Gyurkity Péter

Idén mutatkoznak be a négymagos AMD chipek

Lapértesülések szerint a processzorgyártó továbbra is 2007-ben tervezi a négymagos Opteron chipek piacra dobását, de az első példányokról már az idén lerántaná a leplet és bemutatón demonstrálná erejüket.

Az InformationWeek Marty Seyer alelnök nyilatkozata alapján állítja, hogy az AMD még az idei év közepén nagy bemutatót tervez, amelyen nemcsak következő generációs szerverplatformjukat, hanem a jövőre debütáló négymagos Opteron chipeket is elénk tárnák. A vállalat ígérete szerint ezen processzorokhoz nem szükséges majd a teljes platformváltás, mivel az eredetileg ikermagos chipekhez szánt Socket F foglalat az utódokat is befogadja majd.


Asztali újtások 2007-ig

"Hagyományos egymagos felépítésű chipekről ikermagosokra, majd négymagosokra történő váltást még senki nem hajtott végre az ágazatban egyetlen platformon belül" - emelte ki Seyer, amivel az Opteron család rugalmasságára utalt. Arról már korábban beszámoltunk, hogy idén az AMD több új fejlesztéssel készül, amely három új foglalat debütálását is jelenti. A Socket 754, 939 és 940 helyett jön ugyanis a Socket S1, M2 és F, amelyek sorrendben 638, 940, illetve 1207 érintkezőt használnak. Az S1 a mobil processzorokért, az M2 az asztali Sempron és Athlon 64 chipekért, míg az F az Opteron szerverprocesszorokért felelős. Az új foglalatokkal jön a DDR2 memória és a biztonsági, valamint a virtualizációs technológia (Pacifica) támogatása.


A Socket F foglalat 1207 érintkezővel

" Amikor az év közepén kihozzuk az új ikermagos, virtualizációt is támogató chipeket, egyúttal a mostani szerverplatformba szánt négymagos processzorokról is lerántjuk a leplet" - erősítette meg az alelnök. A Socket F érdekes újítása, hogy az Intelhez hasonlóan a lábak magába a foglalatba kerülnek, míg a processzorokon csupán a lapos érintkezőfelület lesz megtalálható. Az új technológiák mellett a gyártástechnológia is frissül: bevezetik a 65 nanométeres csíkszélességet, amely reményeik szerint gyorsabban és gördülékenyebben zajlik majd, mint a 90 nanométer esetében.

Az AMD a napokban bővítette partnereinek számát, amely révén a VPS programban az eddigi egyetlen helyett már négy szövetségesre számíthat. A Newisys mellé ugyanis csatlakozott a Supermicro, a Tyan és az Uniwide - utóbbi kettő eddig is a cég mellett foglalt állást, ám a Supermicro a Xeon alapú szerverek egyik legnagyobb gyártója. Az egy- és kétmagos Opteronokra kiterjedő Validated Server Program (VSP) megbízhatóságot és minőséget garantál a vásárlóknak, akik közvetlenül a szerződő cégektől szerzik be a kiszemelt rendszereket. Terveik szerint a VSP márka alatt idén négy földrészen (Észak-Amerikában, Európában, Ázsiában és Latin-Amerikában) is új konfigurációkat szállítanak majd.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • BiroAndras #68
  Amikor swappel, akkor természetesen lassú. De nem erről volt szó, mert ehhez semmi köze a for ciklusoknak.
  Tapasztalatom szerint 1GB RAM mellett nem nagyon kell swappelni. Persze attól függ, hogy milyen progikat használsz. A céges gépemben 2 giga van, mert oda 1 már kevés.
  De a swappolás sem 100%-ban a win hibája, hiszen a futtatott alkalmazások eszik meg a memória nagyobb részét.
  Persze a win memória kezelésén is bőven van mit javítani.
 • DJ Bee18 #67
  nekem kétmagos pocim van 2 hónapja, meg vagyok vele elégeve. Bár ez nem azt jelenti, hogy rögtön megveszem a 4 magosat, mert ez a proci marad 2-3 évig, mert azért pénzügyileg megzuhantja az embert :DDD
 • dez #66
  Tudható, hogy a kód nagy részét névtelen, nem túl motivált és lelkes, nem különösebben jól fizetett, átlagos programozók tömege csinálja, és normális optimizálásra idő sem lenne (meg általában lehetőség sem, tekintve a felhasznált fejlesztői környezeteket, amik nem optimális kód készítésre vannak kihegyezve).
 • dez #65
  "Én nem tudom, nekem egyszerűen nem akar lassú lenni. Biztos rosszul csinálok valamit."

