Gyurkity Péter

Virtualizáció: egy új korszak kezdete?

Az AMD vezetői egy, a napokban lezajlott rendezvényen számoltak be a Pacifica kódnevű technológia részleteiről, hangsúlyozva, hogy korszakalkotó megoldásról van szó, amely óriási előrelépést jelent.

A processzorgyártó az In-Stat elemzői cég által San Joséban megrendezett Fall Processor Forum nevű rendezvényen beszélt a fejlesztés alatt álló technológiáról. Az FPF elsősorban szakmabelieknek, vagyis mérnököknek, vállalati vezetőknek szól, általában a legújabb fejlesztéseket, az azokkal kapcsolatos terveket, illetve a várt eredményeket ismertető előadásokkal, bemutatókkal. A mostani rendezvényen - The Road to Multicore - elsősorban az új ikermagos chipekről, és az ezekkel érkező megoldásokról tartottak beszámolókat.

Az eWeek tudósításából kiderül, hogy az AMD a Pacifica kódnéven ismert virtualizációs technológia körüli felhajtásra koncentrált, kihangsúlyozva annak forradalmi, korszakalkotó jellegét. "Szeretném, ha mindenki tisztán látná, hogy a virtualizáció a következő nagy dobás az x86 architektúra terén. Az embereknek minél hamarabb meg kell érteniük a technológia lényegét, hogy hatékonyan használhassák fel azt" - jelentette ki Kevin McGrath, az AMD Advanced Architecture csoport igazgatója. Beszédében megemlítette, hogy a Pacifica révén feleslegessé válnak azok a komplex, bonyolult programozási bűvészmutatványok, amelyek lehetővé tették a virtualizációs szoftverek (pl. VMWare) korai megjelenését.



Az AMD szerint a hardveres eljárás debütálásával elsősorban a szoftverfejlesztők munkáját könnyítik meg, egyszersmind javítani tudnak a sebességen és a számítási igényeken is. Igaz, a már kész termékek esetében ez kevésbé érvényesül, hiszen fejlesztőik már rengeteg munkát beleöltek szoftvereikbe, ám új lehetőségeket nyithatnak meg az újonnan induló projektek előtt. Erre már csak néhány hónapig kell várnunk, mivel a tervek szerint az első ilyen Athlon 64 és Opteron processzorok 2006 első felében jelennek majd meg a piacon. Ez azonban mindössze a kezdeti lépés lesz, és belátható időn belül szeretnék tovább bővíteni a technológiát, például az I/O-műveletek virtualizációjával.

A gyártó a technológia két óriási előnyét hangsúlyozza. Egyrészt a vállalatok minden eddiginél hatékonyabban ki tudják majd használni a rendelkezésükre álló gépparkot (szervereket), másrészt a biztonság terén is új megoldásokat próbálhatunk ki. Szabadon böngészhetünk például az interneten egy külön e célból létrehozott virtuális partícióval, anélkül, hogy bármilyen veszélynek tennénk ki fő operációs rendszerünket - mindezt könnyedén és gyorsan megvalósítva.

Eközben természetesen az Intel is készül saját megoldásával, amely Intel Virtualization Technology, illetve Vanderpool néven ismeretes. A tajvani DigiTimes szerint a gyártó november 13-án két új chipet mutat be - Pentium 4 662 (3,6 GHz) és 672 (3,8 GHz) - amelyek már támogatják az új eljárást. Bár a két megoldás alig tér el egymástól, az új processzorok korai megjelenésével az Intel győzne a presztízsharcban, amit vetélytársa aligha engedhet meg magának.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Troppauer #11
    "Eközben természetesen az Intel is készül saját megoldásával, amely Intel Virtualization Technology, illetve Vanderpool néven ismeretes. A tajvani DigiTimes szerint a gyártó november 13-án két új chipet mutat be - Pentium 4 662 (3,6 GHz) és 672 (3,8 GHz) - amelyek már támogatják az új eljárást. Bár a két megoldás alig tér el egymástól, az új processzorok korai megjelenésével az Intel győzne a presztízsharcban, amit vetélytársa aligha engedhet meg magának."

    Tokmindegy. hogy ki készul el elobb.... Lasd a DUAL magos P4 mekkora tragya lett! a nagy kapkodas.
  • Equ #10
    "Production-ban úgysem kockáztatja meg senki."

    Olyan jó, hogy tizenéves "szakértők" nyilatkoznak olyan témákról amiről halvány fogalmuk sincs... Nemhogy production-ben, de 100 milliós mission-critical datacentereken futtatnak vmware-t (esx,gsx) szerver konszolidáció ill. particionálás céljából többek közt magyar nagyvállalatok is...
  • the Godfather #9
    Figyelemre méltó ez a "presidio" security TPM...éppen ez az amiröl szól a TCPA, ha hallott rola valaki, ha nem akkor itt egy link: http://www.againsttcpa.com/TCPA ellenes oldal Csak már azóta át lett nevezve mert TCPA néven nem volt népszerü.
  • irkab1rka #8
    a vmware már nem uj cucc, ahogy a bochs és a plex sem az. Amugy meg nincs nagy hw problémája a vmware-nek, csak tudd, hgoy mire használod. Production-ban úgysem kockáztatja meg senki.

    A virtualizációrol meg annyit, hogy "nad dolog". Mióta is van virtual mode a 32 bites procikban? Ez is uaz csak pepitában, nagy köritéssel. A microcode az microcode...
  • BlueGold #7
    Folyt. köv: Ez tényleg Brutális dolog
  • BlueGold #6
    Pl. egy 2.5 GHz Cerkán tud emulálni " a játék élmény szerint " egy P 1. 100-as gépet
  • arty #5
    kizárt, lemaradásban vannak, később kezdtek szvsz bele ... ráadásul kis cég... hááát .... :(

    ddr2 kényszer :( már olcsobb a ddr2, nemsokára gyorsabb is lesz ;)
  • fflx #4
    vmware mar most is nagyon brutalis dolgokat, tud, hat meg ha mindez hardveresen meg is lesz tamogatva, az lesz majd a kanaan!
  • blackeagle #3
    Hát nem tudom lesz-e értelme.
  • Pharaoh #2
    DDR2 csak egy évig lesz? Akkor már tényleg kihagyhatták volna, mint eredetileg akarták.