58
  • KaBuTo666
    #58
    hát nem is magyarországra akarnak betörni!
    ugyanis itt tényleg nagy a csoróság
    akit meg engetheti magának az pedig meg veszi és kész..
  • koliz
    #57
    Sziasztok ha azt nézzük nálunk mennyi ember még egy dvd lejátszót sem igen engedhet meg magának,ill ha bedöglik a teszkós nem teheti meg hogy ujat vegyen
    nálunk halott ügy arról nem is beszélve nem tud olyan "tv" sem venni amin lejátsza, akik meg megengedhtik maguknak azok lcd tv bámulják az analóg jeletés egyszerüen nevetséges mint mercivel robogni a föld úton, micsoda pazarlás és várják a HDTV adásokat amik nem igazán akarnak hozzán betörni
  • buran
    #56
    Nagyon rendben van a cikk, tényleg... elektronsugárról beszél, miközben 5 évvel későbbi technikákról van szó. :-)

    Nemtom, ismeritek-e a Kürt Rt. ajánlását: évente újra kell írni minden CD-t és DVD-t. A szalagos meg bűnlassú. A mostani trend az, hogy vinyó, és _nem_csak_otthon_.
  • KaBuTo666
    #55
    én PS3-at veszek azt csá, egyértelműen a blu ray a jobb, nah meg pláne én néztem hd filmeket a sony nak a baravas hd tévélyén és nem voltam tőle nagyon elájulva, mit mondjak szal BLU RAY AZ LESZ A KING!!!
  • puntocsento
    #54
    lmisi:"Adatmentésre szerintem felejtős br. és hddvd is." én is ezt mondom. mivel műanyagból van az alapanyag, azért az idő vasfoga kikezdrajta. gondoljatok bele a dvd lemezen mikrónyi lukak vannak, és idővel ugye a műanyag alapanyag tágúl, ősszehúzódik, vetemedik. igaz hogy 1-2 év alatt minimálisan, de ez elég ahoz a pici lyukakhoz, na a blue ray-nél mégkissebb lukak lesznek, még előbb tönkre fog menni.
  • puntocsento
    #53
    lmisi:"Hehehe írott cd/dvd élettartam max 5 év."
    ez egy vicc. nekem már 2éve vannak írott lemezeim, márkától függetlenűl. jó ha 1 évet kibírnak. sorba dobálom ki őket! max lehet hogy 5év. mondjuk 100 dvd közűl 1!
  • lmisi
    #52
    Menteni streamer, vagy egyéb szallagos egység, illetve winyóra érdemes. Otthon a winyó preferált értelemszerűen.
    Emlékeim szerint szalag 25év -ig bírja, winyók hasonlóan. Persze miután kiírtad az adatokat a winyóra ki a polcra nyugiba...
    Hehehe írott cd/dvd élettartam max 5 év. Eredetileg 100-ról volt szó, de ez inkább álomkép volt. Az olcsó gyártás miatt lementek 0-2 évre:(((((
    Nyomott gyári cd/dvd -nél jobb a helyzet sokkal.
    Adatmentésre szerintem felejtős br. és hddvd is.
