Figyelőnet

Eldőlhet a kék lézerek csatája

Miután a hazai háztartások mintegy 30 százalékában már van DVD-olvasó, itt az ideje végiggondolni, mire fogjuk ezeket lecserélni 5-7 éven belül.

Most indulnak Magyarországon is a digitális tévéadások, az élvonal hamarosan nagy felbontású is lesz, a jó műsorokat fel is akarjuk majd venni, és a filmstúdiók is tízesével jelentik be a nagy felbontású formában is kiadott filmeket. Amint azt a magyar népesség egyharmada már tudja, a szabvány DVD képpontszáma 720×576. Ez finomabb felbontás, mint a tévéműsoré, amely körülbelül 600×400-as jó esetben, bár analóg jelről lévén szó, a képpontszámnak nincs sok értelme.



Azt azonban tudni kell, hogy még ez a (számítógépes szemlélet szerint) nevetségesen kevés képpont is sorpáronként váltakozva jelenik meg a képernyőn - ez az sorváltós (interlaced) megjelenítési üzemmód, amire majd a nagy felbontású tévé vásárlásakor kell figyelni: amelyik ugyanis csak így tudja megjeleníteni a sok sort, az kevésbé jó képet ad, mint amelyik progresszív, azaz szép sorjában, ahogy kell, kirajzolja másodpercenként 25-30-szor az összes képinformációt. Hosszú évek után kikristályosodni látszik, hogy a nagy felbontású tévé (HDTV) két képpontszámot "tud" majd: 1280×720 és 1920×1080. A sorok száma (függőleges adat) a tévétechnikában hagyományosan a megjelenítés finomságának mérőszáma, mert ennyiszer kellett szegény elektronsugárnak egy képváltás alatt visszarohanni a képernyő másik oldalára.

Tehát a sorok száma alapján röviden úgy is említik, hogy HDTV 720, vagy 1080. A 720i és az 1080i jelöli a sorváltós, a 720p és az 1080p a progresszív megjelenítést. Azért kell ennyit beszélni a tévéről a nagy felbontású DVD ismertetésekor, mert annak alapvető rendeltetése a nagy felbontású műsor tárolása. Bizony, a ma általános, kétrétegű, névlegesen 9 GB kapacitású DVD-re nem fér fel egy nagy felbontású, teljes - minimum 100 perces film. Amióta a HDTV a köztudatban van, azóta küzdenek a fejlesztők a tömeges tartalomkezelés technológiájának kidolgozásán, miközben a PC-s videózással foglalkozók már megoldották: merevlemezt használnak. Ezzel a megjegyzéssel mintegy előrevetítjük az alább felvázolt harc egyik lehetséges kimenetelét.

Az idei évindító szórakoztatóelektronikai vásár, a Las Vegas-i Consumer Electronic Show egyik nagy eseménye volt, hogy a nagy felbontású DVD két irányzata nyílt és heves háborúba kezdett. A Sony és társai a Blu-ray, a Toshiba és szövetségesei a HD-DVD technológiát állítják csatasorba a vásárlók kegyeiért, ebben a pillanatban a Toshiba-oldal van lépéselőnyben, mert a CES-en 500 dolláros lejátszót jelentett be márciusi megjelenéssel, míg a Blu-ray eszköz csak nyárra várható, és 1800 dollár lesz az ára. Mindkét tábor maga mellé állított több világhírű filmstúdiót, amelyek rendre a saját repertoárjuk legjobb anyagait fogják majd az általuk előnyben részesített formátumban megjelentetni.

Klikk ide! Klikk ide!
Klikk ide! Klikk ide!
Klikk a képre a nagyobb változathoz

Mondanunk sem kell, a HDTV természetesen digitális, tehát a képe finomabb, és stabil. Nincs hangyásság, vibrálás és szellemkép, s mindez a jelenleginél minimum kétszeres finomsággal (a stabilitás a mostanában induló, standard felbontású digitális adások fő előnye.) Következésképpen a nagy felbontású DVD-k adatformátuma elvileg azonos azzal az adatfolyammal, amely a kábelen érkezik és merevlemezen is rögzíthető, onnan visszajátszható lenne - az az amerikai sorozatokban időnként már felbukkanó TiVo szolgáltatás. Mindkét új DVD-formátum fizikai alapja a kék (valójában közel ultraibolya) lézerfény magasabb frekvenciája, melyből következően sokkal sűrűbben lehet mind a jeleket, mind a sávokat elhelyezni a lemezen.

