a megoldás. A legtöbb társaság ugyanis általában egy központi szervert használ és így teszi elérhetővé az anyagait. Egy fájlcserélő szoftver viszont egyszerűen feltelepíthető és az azt futtató számítógépbe sem kell plusz hardveralkatrészeket beépíteni. "Egy P2P-hálózat esetében gyorsan, biztonságosan, egyszerűen lehet eljuttatni a különböző műsorok videóit egyik PC-ről a másikra. Így például egy televíziós társaság a jelenlegi költségeknek a töredékéből megúszhatna például egy helyszíni közvetítéssorozatot egy nyári vagy téli olimpiáról" - érvelt a program használata mellett Johan Puowelse, a Tribler készítőinek egyike.

Ráadásul a szakemberek szerint a fájlcserélő rendszer alkalmazása egyúttal lehetővé tenné azt is, hogy az adott televízió felmérhesse, miszerint melyik műsorra mekkora az igény, milyen műfajba tartozó filmeket szeretnek a nézők, valamint, hogy a hírműsorok érdeklik-e inkább az embereket vagy a showműsorok. Felmérhető lenne az is, hogy egy új műsor eléri-e a várt nézettséget, így az eddigieknél sokkal egyszerűbben kialakíthatóvá válna a műsorstruktúra.

A Triblert a fejlesztők "szociális fájlcserélőnek" nevezték el. Maga a szoftver a népszerű BitTorrenten alapul és néhány egyedi funkcióval bővítették ki.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • roliika #31
    Na winampos 1000-reset találtam. 1027*768-ban ez is randa. Tv-n talán élvezhető lenne azért. Jó, 3-4 mb-el tényleg szebb lenne. Film premiereknek nekem megfelelne az 1000k is. ;-))
  • roliika #30
    Az AtV 454-el nyomja, 1000-el már igencsak mutatós lenne! Normál sztereó tv adáshoz megfelelne...így kicsit zavaros a kép az tény.
  • shabba #29
    Ha megnézel egy 450kbps-es webcast streamet, pl. a www.atv.hu oldalán(nagyítsd ki teljes képernyősre, úgy az igazi) és összeveted azzal a minőséggel ami a tv szolgáltatódtól jön akkor azért látható különbség van. Szerintem te sem örülnél annak ha változatlan havidíj mellett a tv szolgáltatód visszavenne ilyen webcast minőségre, azzal a szöveggel hogy ez is tökéletesen megfelel.

    Ezért kell az IPTV-nek is legalább olyan minőségi követelményeknek megfelelnie mint amit a piacon lévő konkurens megoldások biztosítanak. És az IPTV-nek nem a webes webcast meg a vicces videók a konkurenciája, hanem az analóg és digitális tv szolgáltatók által kínált tv csomagok.

    A H.264 minőségére jó példa ha elmész Apple trailer oldalára és megnézel pár HD trailert. A 480p-sek megfelelnek az SD minőségű TV adás minőségi követelményeinek, az 720p és 1080p-sek meg a HD-snak. Bár e két utóbbit mezei PC-n nem igazán tudod majd lejátszani mert kevés lesz hozzájuk a géped teljesítménye. Hacsak nincs valami hardwares támogatottságod ami pl. a legújabb generációs videokártyák esetében megtalálható.

    Ezeknek a trailereknek a bitrátája közel van az általam korábban leírt értékekhez, a képi minőségük pedig eléri azt a szintet amit egy mai modern digitáli tv-től elvárható, és amivel egy IPTV szolgáltatás versenyképes lehet a már piacon lévő megoldásokkal szemben.
  • roliika #28
    Ok értelek és igazad is van, de ilyen helyi TV-knél mint itt Zalaegerszegen is van, az életbe nem láttam sportközvetítést.:-) Szal reklámoknak meg ilyen beszélgetős izéknek tökéletes az 1Mb/s nem? :-) Hát ja lesz HD, csak kinek lesz rá pénze.:-( Most 1 normális HD tv fél milla.:-( Örülök az 50cm-es TV-m nek és szerintem vanak ezzel így egy páran. Set top box volna az igazii megoldás, ha Tv-hez előfizukor ingyen adnák. Csak ha TV-n nézem akkor+minek nagy sávszél? Úgyse látom a háttérben mozgó hangyákat 1 Forma-1-es közvetítés esetén.:-)
  • dez #27
    A h.264 jobb tömörítésű, mint az xvid/divx.

