Tóth Benedek

CES 2006: mi várható?

Ma indult a Consumer Electronics Show Las Vegasban, ami napjainkban a legfontosabb elektronikai vásár. Rengeteg gyártó számtalan termékének bemutatóját időzíti erre az időpontra és persze mindig sok találgatás előzi meg az eseményt, hogy vajon ki mivel fog előrukkolni.

Ez persze idén sincs másként: rengeteg többé-kevébé megbízható információ jelent meg valós vagy vélt, itt bemutatásra kerülő termékről mostanában. Az azonban már most nyilvánvaló, hogy most a különböző szórakoztatóipari megoldások lesznek a főszereplők. Ez legfőképpen az ezen a vásáron először bemutatkozó különböző HD-DVD és Blu-ray lejátszók miatt van így. Ezek a készülékek a jövőben valószínűleg uralni fogják a nappalikat és most vethet rájuk először pillantást a nagyérdemű annak ellenére hogy már szinte egy éve állandó téma a két szabvány közötti háború. Kérdés, hogy a lejátszók között is ekkora harc lesz vagy sikerül már az első modelleknek mindkét formátumot támogatniuk.


Ennek a csatának az éleződését támasztja alá az is, hogy a közelmúltban több stúdió közzétette listáját, hogy ezen az eseményen vagy a közeljövőben milyen filmeket fog megjeleníteni az általa választott formátumon. Így ha valaki esetleg úgy döntene, hogy vásárol az egyelőre méregdrága berendezésekből, nem fog néznivaló nélkül maradni. Valószínűleg ugyancsak nem fognak néznivaló nélkül maradni azok sem, akik az iPodot utánzó, új generációs MP3-lejátszók után érdeklődnek, hiszen több cég is pályázik az Apple babérjaira és bejelentett ahhoz hasonló, videólejátszásra is képes eszközöket. A várható trónkövetelők között olyan cégeket találunk, mint az LG, a Samsung vagy a Creative.

De persze van aki a kis kijelző helyett inkább nagyban utazik. Elvégre nemsokára már nem csak az Egyesült Államok néhány nagyfelbontásban sugárzó csatornáján lehet teljesen kihasználni az igazán hatalmas képernyővel rendelkező tévéket, így az elektronikai vásárok hagyományos látványossága, a "ki tud nagyobb képernyőt gyártani" verseny sem marad el. Erre előre láthatóan idén is a japán dominancia lesz jellemző, a nagyobb versenyzők a Sony, a Panasonic, a Samsung és a Sharp.


Persze vannak akik inkább arra alapoznak, hogy közelről a kis képernyő is nagynak tűnik. Legalábbis erre utal, hogy feltámadtak a leginkább csak a 80-as évek sci-fijeire emlékeztető, közvetlenül a szem elé kerülő képernyővel rendelkező, legegyszerűbben "videó-headsetnek" nevezhető kütyük. A gyártók persze abban reménykednek, hogy termékük népszerű lesz mint kiegészítő a már a említett hordozható videólejátszókhoz.

Ugyan kevésbé látványos termékekkel, de nagy bemutatókkal készül az Intel és az AMD is. Mindkét gyártó várhatóan a vásáron elsősorban a HTPC-be és más otthoni szórakoztatóeszközökbe szánt processzorokkal fog előrukkolni, de az Intel itt fogja először bemutatni termékeit az új logó alatt. Itt kerül bemutatásra először (persze Japánon kívül, ahol már régen kapható) a Sony másik nagy jövőképe: az elektronikus papírt használó Sony e-Reader. A szlogen szerint egy tucat bestseller után akár még a Háború és Békét is elolvashatja az ember anélkül, hogy akár gondolnia is kéne az újratöltésre.


A nulladik napi nyitóbeszédet Bill Gates tartotta, nem véletlenül, hiszen nagy várakozások előzik meg az itt bemutatásra kerülő Vistát is. Ugyan az új operációs rendszer különböző félig-meddig hivatalos beta változatokban már annak rendje és módja szerint rég kiszivárgott, mégis valószínűleg nagy attrakció lesz, hiszen egyre közelebb van a végleges verzió hivatalos bemutatója.

Persze ha már operációs rendszerek, meg kell említünk az ismét fellángolt pletykát, amely szerint a Google is valami ilyesmivel szeretne meglepni minket. A szóbeszéd szerint egy Linux alapú rendszerekről van szó, amelyet olcsó számítógépekbe ültetve már 100 ezer forint alatti áron meg lehet majd vásárolni a Wal-Martban. Sokak szerint ha cég valóban tervez ilyet, azt ezen a rendezvényen meg fogjuk tudni. Kivételesen azonban nem érkezett sok szóbeszéd az Apple háza tájáról, a cég valószínűleg csak egy n-ik iPod változatot fog bemutatni. Nem valószínű, hogy elő fognak húzni a kalapból egy sok rajongó számára csak az apokalipszist jelentő dobozos MacOS-t PC-re, bár kétségtelen hogy az intel-alapú Macek nagy látványosságnak ígérkeznek.

Persze az sem kizárt, sőt elég valószínű, hogy eddig teljesen ismeretlen termékek is betolakodnak a fő attrakciók közé, hiszen az ilyen vásárok hagyományosan lehetőséget biztosítanak a nagy cégek mellett a kicsik számára is, hogy egy-egy ötletes termékkel meglepjék a nagyérdeműt.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • dez #7
    Az sem mellékes, hogy az e-paper olyan, mint az igazi papír: reflexiós elvű, azaz külső fényforrás fényét veri/nem veri vissza (szórtan). De szükség esetén bekapcsolható a háttérvilágítás is.
  • QuippeR #6
    van vagy 10000 oldal könyvem, amit el akarok olvasni, de csak elektronikus formában van meg, azt meg kínszenvedés monitoron olvasni, szóval asszem az elsők között leszek, aki e-paper alapú megoldást vesz.
  • Szefmester #5
    Mongoose: Figyelmedbe ajánlanám hogy az e-paper csak akkor fogyaszt áramot amikor "lapozol" , míg a P800+pdf folyamatosan, bár tény hogy jelenleg csak prototípus szinten mozog a szines nem úgy mint a mobiloknál. És ha majd írni is lehet rá akkor tuti veszek egy ilyet
  • strogg #4
    Jobb az ilyen embedded linux. Pl: kézi ezsközön jobban teljesít, mint a PalmOS. Én pl: kb: 8 hónapja nem kapcsoltam ki a Zaurusomat, és állandóan megy, a bölcsőn, vagy a zsembemben is suspend-en van. Atomstabilan megy. Jó lesz az.
    Feltéve, hogy valóban igaz a hír :))

    Amit fájlalok, hogy egy normál hétköznapi notinál miért nem lehet megvalósítan ai kurblis megoldást? Viccesen néz ki, de félelmetesen hasznos feature lenne, mert nem kell neked a 220v, szal tökmind1, hogy egy 12 órás utazásra magaddal viszed, hiába csak 2 órát tud az akksija. Szvsz a kurbli nagyon megnövelné a használhatóságot.
  • mad mind #3
    És hány napig működik telefonod folymatos olvasás mellett?
  • mongoose18 #2
    loller a sony evvel az E-reader-el, én telóm ezt már tök régóta tudja, p800+pdf olvasó progi és kééssz:)
  • EvilDevil #1
    Google Linux 1.0 LOL