Gyurkity Péter

Intel, AMD: új szer­ver­chipek és vir­tu­alizá­ció

Mindkét processzorgyártó lerántotta a leplet készülő szerverchipjeik néhány részletéről. Az Intel a teljesítményt, vetélytársa pedig a fogyasztást helyezte előtérbe.

Az International Solid-State Circuits Conference fejleményeiről a pcmag.com számolt be hangsúlyozva, hogy bár az Intel által ismertetett dokumentumok több helyen a teljesítményt emelik ki, a gyártó a fogyasztás féken tartására is ügyelt. Erre szükség is volt, hiszen a Tusla kódnevű Xeon chip - amely az év végén jelenik majd meg - körülbelül 3,4 GHz-es órajelen fut, és 150 wattot fogyaszt, szemben a jelenlegi Paxville sorozattal, amely 3 GHz-es órajel mellett 165 wattos étvággyal riogatja az érdeklődőket. Ezt egészíti ki a 16 MB egyesített L3 gyorsítótár, amely a 65 nanométeres csíkszélesség révén kerülhetett be.

Nimish Modi, az Intel mikroprocesszor csoportjának első embere elmondta, hogy a fogyasztás 75 százalékáért a processzormag felelős, 12 százalékot a gyorsítótár emészt fel, míg a maradék az I/O műveleteknek jut. A gyorsítótár nagy méreténél fogva minden apró trükk, újítás segít az étvágy mérséklésében, pláne, hogy a tranzisztorszám is jelentősen növekedett. Az AMD üdvöskéje, a Pacifica virtualizációs technológiát támogató, F sorozatú Opteron ugyanakkor beéri 95 watt fogyaszású, és két 512 kB-os másodszintű gyorsítótárral érkezik. A vállalat részéről elhangzott kijelentések és a jelenlegi útiterv szerint a gyorsítótárak egyesítése csak a következő évben valósulhat meg.

A két gyártó eközben már javában készül a virtualizációs technológiák bemutatkozására. Az Intel Paxville generációja már magában foglalja a Vanderpool névre keresztelt eljárást, ám ezt csak a közeljövőben, BIOS-frissítéssel fogják engedélyezni a szervergyártók. A vállalat szerint a technológia készen áll a széles közönség előtti bemutatkozásra, és erre három hónapon belül sor kerülhet. Az ikermagos szerverchipeknél az áttörést a Dempsey mag jelenti majd, míg az Itanium családnál a Montecito mag felelős ennek bevezetéséért, szintén még ebben az évben. A technológiát a VMware Server legújabb, ingyenes változata is kihasználja, és a megszokott módon lehetővé teszi több operációs rendszer egyidejű futtatását.

Az AMD jóval többet akar saját fejlesztése bevezetésénél, partnerei révén ugyanis egyeduralomra, vagy legalábbis egyértelmű fölény kialakítására törekszik. Margaret Lewis, a cég üzleti megoldásaiért felelős igazgatója elmondta, hogy az első eszközök még idén megjelennek, és jövőre az asztali számítógépekre is kiterjedhet a technológia. Ennek felgyorsítása érdekében szoros kapcsolatra törekednek a területen érdekelt főbb cégekkel, úgy mint Microsoft, Vmware és XEN, és lemondtak a jelentős licencdíjak bevezetéséről. Véleményük szerint ezzel a megközelítéssel komoly esélyük van a vezető szerepet elhódítására.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • Benoke #13
  Jó lenne valami kraft növelés mert a Xeon -ok elég siralmasat produkálnak. A Nagy szavakon kívül semmit nem nagyon tapasztaltam eddig.
 • arty #12
  az amd nem ellenfél az intelenek jelenleg még ... ld. részesedés, forgalom, nyereség :)

  remélem még 2-3 évig nem talál magára az intel és kialakul egy sokkal kellemesebb 50-50%, s valóban lesz verseny innovációban, ár és teljesitményben :)
 • gabeei #11
  Bezony, amig az Intel elektrorezsókat próbál gyártani, addig az "Ájemdé" ftw. Bár ha egyszer felvirrad az Ő szeme is, akkor végre az AMD is kaphat egy normális ellenfelet. Addig be kell érnie ezzel a tűzhelygyártóval..
 • dokar #10
  "Erre szükség is volt, hiszen a "Tusla" kódnevű Xeon chip - amely az év végén jelenik majd meg - 3,4 GHz körüli órajelen fut, és 150 wattot fogyaszt, szemben a jelenlegi Paxville sorozattal, amely 3 GHz-es órajel mellett 165 wattos étvággyal riogatja az érdeklődőket."

  Na, még mindig nem ért véget a "MHz Myth"!?
 • lmisi #9
  Akkor a mega elvisz vagy 18 wattot a 150ből;)
  No és ezek alapjárati vagy max fogyasztások?
  Két duálos intel proci elvisz 300w-ot!!!
  Na ezekből se fognak renderfarmot építeni.
 • Zoldalma #8
  Eloszor olvassal:
  "16 MB egyesített L3 gyorsítótár"
  "két 512 KB-os másodszintű gyorsítótár"

  Nah, latod mar a kulonbseget?
 • Zsoldos #7
  "az Intel mikroprocesszor csoportjának első embere elmondta, hogy a fogyasztás 75 százalékáért a processzormag felelős, 12 százalékot a gyorsítótár emészt fel"
 • Caro #6
  Ja, néztem 500-as K6-2-m 18W-ot fogyaszt.
 • tehen_m #5
  cache nem fogyaszt sokat
 • Darth Sith #4
  " Ezt egészíti ki a 16 MB egyesített L3 gyorsítótár, amely a 65 nanométeres csíkszélesség révén kerülhetett be. vs. Opteron ugyanakkor beéri 95 wattal, és két 512 KB-os másodszintű gyorsítótárral érkezik"
  csoda hogy kevesebbet fogyaszt? :)