  • Fenjoy
    #51
    nekem csak az a "bajom" hogy még mindig nem lehet tudni a várhato élettartamot...cd/dvd-nél sem lehet tudni... nálam a BR a befuto:)
  • puntocsento
    #50
    szerintem a HD DVD fog eléterjedni. megmondom miért. itt is írják, hogy egy HD felbontású film 13-14 gigára ráfér, akkor egy HD DVD duplarétegű 30gigás lemeze miért nem elég??? az adat tárolás, minek 50gigányi adatot tárolni 1 lemezen. nekem nagyon sok dvd-r anyagom van, mindegy hogy verbatimon, tdkn, vagy aritán, de fél 1év után nagyon sokról elvész az adat, pedig nincsenek is megkarcolva. vagy van olyan adat a vinyómon ami 4éve van rajta, és még tökéletesen visszalehet olvasni, de írható dvd-n még nem nagyon találkoztam ami, 2évig is adat vesztés nélkül lejátszaná. szerintem a blue rayen lévő adatok előbb elfognak veszni, mivel sokkal kissebbek a "lyukak" tehát sokkal sérülékenyebb. meg ugye az se lessz mindegy, hogy egy lemez mennyibe fog kerülni, mivel a HD DVD ugyan azon a gyártósoron tudják gyártani, ezért sokkal olcsóbb lessz. vagy tegye fel a kezét akinek nincsen másolt fimje! na ugye. a lejátszót nem írom, hogy mennyibe kerűl, mert ott szerintem mindegy , hogy 50-vagy 150e ft lessz. egyszer kell megvenni. mondjuk nekem az elő dvd lejátszóm 220Eft volt, a másik kettő 80-80Eft. szerintem nagyon jó ez a cikk, és szerintem is úgy lessz, hogy a HD DVD a filmiparban, a blue ray pedig a számítástechnikában fog jobban elterjedni. mert hát ugye a ps3-on is a játékok lesznek blue ray-en.
  • lmisi
    #49
    Ha a cikkben idézett hd-dvd, ill. br.(blue-ray) adatok valósak akkor a br. halott dolog, valószínüleg a PS3 is. Emiatt a Sony jövőbeni sorsa is kétséges.
    A nagy Sony részvényesek kezdhetnek aggódni...
    Sajna a br. akkor lenne tuti ilyen költséggel ha nagyságrendileg azaz 10x ekkora kapacitása lenne.
    Már most a VHS - Betamax párharcra emlékeztet a dolog.
    - Sőt a mai költségorientált világban senki nem fog 300eft ért venni egy lejátszót amikor 40eft felvevőt tud venni. Esetleg 100-ig elmegy minőségjavulás miatt tovább nem.
    - Ráadásul 3kilos lejátszóban vehet 10eft. lemezeket, na ez végkép kiüti a biztosítékot.
    - Sajana a HDTV sem úgy terjed ahogy remélték
    anno. Az emberek 95% még mindíg egy 600x450 felbontásnak megfelelő minőség mellet TVzik és fog is vagy 5 évig. Egyszerűen nincs szüksége a HDTV felbontásra. A digitális adásokat is továbbra is hagyományos tv-n nézi. Viszont az alig drágább HDTV jó alternatívának tűnik. Bár a merevlemezes felvevők komoly konkurencia!!! Egy 300gigás merevlemezen rengeteg anyag elfér és nincs lemezcserélgetési nyűg.
    - Ráadásul a HDTV-disc-re elférnének komplett DVD sorozatok. Nem kéne 4-5 dvd lemezzel idétlenkedni.
    A divx-et nem is mondom. Alig több pénzért mint hagyományos dvd-n!!!
    - A Sony és társai kockáztatott tripla téttel és nem jött be. Egyszerűen túlbecsülték a technológiai fejlődés gyorsaságát. Gáz, nem jött be. A horribilis 1800$ ár komoly. Egyre több helyről hallani, többek között ezért csúszik a PS3 is. Egyszerűen képtelenség így rentábilisen PS3-at piacra dobni.... Ha van egy kis eszük lógó orral, de visszaállnak a xbox általl is használt dvd formátumba. Egyébként marad a büszkeség, de a részvényesek balsorsa...
  • sokadikgab
    #48
    "A Blu-ray-lemez egy rétegén 25, a HD-DVD-én 15 gigabájt adat fér el. Tekintve, hogy egy szokásos film nem igényel többet 13-14 gigabájtnál..."

    Ha ez igy van akkor tenyleg folosleges lesz kihozni egy filmet BRen. Nem nyujt tobbet egy olcsobb HDDVDnel...

    A szamitogepes archivalas (otthoni felhasznalas) az mas teszta, raadasul szerintem abban nincs akkora penz mint a szorakoztatasi elektronikaban...

    A jatekokra meg me'g teljesen eleg a DVDis
  • MacrosTheBlack
    #47
    Ez sztem halott technológia, csak megdrágítja a lemezeket. Akkor már inkább legyen duplarétegű, ami nem elképzelhetetlen, ha már most is csináltak 3 rétegűt is.