A Blu-ray-lemez egy rétegén 25, a HD-DVD-én 15 gigabájt adat fér el. Tekintve, hogy egy szokásos film nem igényel többet 13-14 gigabájtnál, legfeljebb az extrák mennyisége különbözhet a különböző formátumú kiadások között. Akik viszont adattárolásra is használnák az írható lemezeket, azoknak számít a többlet. A két technológia között az olvasóoptika kialakítása, és a lemez kialakítása teremt alapvető különbséget. A Blu-ray-lemez nagyobb kapacitása sűrűbb adatelhelyezésből adódik, aminek elolvasásához más lencserendszer és a jelenleginél lényegesen vékonyabb fedőréteg kialakítására volt szükség. A HD-DVD-lemez viszont alig különbözik a jelenlegi DVD-től. Ezért nem lehet gazdaságosan olyan kombinált berendezést építeni, amely mindegyik lemezt legalább lejátssza, a felvételről pedig szó se essék.

Nem meglepő, hogy a HD-DVD hívei a Blu-ray sérülékenységét, az ellentábor meg a kisebb kapacitást, következésképp a nagyobb tömörítést, a rosszabb képminőséget hangsúlyozza. Ez utóbbi elég gyenge érv, mivel a felbontás legrosszabb esetben is 1280×720 képpontos finomságot ér el. Ami talán sorsdöntő különbség lehet, hogy a jelenlegi lemezgyárak Blu-ray-lemezt nem tudnak gyártani a meglévő berendezéseikkel, HD-DVD-t viszont igen. Gondoljunk csak bele, milyen hátrányt jelent ez a Sony szabvány elterjedésében.

Klikk ide! Klikk ide!
Klikk ide! Klikk ide!
Klikk a képre a nagyobb változathoz

Nem számíthatnak gyors sikerre a nagy felbontásban utazó cégek, mert a DVD-formátum mind a tartalom, mind a berendezések tekintetében még a felszálló ágban van. Miért vegyek újat, mikor most (1-2-3 éve) vettem fejlett lejátszót, és a boltok roskadoznak a DVD-ktől? Azok a filmek, amelyeket VHS-kazettán féltve őrzök 5-8-10 éve, most jelennek meg 990 forintért DVD-n. Hatalmas mennyiségű DVD-tartalom és -berendezés van piacon és használatban. (Milyen nehezen is tört be a DVD annak idején! Évekig lehetett már PC-be való olvasót kapni, filmet meg egyet se.) Lehet, hogy mire kifut, addigra lesz jobb technika, mint az optikai lemez.

Mindezzel együtt pillanatnyilag a HD-DVD szénája jobban áll. Olcsóbb a berendezés, hamarabb piacon lesz, nagyságrenddel olcsóbb a lemez gyártása, a formátumot támogatja a digitális videotechnológia fölött bábáskodó DVD Fórum - amelynek tagjai között rendre megtalálhatók a Blu-ray formátumot is támogató cégek. A HD-DVD mögött felsorakoztak a legnagyobb filmstúdiók - amelyek készséggel adják engedélyüket (megfelelő térítés ellenében persze) a Blu-ray kiadáshoz is. A legeslegrosszabb esetben kétféle lejátszót kell venni azon keveseknek, akik egyformátumos filmeket keresnek. Az is lehet, hogy a magasabb kapacitás miatt a számítógépes formátum a Blu-ray, a filmes meg a HD-DVD lesz.



Vannak szakértők, akik mindössze 10-12 éves ablakot látnak az optikai tartalomtárolás számára. Egyrészt a merevlemezek fejlődése, másrészt a szélessávú adattovábbítás terjedése és szélesedése (az átbocsátóképesség növekedése) komoly versenytársak lehetnek a formátumháborúban. Ha a győztesben nem is lehetünk biztosak, abban igen, hogy a tartalomforgalmazás a jogvédelmen fog állni vagy bukni. Bármely formátum terjed is el, a berendezések már kemény védelmi technológiákat fognak hordozni. Olyan titkosítást, amely a másolt (már bizonyítottan lejárt kulcsú) lemezt nem játssza le.

