Gyurkity Péter

Elnököt vált és árat csökkent az AMD

A processzorgyártó új elnöke Dirk Meyer, aki Hector Ruizt, a vállalat eddigi első emberét váltja fel posztján. Több termékük árát is csökkentik, míg a nagy rivális Intel olcsóbb kétmagos chippel jelentkezik.

Az AMD közleményben jelentette be a váltást. Hector Ruiz, a cég eddigi elnöke ugyanis bejelentette, hogy lemond tisztségéről, ám továbbra is megtartja a vezérigazgatói posztot, illetve ő marad az igazgatótanács elnöke. Dirk Meyer, aki eddig a Mikroprocesszor Üzletág elnökeként tevékenykedett, mostantól Ruizzal közösen vezeti a vállalatot. A szakember, akit az Athlon atyjaként is emlegetnek, 11 év alatt jutott el a csúcsra.

Meyer igencsak tapasztaltnak számít: korábban részt vett az Intelnél az első x86 processzor megtervezésében, dolgozott a DEC Alpha, a VAX, és számos beágyazott chipen is. Kinevezésével egy időben a processzorgyártó árat is csökkent: lefaragtak a Turion 64, a mobil Athlon 64, a mobil Sempron, illetve az asztali gépekbe szánt ikermagos Athlon 64 X2 chipek árából, amivel a kereslet élénkítésére törekednek. A legnagyobb csökkentést a Turion vonalon hajtották végre, a változás mértéke 5-32 százalék között mozog, a legnagyobb arányban természetesen a gyorsabb, újabb példányok ára csökkent. A mobil Athlon 64 sorozatnál 7-11, míg a szintén mobil Sempronoknál 9-11 százalékos a csökkentés.


Dirk Meyer

Ennél valamival nagyobb mértékben süllyedt az ikermagos változatok ára: a leggyorsabb Athlon 64 X2 4800+ 20 százalékkal mérséklődött, és most 643 dollárba kerül, míg a család legkisebb tagjának ára 8 százalékkal csökkent, így a 3800+ 301 dollárt kóstál. A teljes árlistát megtaláljuk az AMD weboldalán, az árak természetesen ezer darabos rendelés esetén értendők.

A rivális gyártó eközben szintén olcsóbb változaton töri a fejét, igaz, esetükben ez nem árcsökkenést jelent, hanem egy új processzor, a szintén ikermagos Pentium D 805 piacra dobását. "Igen, a D 805 szerepel az útitervben, és valószínűleg márciusban jelenik meg. Ez az olcsóbbra szabott chip 2,66 GHz-en fut majd, 533 MHz-es FSB-vel és 2 MB másodszintű gyorsítótárral" - nyilatkozta az X-bit Labsnak az Intel szóvivője. Ára 200 dollár kerül lesz, tehát maga mögé utasítja a jelenleg legolcsóbb D 820-at, amely 241 dolláros árával eddig a legkedvezőbb ajánlatnak számított.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • dez #20
    Na igen, lassabb procik jó overclockolhatósága ide vagy oda, a 3700+ 1MB L2 azért néha jól jön. De azért most már ideje lenne, hogy a mobil vonalhoz hasonlóan 1MB legyen lassabb prociknál is az alap (és mondjuk Sempronnál az 512KB)... Remélhetőleg az új tokozással ez is bekövetkezik, mert mégiscsak muris, hogy asztali vonalon fele L2-vel kell beérni átlagos esetben (3700+ alatt), mint mobil vonalon...
  • gabeei #19
    A 3700+ tényleg baromi jó, bár én is a 4400+ árát próbálom leszurkolni...
  • gabeei #18
    De, volt ilyen, viszont csak a régi Duronoknál, és Athlonoknál, illetve a Palomino magos Athlon XP-knél.A T-Bred, és Barton magosoknál már a procilábat kell összekötni.AMD sajna csak az FX-eknél hagyta szabadon a szorzót, a többinél mód sincs a szorzó kilockolására...
  • grebber #17
    HEHE most néztem egy árlistát a kiszemeltem a 3700+ -os San Diego magos L2 1 MB-os olcsobb már mint a 3500+-os Venice L2 512k.
  • wojf #16
    "A legnagyobb csökkentést a Turion vonalon hajtották végre"

    "Ennél valamival nagyobb mértékben süllyedt az ikermagos változatok ára: a leggyorsabb Athlon 64 X2 4800+ 20 százalékkal mérséklődött"

    :)

  • vice #15
    Hát ezt szerintem gondold át még egyszer...
  • device #14
    Nemreg olvastam hogy a regi amd-k nel valami L1es hidak osszekotesevel ki lehetett nyitni a szorzozarat. Nem tudjatok hogy Venice magos AMD64 nel ez a lehetoseg hasonloan fenn all e?
  • grebber #13
    3500+-os S939-es is mehetne lejebb de aztse bánnám ha a 3700+-os SanDiego magos csökenne:D
  • dez #12
    Mi az a bizonyos "ugyanez a ketegória"? Szerintem egy A64 3200+ nettó 35e-ért, 3Ghz-en járatva [*] (és még így sem akarja kiforrasztani magát) nem olyan rossz...

    [*] Hogy ne ejtsen zavarba az órajel: ekkor már rég gyorsabb a legtöbb feladatban, mint a leggyorsabb P4.
  • Darth Sith #11
    Intel-éknél már 50 alatt lehet igazán jó procikat venni. AMD-nél ugyanez a kategória, 70 fölött.. Dualcore-ról nem is beszélve.