  • MacrosTheBlack
    #46
    Az elején mindegyik drága, most a bluray bemutató darabokat se 10 rongyért árulják a blúfisben. Amíg ennek lemegy az ára, addig meg sztem a hddvd is elég lesz nekünk (főleg ha a többrétegűeket is fogják tolni, nem úgy mint a dvd-nél, hogy lassan game over, és akkor kezdik 2 rongyért osztani). "Mert bizony nem minden kapacitás." :D
  • Andris
    #45
    Na én is mondok +1 érvet a HD-DVD mellett: valahol olvastam, hogy kétoldalas lemezeket fognak kiadni, az egyik felén HD-ben a másikon meg hagyományos DVD-ben. Azért az nemrossz ha így megőrzik a kompatibilitást a DVD lejátszókkal visszafelé. Mennyivel jobb már ha el tudom vinni a lemezt a haveromhoz megnézni DVD-lejátszóban... persze lehet ez is olyan ritka lesz mint a kétoldalas DVD :(
  • shabba
    #44
    Talán azért mert a holo technológiát a $100-os lemez ár, és a $30,000-os lemezegység ár nem helyezi olyan árkategóriában ami eladhatóvá tenné a lakossági piacon. Nem is oda szánják ezen eszközgyártók akik ezzel akarnak kijönni, hanem a nagyvállaltok archiválási céljaira, akik hajlandók lesznek megfizetni az igen magas árát.

    A drága szallagos archiválási eszközök árkategóriájában ezek az eszközök jobban beleillenek a képbe. Max az adatbiztonság terén kell még bizonyítani az új technológiának, hisz a szallagos esetében több évtizedes tapasztalat létezik, míg egy vadiúj technológia esetén elsőre meg kell győzni az ügyfeleket hogy a fontos információk tartósan is megmaradnak ha erre archiválnak. Mert bizony nem minden kapacitás. Abba a piaci szegmensbe ahová ezt szánják a megbízhatóság legalább ugyanolyan fontos.
  • MacrosTheBlack
    #43
    Namost nem azért, de egy alapból 300 gigás, és később terabyteos kapacitású hololemezt akkor is szívesebben vásárolna az ember, ha nem jelenik meg rá semmi. Hogy miért? Adatot menteni rá nem kellenek a kiadók támogatása. Minden ami a vinyódon van, mehet fel a hololemezre. Ígéretek szerint olcsó is lesz, ha akár csak bluray árban lesz egy 10x akkora kapacitású hololemez, nem kérdés melyik fog jobban fogyni. Főleg errefelé warezlandban. :D
  • MacrosTheBlack
    #42
    Épp a blurayt nyomató rootkites sony az amelyik a legfelhasználóellenesebb, valszeg a hddvd lesz a könnyebben + olcsóbban másolható. És ez nemcsak a warezhez kell, a drága pénzen vett eredeti lemezt méginkább nem akarja szarrá karcolni a tulaj.
  • MacrosTheBlack
    #41
  • Sanyix
    #40
    A H.264 is MPEG-4 :) Amúgy én 2 filmet láttam, ilyen kódolásban, és nem volt kiemelkedő minőségű sem, sem kis méretű. Kb olyan volt mint egy xvid.
  • Vittorio Boots
    #39
    Szvsz SENKI nem tudja megjósolni, hogy mit hoz majd a jövő. Ha csak az árakat nézem, akkor sima HDDVD győzelem. Nem kell új gyárakat építeni a lemezek gyártásához, azaz már most kiforrottabb lehet, mint a BR. Az, hogy a PS3 milyen lesz vagy milyen nem lesz, nem fontos, hiszen nem a BR-ért veszik meg az emberek. Főleg, ha nem lesz mit nézni rajta. Mert gondolom, hogy egy BR lemez drágább lesz mint egy HDDVD, tehát talán a filmek és a játékok is drágábbak lesznek rá.