  Hmm, és mondcsak, neked hány giga ramod van, 2-3? (Hogy kikapcsolhattad a swappolást, ami sok-sok ram esetén is bejátszik.) Vagy sosem használsz egyszerre 1 "komolyabb" programnál többet egyszerre? Valami szupervinyód van, esetleg 4x-es RAID konfigod (mind tükrözve...), ami többszáz MB-ot tölt mp-enként. Csak mert emberi számítás szerint 1GB memória lecserélése (ram-vinyó) 100MB/s-mal számolva is 20mp... Fél giga meg 10.

  (Ez persze most csak a swap, és arról volt szó, hogy nem csak a swap miatt lassú, de én most csak a te hozzászólásodra reagáltam.)
 • dez #64
  Nem. :) Mivel az a program aktuális kódjától függ. Kivéve persze az olyan nyelveket, mint a Java, ami - hacsak nem bytecode-ban van - futás előtt fordul le gépi kódra, és ha olyan a compiler, 64 bites (jobban mondva AMD64-es) kódot fordít, ha lehet.
 • dokar #63
  "Én nem tudom, nekem egyszerűen nem akar lassú lenni. Biztos rosszul csinálok valamit."

  Hehe, öregem, ez ám a parasztvakítás! Biztos megzavart téged a for ciklus. Hehh.
 • BiroAndras #62
  "Hát ennyit érnek a M$ "szuper", nagyüzemi fejlesztési módszerei, hogy zöldfülű progizók hegyeit rakják a futószalag mellé!"

  Te hány win programozót láttál már? Vagy hány sor win forráskódot?
 • BiroAndras #61
  "Alapvetően tudjátok,hogy miért olyan kibaszottúl lassú az xp?"

  Én nem tudom, nekem egyszerűen nem akar lassú lenni. Biztos rosszul csinálok valamit.

  "Rengeteg egymásba ágyazott FOR ciklus van a forráskódba,ahelyett,hogy a pointerekkel dolgoznának ami valamivel több logikát feltételez a programozótól.."

  Te láttad már az XP forráskódját?

  "egy egyszerű for ciklussal indexel a memóriába pl:
  for (int i=0; i<valami; i++)
  for (int j= ...
  for (..
  for ... és így tovább közben meg vannak memória ugrások..és egy egyszerű indexelésnél is szépen átfutt a proci a memóriblokk elejétől az indexelni kívánt elemig.."

  Nem egészen értem, hogy ez mi akar lenni.

  "A másik meg,hogy mi a faszomért van még mindig az XP-ben a már 15 éves kód ami a 21 szoftware megszakításon van.."

  DOS Kompatibilitás?
  Pontosan mit is csinál ez az int 21? Én nem találtam róla semmit a winnel kapcsolatban.
 • BiroAndras #60
  "Igazából az OS-be kéne beépíteni egy fix, vagy adaptív szálkezelést és meg lenne oldva a dolog. Szépen kiosztja a munkát a magok között."

  Az NT kernel ezt a kezdetektől fogva tudja.
 • kandeláber #59
  Ha 64 bites OS alatt egy program eléri a 64 bites regisztereket, akkor az már 64 bites program, nem?