Gyurkity Péter

Részletek az AMD új foglalatáról

A világhálón felbukkantak az első képek a Socket M2 elnevezésű processzorfoglalatról, amely az AMD vonalán is bevezeti a DDR2 támogatását. Az első alaplapok megjelenését márciusra teszik.

Az érdekes fotók a holland tweakers.net oldalán bukkantak fel. A képek egy MSI gyártmányú alaplapról készültek, amely állításuk szerint K9N Platinum néven kerül forgalomba. Hogy mikor, azt pontosan még nem tudni - az eseményeket figyelemmel követő elemzők szerint márciusban várható az első kereskedelmi forgalomba szánt alaplapok bemutatkozása.

Klikk ide! Klikk ide!
Klikk ide! Klikk ide!
Forrás: tweakers.net

A jelzés alapján már kitalálható, hogy nForce chipsetre épülő lapról van szó. Ebből kiindulva többen úgy vélik, hogy az Nvidia elsőként támogatja majd az új platformot, amelynek legfőbb újítása a DDR2 memóriát támogató - természetesen a processzorba integrált - vezérlő. A fotókon látható változat az MCP55, amely állítólag a vállalat csúcskategóriás megoldása lesz. Főbb paramétereiben nem hoz majd nagy változásokat, hiszen a memóriavezérlő integrált, egyéb módosításra, újításra pedig egyelőre nincs kilátás. Az SLI technológiát támogató alaplap hat SATA, két PCI Express x16, két PCI Express x4, két hagyományos PCI, valamint az MSI saját speciális, a CNR-hez hasonló csatlakozóját foglalja magában (sárga színnel megkülönböztetve).

Az oldal nem első alkalommal rántotta le a leplet egy készülő foglalatról: novemberben a Socket F került a terítékre, és a tweakers akkor is elsőként jelentkezett képekkel. Ez utóbbi az Opteron 2xx- és 8xx-sorozatnak ad majd otthont, míg az M2 - egyes források szerint AM2 - az asztali chipeket fogadja be. Az érintkezők száma stimmel: 31x31, 21 kihagyással, ami az előzetes információknak megfelelően összesen 940 lábat jelent.

Szakértők úgy vélik, az új foglalat sem árban, sem a hőtermelésben nem hoz nagy változásokat. Utóbbit illetően a Socket 939 körüli szintet várnak, az egyedüli változás - amint az a képeken is látható - a hűtőventilátorok felfogatásánál várható, ahol az eddigi kettő helyett már négy csavart használhatunk. Árban 5-10 dolláros, azaz 1-2 ezer forintos emelkedést várnak, ami elhanyagolható, főleg, hogy vadonatúj termékekről van szó.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • slackface #37
  Ezek a prockók támogatják már az új 1GHz es PC8000 es DDR2 es ramokat?
 • Caro #36
  Még ott van rajt egy sárga :)
 • tehen_m #35
  1 lábbal több a mostaninál...
  Már létezik "okosabb megoldás" a procfoglalatra. (bár annak sok értelme nincsen a felhasználó! szempontjából)
 • waterman #34
  ja, winchester.. ezen az alaplapon nem látok pata csatolót:)
 • sly007 #33
  Aszta! Mennyi láb.
  Jövőre már a proci másik felén is lessz.

  De most komolyan: Nem ártana lassan valami okosabb megoldást találni a procifoglatra.
 • jojo #32
  Ez így igaz, de ha fejleszteni akarsz, mindent újravetetnek veled.
  Tápot, mert kevés...
  Alaplapot, mert lassan naponta kell az új keret, bár az alaplapi csippek része nem nagyon fejlődik...
  Memóriát, mert a DDR2 lesz rajtuk...
  Hiperszuper hűtés, mert izzik mindegyik...
  Wincsit, mert a sebessége napról napra gyorsabb...
  Szal igaz hogy nem kötelező, de én úgy érzem mégis rákényszerítenek.
 • pentium419 #31
  menni megy csak milyen graf mellett milyen fps-sel mer ha graf nem számit akkor meg a 66gt is sok
 • fawcet #30
  Majd ha kijön a cod2 után a cod3, meg doom4 akkor elgondolkozok a váltáson. Addig meg minek.
  Minden megy 3000re felhúzott barton 2800-as és gef6600GT-vel.
 • kow83 #29
  650Mhz-s procim van, szarok a fejlődésre :)
 • arty #28
  szvsz novemberben a sempronok elég kellemes árban voltak! és annak még a leve sem híg ;) (najo, tény h s754 lap kell alá és nem igazán fejleszthető)

  régi szép emlékek ... amikor az 1700+ 11-12 ezerbe került ... és tuningal a teljesitménye két évig elég volt ... az is igaz persze h emiatt az AMD veszteséget termelt :D