    Egy hagyományos CRT TV-n még elmennek ezek a fél-1Mbps-es divx/xvid-ek, de monitoron vagy HD-s tévén(*) már nem olyan jók, hogy mindent így akarjak nézni. Ráadásul ezek általában ~24fps-es mozifilmek, azaz darabos mozgásúak, ami élő műsornál, sportközvetítésekkor, stb. kevés.

    (*) Ugyebár épp most jönnek be a HD-s tévék... (2-3 év múlva jönnek az OLED-ek, SED-ek, FED-ek is, CRT-n túlmutató tulajdonságokkal, ami a még élethűbb színeket és kontrasztot illeti.) Azokon már egy mai tévéadás sem túl szívderítő. Nemhogy egy még jóval gyengébb.

    Persze lesznek a neten (mint ahogy eddig is voltak) ilyen gyengébb minőségű adások - viszonylag szűkebb közönségnek.
  • dez #26
    Én pl. biztos nem néznék egy 320x200-as adást. Ilyenek már jó ideje vannak (itthon is voltak ilyen próbálkozások), de nem voltak rá szélesebb körben vevők az emberek.
    Viszonyításképpen: egy normális tévéadás 720x560-as (és bár az interlace által, de 50 fázis/mp-esek, miközben a pc-s tartalmak 24-30fps-esek).
  • roliika #25
    Haaaaaa spórolós lenne a ditráta lp xvid kódekes, akkor kiszolgálónak 1-2 Mbit is elég lenne mondjuk 1 kis helyi tv esetében nem? :-) Lecserélem itthonról a Göcsejmédiát bazz! :-DDD
  • shabba #24
    Attól mert te nem látsz, az még nem jelenti azt hogy nincs. Világszerte több millió IPTV előfizető van és a számuk igen dráma mértékben nő és ennek még igen csak az elején vagyunk. Végülis tényleg hülyeség az az IPTV. Hülye az AT&T(SBC) mert 5 milliárd dollárt költ hálózat fejlesztésre mert IPTV szolgáltatást akar csinálni. Hülye a BellSouth, a Qwest mert ők is. Sőt a Verizon még hülyébb mert az ő projectje 20 milliárd dollár fölötti. Hülye a BT mert 10 milliárd fontot költ a hálózati korszerűsítésére és ebben nagy szerepet járszik az eljönvedő IPTV szolgáltatás. Hülye a DT is mert hasonlóképp 3 milliárdért csinál odahaza hálózat fejlesztést és más piacokon is milliárdos mértékű beruházásokat eszközöl. Hülye Telecom Italia, a Telefonica, a BelgaCom, a Swisscom, az összes ázsia telco cég élükön az NTT-vel meg a SoftBankkal mert ők is botor módon kétszamjegyű milliárd dolláros összeget költenek hasonló hálózat fejlesztésre aminek mozgató rugója a triple-play és média szolgáltatások értékesíte, köztük az IPTV-vel, a VoD-dal és további értéknövelt szolgáltatásokkal. Végülis hülye a világ összes telecom cége, mind csak azért fejleszti a hálózatát hogy a hardcore netezők minél nagyobb sebeséggel tölthessék a warezt, semmi más üzleti érdek nem motíválja őket. És ezt te mind megmondtad, mert te aztán tudod mi a dörgés.

    Képzeld van SD sőt HD minőségű működőképes IPTV szolgáltatás, állítólag Tíonlány ősszel idehaza is indítani fog. A mostani AXN-en mozijukból ne indulj ki igaz felbontásban az is übere az általad említett paramétereket. Az csak webcast. És ahogy leírtam korábban a webcast nem IPTV. Ne azokból a big bráneres meg tahó világos kamera videókból indulj ki, mert az webcast. Ha webcastos módon jutattod el a video streamet az előfizetőkhöz akkor ahhoz a világ összes sávszélje nem lesz elég, úgy jársz mint anno big bránernél ha elkezd valaki előben kefélni és ráugranak akkor összefossa magát a hálózat a terheléstől. Pl. az előbb említett 3Mbps-es video bitráta mellett 1 millió néző mellett 3Tbps-es össz kapacitás kellene, ami mind hálózat terén gazdaságosan kivitelezhetetlen, ráadásul nincs az a szerver háttér ami képest ezt kipumpálni magából. De multicasttal és IPTV-vel a 60 csatorna 3Mbps-en videoval, nem fog többet enni 200Mbps-nél ami bőven elbír egy mai hálózat. De szerinted a multicast hülyeség, felejtsük el. Meg felejtse el az összes első bekezdésben felsorolt cég, elvégre az ottani műszakisok mind nem értenek hozzá. Majd te megmondod nekik a frankót.