Így hát arra is bizton számíthatunk, hogy a számítógépes adatmentési technikák fennmaradnak a nagy felbontású videózás korában is. Azaz a merevlemezes tárolás már csak ezért is komolyan szóba jön. Ehhez képest érdekes, miért halt el az IVDR kezdeményezés, amely pont erre a célra javasolt egy különleges tokozást és a PATA (IDE) interfész lemezrés-szerű kivezetését. Ma egy 40 gigabájtos, 2,5 hüvelykes (noteszgép-) merevlemez 20 000 forint, ehhez 6000 forint egy USB 2-es tok, az így előálló eszköz mintegy 5 DVD-minőségű filmet tárol úgy, hogy egyes (USB 2 csatolós) asztali lejátszókon is megnézhetjük azokat. Van már 100 gigabájtos kis merevlemez is, nyilván a HD-műsorok számára.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • KaBuTo666 #58
    hát nem is magyarországra akarnak betörni!
    ugyanis itt tényleg nagy a csoróság
    akit meg engetheti magának az pedig meg veszi és kész..
  • koliz #57
    Sziasztok ha azt nézzük nálunk mennyi ember még egy dvd lejátszót sem igen engedhet meg magának,ill ha bedöglik a teszkós nem teheti meg hogy ujat vegyen
    nálunk halott ügy arról nem is beszélve nem tud olyan "tv" sem venni amin lejátsza, akik meg megengedhtik maguknak azok lcd tv bámulják az analóg jeletés egyszerüen nevetséges mint mercivel robogni a föld úton, micsoda pazarlás és várják a HDTV adásokat amik nem igazán akarnak hozzán betörni
  • buran #56
    Nagyon rendben van a cikk, tényleg... elektronsugárról beszél, miközben 5 évvel későbbi technikákról van szó. :-)