    A holografikussal pedig ne számoljatok még vagy 5 évig. Miért? Mert ez a BR vs. HDDVD párharc már tart egy pár éve. A belé fektetett pénznek meg kell térülnie valakinek és persze a gyártók döntik el, hogy mikor érdemes kihozni egy újabb formátumot. Másrészt, még minden egyéb fejlesztés is csak a kísérleti fázisban tart. Utána még van pár év a javításokra.
  • NEXUS6
    #38
    Nemtom, melyik fog győzni, de tegnap bementem a Sony márkaboltba megnéztem a majd 2 m átlójú hd felbontású kijelzőn a BR lejátszóról jövő demó anyagot, asszem az éccakai Tokió fényei meg ilyenek. Felszedtem az államat a földről (pedig ne először láttam) aztán hümmögtem, hogy ha lenne vagy 2 milkóm egy ilyen cuccosra akkor valszeg nem gondolkodnék hogy vegyek-e (TV + lejáccó).

    A Hd-DVD-t hol lehet megnézni?
    Mellesleg emléxem mi volt az ami a legjobban hátráltatta a DVD elterjedését, az hogy nem volt egységes a szabvány, főleg az írható/újraírható. Ha ezt a HD-DVD nél is megismétlik, akkor lehet borítékolni a BR győzelmét.
  • Caro
    #37
    H.264 tömörítést használnak, ami minden eddiginél jobb.
  • blaze
    #36
    "Ha a győztesben nem is lehetünk biztosak, abban igen, hogy a tartalomforgalmazás a jogvédelmen fog állni vagy bukni."
    Ez egy kulcsmondat a cikkben, mert hát ki akar olyan technológiát vásárolni, amit nem tud másolni? Szerintem ennek lesz a legnagyobb beleszólása a HD-DVD-Blu Ray csatában.
  • MacrosTheBlack
    #35
    Sőt, a hddvd-nél ha jól emlékszem az mpeg4-et akarják használni filmekre (ami gyakorlatilag a mindenki által jól ismert divx), míg bluraynél meg akarnak maradni az mpeg2-nél. Így már egész más a helyzet. :)
  • MacrosTheBlack
    #34
    Naigen. Főleg ha már ott a nyomában a terabíteos holografikus tárolás, ami megkérdőjelezi mennyire van értelme sokat belefeccelni egy új technológiába, amit aztán holnap lehet is kidobni.
  • MacrosTheBlack
    #33
    Mert nem minden a tárolókapacitás. Vinyók esetében is az a para ha behal egy 2-300 gigás, sok adat veszik. Bluraynél ugyanez. Nemcsak sokat kell tárolni, de biztonságosan is. Ami könnye(bbe)n sérül, az nem biztonságos. Már a dvd is elég para, nemhogy ezek.
  • MacrosTheBlack
    #32
    A kulcsszó: "gazdaságosan". Ha 1 milkába kerül, akkor ugye nem gazdaságos.
  • AtisH
    #31
    Nem nagyon vagy képben a HD-DVD tárolókapacitása terén... EGY réteg tud 15GB-ot és ráadásul a Toshiba fejlesztgetett olyan lemezt ami három réteget tartalmaz, azaz 45GB-ot tudott... És nagyon fontosak a kölségek, mert hiába van olyan eszköz, ami nagyobb kapacítást nyújt ha az ára az egekben van.
    Szal a "csata" még nagyon nem dőlt el.
  • TeszteloPontHu
    #30
    "Nem meglepő, hogy a HD-DVD hívei a Blu-ray sérülékenységét, az ellentábor meg a kisebb kapacitást, következésképp a nagyobb tömörítést, a rosszabb képminőséget hangsúlyozza. Ez utóbbi elég gyenge érv, mivel a felbontás legrosszabb esetben is 1280×720 képpontos finomságot ér el."

    Ezt nem igazán értem. A felbontásnak nem sok köze van a tömörítettséghez. Lehet egy 1280x720-as videót is úgy agyontömöríteni, hogy csak homályos paca legyen. Attól még a felbontása fixen 1280x720.
  • AMD64
    #29
    Itt jönnek képbe az iparág többi szereplői.