    Képzeld a fizetős műsort nem csak a helyi kábelszolgáltatótól kérheted majd digitálisan, jöhet majd a jővőben műhódról, kábeltv-n, fölfelszíni rádiós formában vagy akár IP-n is(és itt az alkalmazott kapcsolódási technológia lényegtelen). Évek óta felismerték a telcok hogy csak hangszolgáltatásból nem fognak megélni, de azt is csak az internetes adatszolgáltatásból sem főleg. De a média és az értéknövelt szolgáltatások értékesítése jó biznisz és szeretnének piacot szerezni a jelenlegi tartalomszolgáltatóktól és ők is színre lépnek. És az IP hálózattal ezt meg is tudják oldalni hisz alkalmas hang, kép és adat átvitelére, kvázi nincsenek határok a szolgáltatás kínálatban ha van elégséges kapacitás. És nem kell hozzá kiépíteni csak egy infrastruktúrát és azon lehet többfajta szolgáltatást értékesíteni. De ezek szerint te valaki kimaradták ezek ismeretéből, pedig csak az elmúlt 3-4 év erről szól, csak eddig inkább tervezték míg napjaikban már a megvalósítás felé lépnek a fejlesztésekkel a távközlési cégek.

    Végpontig digitális TV adást már most is foghatsz, ott a legújabb DigiTV vagy a UPC Direcktje, bár ebből mindkettő a sávszél spórolós fajta mert a műhódas sugárzás drága. De ott az Antenna Digital is ami már nem bitráta spórolós. A tíkábel el tavaly elindított digitális kábeles műsorszórását, és több kis kábeles cég is így tett országszerte. De a nagy UPC is vagy még az idén de jővőre már biztosan hasonlóképp lépni fog, egyelőre még kivárnak. És ősszel lesz IPTV Tíonlánytól is. Ha szépen végignézed az elérési formákat van közöttük satellites, kábeles, földfelszíni és IP alapú is. Jééé de ismerős, pont ezeket soroltam fel kicsit korábban. Hogy mik vannak. ;)

    Tanulság: attól mert még nem tudsz valamiről, attól az még köszöni szépen de létezik.
  • roliika #23
    "(köll a mazsola a kalácsba)
    " <-- Ez tettszik! :-D
  • irkab1rka #22
    Shabba:

    hülyeség. A minőség nem számít. Nézz már körül a gyakorlatban. Hol látsz te 320x200 vagy a fölötti akármilyen tömörítésben szórt adást? Majd fog számítani, ha a hálózat felnőtt hozzá, de addig a tartalom számít, és a hírek sebessége. Az űrhajó fellövését vagy a marsraszállást élőben követni, egy háborúból vagy egy lóversenyről közvetítést nézni hozza a csúcsnézettséget, nem az, ha egy színházból divx-ben jön 1280x1024-ben az adás...

    A multicast-ot meg szerintem felejtsd el :DDDD

    Alig hiszem, hogy bármilyen jelenleg kiépített hálózat elbírna 50000 műsorszolgáltató multicast-ját, márpedig ha a tévéműsorokat felrakod netre azokkal a paraméterekkel, amikről beszéltem... :)))

    A fizetős műsort továbbra is a helyi szolgáltatód fogja nyomni, ha szerencséd van digitális adást nézhetsz 2-10 éven belül néhány magyar szolgáltatónál (úgy értem hogy a végpont is digitális, nem csak az, amit felnyomnak a műholdra vagy bele a kábelbe).
    A neten szórt adások meg megmaradnak a hirek, vicces videók és reklámok színvonalán, mert ott a reklámeladás a lényeg, és ahhoz tartalom centrikus adás kell (köll a mazsola a kalácsba)

    Szerintem ;)