Gyurkity Péter

Piacon az első ikermagos Athlon 64 FX

Az AMD bejelentette az Athlon 64 FX család első ikermagos tagját, amely szerintük a játékőrültek és profik számára jelenleg a legjobb választás. Az FX-60 órajelben nem hoz látványos növekedést, ám teljesítményben annál inkább.

Az Athlon 64 FX-60 jelzésének megfelelően a család - és a vállalat asztali kínálatának - eddigi leggyorsabb tagja. Az ikermagos felépítésű processzor 2,6 GHz-es órajelen fut, tehát a 3 GHz-es álomhatár továbbra is álom marad. Ez azonban nem jelent óriási veszteséget, hiszen a 2 MB (processzormagonként 1 MB) méretű másodszintű gyorsítótárral megspékelt chip gyártója szerint így is jócskán maga mögött hagyja az elődöket. A Socket 939 foglalatban illeszkedő erőmű a szokásos PC3200 memóriavezérlőt foglalja magában, és ismeri az SSE2 és SSE3 utasításkészleteket.

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!
Klikk a képekre a nagyobb változathoz

A processzor megjelenéséről már tavaly novemberben felröppentek az első hírek. Akkor megtudhattuk, hogy az új évben mindkét rivális gyártó ikermagos fejlesztéssel igyekszik javítani saját helyzetén, és míg az AMD az FX-60, vetélytársa a Pentium Extreme Edition 955 piacra dobásától reméli elhódítani a leggyorsabbnak kijáró koronát. Az Intel ezúttal is elsőként robbantott, ám ez a robbantás felemásra sikerült, amit az is jelez, hogy fél éven belül jönnek az új változatok, amelyeknél igyekeznek minden eddiginél jobban leszorítani a fogyasztást és a hőtermelést.


Fogyasztása üresjáratban 135, terhelés alatt pedig 225 watt

Az AMD előnye itt jelenik meg riválisával szemben, az FX-60 ugyanis elődeihez hasonlóan támogatja a Cool'n'Quiet technológiát, míg az Extreme 955 egyelőre hiányt szenved ezen a téren. Az X-bit Labs saját adatai szerint a kisebb gyártó üdvöskéje legfeljebb 110 wattot fogyaszt, amivel szintén maga mögött hagyja az eddig vezető Athlon 64 4800+ chipet, ám ez még mindig érzékelhetően kevesebb, mint a 955 étvágya. Az Intel ezt új megoldásokkal, így a virtualizációs technológiával, illetve modernebb gyártástechnológiával, vagyis a 65 nanométeres csíkszélességgel igyekszik ellensúlyozni. Hogy milyen sikerrel, azt majd az első összehasonlító tesztek, illetve a vásárlói igények mutatják majd meg igazán.

Néhány külföldi teszt:
 • AnandTech
 • Bjorn3d
 • HardTecs4U
 • HotHardware
 • LostCircuits
 • TechReport
 • Hozzászólások

  A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
  Bejelentkezéshez klikk ide
  (Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • [Jakuza] #45
   Inkabb ezt olvassatok el es hanyat vagjatok magatokat a fogyasztasi ertekektol.
   http://www.computerbase.de/artikel/hardware/prozessoren/2006/test_athlon_64_fx-60_pentium_xe_955/4/

   Fullterhelesnel:
   XE840 315W
   XE955 275W
   FX-60 181W

   Ja es arrol nehany tesztoldal amikor megadjak az adatokat, melyen hallgatni szokott arrol, hogy az AMD altal megadatott ertek nem a "typical heat dissipation" (kb 75%) hanem, a tenyleges lehetseges maximum. Ezzel szemben az Intel typical heat dissipation -t ad meg.
  • BiroAndras #44
   "Ha nem tul indiszkret, milyen jatek?"

   Ilyeneket nem mondhatok fórumokon. De kb. 2 hónap múlva jelenik meg (magyar fejlesztés, ebből a stílusra lehet következtetni...).
  • BiroAndras #43
   "csak aztan nehogy 2 gb-hoz optimalizaljatok a jatekot"

   A futtatáshoz elég 1 giga, de akkor más nem fér mellé.
  • dez #42
   Te meg ha elolvastad volna a hozzászólásokat... ;)
  • maestro85 #41
   Nem is tudom, lehet magfizikához meg minden ilyesmihez nem értek, de ha elolvastátok volna hogy a hivatalos képen mi van írva, akkor kiderül hogy a Rednszer üresjáratban veszi fel az energiát. Nem az FX-60 megy 135 és 200 Watton, hanem az Athlon FX-60 rendszer üresjáratban 135 Wattot, a Pentium Extreme Edition meg ugyanígy rendszerüresjáratban 200Wattot vesz fel. Nekem monitorral együt nem fogyaszt 200-at, és ha a 135-öt is meghaladja, de nem nagyon.. LoL előbb utóbb hiány lesz az energiapacon
  • Alfa Of NS #40
   "és a fejlesztett játék"

   Ha nem tul indiszkret, milyen jatek?
  • dez #39
   Lehet, hogy titokban szövetkeztek az áramtermelőkkel? :P
  • dez #38
   Gondolom, ő arra gondolt, hogy egyátalán ne swappeljen kicsit se. Ezt máshogy nem lehet, csak ha teljesen letiltod. Mert kilapolja azokat a területeket (programokat), amiket x percig nem használsz, és rendszergyórsítótárként használja a felszabaduló területet.
  • arty #37
   miért nem vezet be intel valami cnq féleséget??? röhej, h párszáz mhz et tudnak a procijai max visszavenni ...

   egyből nem lenne gond az idle fogyasztásokkal ...
  • asysoft #36
   Pontosan! Csak a #11-esre nem tudtam máshogy reagálni;)