    Éspedig a lemezgyártó cégek.Nem hiszem hogy nagyon szeretnének több milliós fejlesztéseket eszközölni hogy BR lemezekre áljanak át.Főleg azért mert kicsi a nyereséghányada a gyártásnak.Ha rajtuk múlik akkor a HD DVD szabványt támogatják.
  • Darth Sith
    #28
    miért lenne jobb a HD? technológia ugyanaz, és a tároló kapacitás még a duplája sem. semmi fejlődés... Blu-ray esetében meg dupla rétegben 50GB.. Ez a fejlődés, meg a holografikus lemez. Miért kéne egy régi, kissé turbózott technikát támogatni egy újabb, jobb technológiával szemben? Lehet hogy a HD olcsóbb, de nem újdonság, nem fejlődés. Ha már veszek vmi újabbat, olyat veszek amiért megéri, ami jóval többet tud mint az előző. A HD nem éri meg, a Blu-ray már joval inkább.
  • BlueGold
    #27
    "A Blu-ray-lemez nagyobb kapacitása sűrűbb adatelhelyezésből adódik, aminek elolvasásához más lencserendszer és a jelenleginél lényegesen vékonyabb fedőréteg kialakítására volt szükség. A HD-DVD-lemez viszont alig különbözik a jelenlegi DVD-től. Ezért nem lehet gazdaságosan olyan kombinált berendezést építeni, amely mindegyik lemezt legalább lejátssza, a felvételről pedig szó se essék."
    Ilyen alapon CD-R/RW & DVD-R/RW meghajtókat se lehetne késziteni, de a cikkírónál jobb müszaki érzékkel rendelkező mérnökök megoldották :-).
    Szerintem csak akkor fognak elterjedni miután kiadják a Blue-Ray & HD-DVD combokat.
  • MacrosTheBlack
    #26
    Nekem annyira nem, mert a bluray jobban szarrá van védve, már a securommal is szívnak eleget pedig az csak mezei dvd védelem, hogy fogsz majd imaget csinálni a progijaidból? Egyedül a nagyobb kapacitás ami a bluray mellett szól, szinte minden másban a hddvd jobbnak tűnik. (Jelenlegi állás szerint.)
  • MacrosTheBlack
    #25
    Ráadásul a bluraynél a cd/dvd-vel ellentétben az aljához van nagyon közel az adathordozó réteg, egy karcolás és viszlát. Állítólag keményebb bevonatot raknak rá, ezzel védekeznek, kérdés mennyire hatásosan. Gondolom ez se golyóálló, csak nagyobb erőhatásnál sérül, na ez az ami Murphy törvénye szerint tutira mindig össze fog jönni. :)
  • CSOCSO
    #24
    hat.... az a felallas tetszik hogy blu ray szamitogep adat tarolasra a hd meg filmezesre legyen...
  • AtisH
    #23
    Nekem pár régi cd-nél foltokban levált a fényvisszaverő réteg, pedig szinte nem is használtam őket. Valszeg itt jön be, h mennyire minőségi az alapanyag...
  • Caro
    #22
    Régi 10 éves CD-k.
    Tökkarcosak, de akkor még nem spórolták ki belőlük az anyagot, még mindig minden simán olvassa őket.
  • Sanyix
    #21
    Hát igen van pár cd-m amin van jópár mély karcolás, és nagyon sok kisebb, és még mindíg simán olvashatóak. DVD-nél már nem menne így... minél nagyobb az adatsűrüség egy optikai lemezen, annál sérülékenyebb.
  • AtisH
    #20
    Én eddig még csak azokról hallottam, akik azért vettek PS2-t, h jáccanak - csak a DVD-zésért még egyeteln egy ismerősőm se vett. De ezzel lehet, h egyedül csak nekem vannak ilyen ismerőseim.
  • MacrosTheBlack
    #19
    Már a dvd is igen érzékeny a karcra, ha jársz tékába, te is tapasztalhattad, nem nehéz elképzelni mi lesz a blurayyel. Ha ránézel és már attól beszarik, akkor ki fog rá pénzt kiadni? Melyik haverodnak mered majd kölcsönadni? :D