    Nemtom, ismeritek-e a Kürt Rt. ajánlását: évente újra kell írni minden CD-t és DVD-t. A szalagos meg bűnlassú. A mostani trend az, hogy vinyó, és _nem_csak_otthon_.
  • KaBuTo666 #55
    én PS3-at veszek azt csá, egyértelműen a blu ray a jobb, nah meg pláne én néztem hd filmeket a sony nak a baravas hd tévélyén és nem voltam tőle nagyon elájulva, mit mondjak szal BLU RAY AZ LESZ A KING!!!
  • puntocsento #54
    lmisi:"Adatmentésre szerintem felejtős br. és hddvd is." én is ezt mondom. mivel műanyagból van az alapanyag, azért az idő vasfoga kikezdrajta. gondoljatok bele a dvd lemezen mikrónyi lukak vannak, és idővel ugye a műanyag alapanyag tágúl, ősszehúzódik, vetemedik. igaz hogy 1-2 év alatt minimálisan, de ez elég ahoz a pici lyukakhoz, na a blue ray-nél mégkissebb lukak lesznek, még előbb tönkre fog menni.
  • puntocsento #53
    lmisi:"Hehehe írott cd/dvd élettartam max 5 év."
    ez egy vicc. nekem már 2éve vannak írott lemezeim, márkától függetlenűl. jó ha 1 évet kibírnak. sorba dobálom ki őket! max lehet hogy 5év. mondjuk 100 dvd közűl 1!
  • lmisi #52
    Menteni streamer, vagy egyéb szallagos egység, illetve winyóra érdemes. Otthon a winyó preferált értelemszerűen.
    Emlékeim szerint szalag 25év -ig bírja, winyók hasonlóan. Persze miután kiírtad az adatokat a winyóra ki a polcra nyugiba...
    Hehehe írott cd/dvd élettartam max 5 év. Eredetileg 100-ról volt szó, de ez inkább álomkép volt. Az olcsó gyártás miatt lementek 0-2 évre:(((((
    Nyomott gyári cd/dvd -nél jobb a helyzet sokkal.
    Adatmentésre szerintem felejtős br. és hddvd is.
  • Fenjoy #51
    nekem csak az a "bajom" hogy még mindig nem lehet tudni a várhato élettartamot...cd/dvd-nél sem lehet tudni... nálam a BR a befuto:)
  • puntocsento #50
    szerintem a HD DVD fog eléterjedni. megmondom miért. itt is írják, hogy egy HD felbontású film 13-14 gigára ráfér, akkor egy HD DVD duplarétegű 30gigás lemeze miért nem elég??? az adat tárolás, minek 50gigányi adatot tárolni 1 lemezen. nekem nagyon sok dvd-r anyagom van, mindegy hogy verbatimon, tdkn, vagy aritán, de fél 1év után nagyon sokról elvész az adat, pedig nincsenek is megkarcolva. vagy van olyan adat a vinyómon ami 4éve van rajta, és még tökéletesen visszalehet olvasni, de írható dvd-n még nem nagyon találkoztam ami, 2évig is adat vesztés nélkül lejátszaná. szerintem a blue rayen lévő adatok előbb elfognak veszni, mivel sokkal kissebbek a "lyukak" tehát sokkal sérülékenyebb. meg ugye az se lessz mindegy, hogy egy lemez mennyibe fog kerülni, mivel a HD DVD ugyan azon a gyártósoron tudják gyártani, ezért sokkal olcsóbb lessz. vagy tegye fel a kezét akinek nincsen másolt fimje! na ugye. a lejátszót nem írom, hogy mennyibe kerűl, mert ott szerintem mindegy , hogy 50-vagy 150e ft lessz. egyszer kell megvenni. mondjuk nekem az elő dvd lejátszóm 220Eft volt, a másik kettő 80-80Eft. szerintem nagyon jó ez a cikk, és szerintem is úgy lessz, hogy a HD DVD a filmiparban, a blue ray pedig a számítástechnikában fog jobban elterjedni. mert hát ugye a ps3-on is a játékok lesznek blue ray-en.
  • lmisi #49
    Ha a cikkben idézett hd-dvd, ill. br.(blue-ray) adatok valósak akkor a br. halott dolog, valószínüleg a PS3 is. Emiatt a Sony jövőbeni sorsa is kétséges.
    A nagy Sony részvényesek kezdhetnek aggódni...
    Sajna a br. akkor lenne tuti ilyen költséggel ha nagyságrendileg azaz 10x ekkora kapacitása lenne.
    Már most a VHS - Betamax párharcra emlékeztet a dolog.
    - Sőt a mai költségorientált világban senki nem fog 300eft ért venni egy lejátszót amikor 40eft felvevőt tud venni. Esetleg 100-ig elmegy minőségjavulás miatt tovább nem.
    - Ráadásul 3kilos lejátszóban vehet 10eft. lemezeket, na ez végkép kiüti a biztosítékot.
    - Sajana a HDTV sem úgy terjed ahogy remélték
    anno. Az emberek 95% még mindíg egy 600x450 felbontásnak megfelelő minőség mellet TVzik és fog is vagy 5 évig. Egyszerűen nincs szüksége a HDTV felbontásra. A digitális adásokat is továbbra is hagyományos tv-n nézi. Viszont az alig drágább HDTV jó alternatívának tűnik. Bár a merevlemezes felvevők komoly konkurencia!!! Egy 300gigás merevlemezen rengeteg anyag elfér és nincs lemezcserélgetési nyűg.
    - Ráadásul a HDTV-disc-re elférnének komplett DVD sorozatok. Nem kéne 4-5 dvd lemezzel idétlenkedni.
    A divx-et nem is mondom. Alig több pénzért mint hagyományos dvd-n!!!
    - A Sony és társai kockáztatott tripla téttel és nem jött be. Egyszerűen túlbecsülték a technológiai fejlődés gyorsaságát. Gáz, nem jött be. A horribilis 1800$ ár komoly. Egyre több helyről hallani, többek között ezért csúszik a PS3 is. Egyszerűen képtelenség így rentábilisen PS3-at piacra dobni.... Ha van egy kis eszük lógó orral, de visszaállnak a xbox általl is használt dvd formátumba. Egyébként marad a büszkeség, de a részvényesek balsorsa...