Gyurkity Péter

Intel: nagy­ta­ka­rítás a szer­ver­chipek­nél

A processzorgyártó több korosodó szerverchipet is lassú halálra ítél. A tervezett nagytakarításban az Itanium 2 és a Xeon MP vonal is érintett. Az asztali termékeknél eközben már készülnek a magfrissítésre.

A Register a vállalattól származó értesítésre hivatkozva figyelmeztet a változásokra. Eszerint összesen nyolc Itanium 2 kerül lapátra: az 1,5 MB-os L3 gyorsítótárat magában foglaló 1 és 1,4 GHz-es, a 3 MB-tal érkező 1,3 GHz-es, a 4 MB-ot tartalmazó 1,1, 1,4 és 1,6 GHz-es, valamint a 6 MB-ot hasznosító 1,5 GHz-es példányok. Ezek ezer darabos csomagolásban kerülnek ki a gyártótól, de megszüntetnek 14, az említett processzorokra épülő dobozos terméket is.

A legutóbbi információk szerint ugyanerre a sorsa jut három Xeon MP processzor is, mégpedig a 2,2, a 2,7, illetve a 3 GHz-es változat. Ezek a chipek még 130 nanométeres gyártástechnológiával készültek, tehát két generációval idősebbek, mint a legújabb, 65 nanométeres csíkszélességű újdonságok. Az érintett termékek kivonása azonban nem lesz pánikszerű. Az Intel a két processzorcsalád esetében egészen áprilisig, illetve júliusig elfogad újabb rendeléseket, és az Itanium 2 vonalat egészen 2009 elejéig el kívánják húzni. Hiányról tehát egyáltalán nem beszélhetünk, ám megkezdődik a lassú leépítés, és egyre inkább az újabb változatok feladata lesz tartani a lépést a konkurenciával.


Az asztali vonalon eközben a csak nemrég bevezetett Presler és Cedar Mill processzormagok frissítésére készülnek. A fő változás az Enhanced Intel SpeedStep Technology támogatásának bevezetése, amire az energiatakarékosság, a fogyasztás mérséklése miatt szükség. A Register által megtekintett dokumentumok szerint áprilistól kezdik az új verziók piacra dobását és az új C-1 jelzésű processzormag az ikermagos Pentium D 920, 930, 940 és 950, valamint a Pentium 4 631, 641, 651 és 661 chipekben jelenik meg. A két sorozat lényegében ugyanaz, hiszen a D 9xx tagjai két összeépített 6xx-es magon alapulnak. A hír szerint a változás minimális lesz, egyedül a 940 átlagos fogyasztása csökken jelentősen, 130-ról 95 wattra.

Az EIST mellett a korábbi értesülésnek megfelelően jön az Enhanced Halt State (C1E), amely az alaplap frekvenciaszorzójával manipulál, míg az egymagos chipek a Thermal Monitoring 2-re (TM2) is támaszkodhatnak, amely csökkenti a feszültséget és 2,8 GHz-re mérsékli az órajelet, ha a processzor túlságosan felmelegszik.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Darth Sith #6
    és mennyia fejlesztési kötlsége? Sok millió dollár úgy hallottam...
  • IstvánTM #5
    Pedig a 631-nek mennyivel jobb a doboza.
  • Punker #4
    nincs egy éves a 630-asom, és tuti nem cserélem még jó ideig :)
  • Punker #3
    nincs annyi
  • irkab1rka #2
    MEnnyiben is van egy proci előállítása? 8k-ról hallottam valahol :)
  • IstvánTM #1
    Szép ez az új doboz. :)