Gyurkity Péter

Tábort vált a HP: a HD DVD-t is támogatja

A gyártó betartotta korábbi ígéretét, és a Blu-ray mellett a HD DVD táborához is csatlakozik, mivel a konkurens szabványt több részletében is jóval hatékonyabb megoldásnak tartja a kék lézernél.

A Hewlett-Packard először októberben jelezte, hogy szeretné módosítani a Blu-ray formátumot, kiküszöbölve annak egyes hátrányos részleteit. A világ második számú PC-gyártója által javasolt változtatások azonban nem nyerték el a Blu-ray Szövetség egyéb tagjainak tetszését, és a javaslat hamarosan vitává fajult. Egy hónapra rá a HP már azzal fenyegetőzött, hogy átáll a konkurens táborba, és bár továbbra is támogatni kívánja a formátumot, a Toshiba szabványát tartja jobb megoldásnak.


Egyre éleződik a formátumháború
A vállalat a Managed Copy, illetve az iHD alkalmazását javasolta a Sony vezette csoportosulásnak, hangsúlyozva, hogy ezek már megtalálhatók a konkurens formátumban. Előbbi a korlátozott másolást teszi lehetővé, vagyis a HD filmekről legális másolatokat készíthetünk, illetve szabadon mozgathatjuk azokat otthoni hálózatunkon. A második technológia egy XML-en alapuló, a Windows Vistában is megtalálható interaktív felület, amely révén a vásárlónak több lehetősége, nagyobb rálátása lesz a nagy felbontású tartalmakhoz mellékelt eszközökre. A szövetség nem zárkózott el a Managed Copy alkalmazása elől, ám ezt csak 2006 tavaszán valósítanák meg, míg az interaktív felületet inkább javás alapra helyeznék.

A HP most valóra váltotta korábbi ígéretét, és hivatalosan is bejelentette a HD DVD formátum és a mögötte álló csoportosulás támogatását. A lépést a felhasználók érdekében határozták el: szerintük a két említett technológia igenis a vásárlók életét könnyíti meg, és teszi ezzel jóval vonzóbbá az adott szabványt. Érdekes húzás ez a vállalat részéről, amelyre éppen akkor kerül sor, amikor eldőlni látszik a formátumok versenye, és a HD DVD nem áll valamit fényesen. Valószínűleg ezért sem hagyják el a kék lézeres tábort, így bármikor visszatérhetnek a kizárólagos támogatáshoz, ha mégis befuccsolna a Toshiba kezdeményezése.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Sanyix #16
    Énis útálom az MS-t is, de a Sony-t is, ez a két cég a leg gerintelenebb, leg szemetebb, és legsunyibb a piacon.
  • Yv@n #12
    Már leírták korábban is, de hogy rögzüljön: az MS nem ment sehova...

    Pusztán bedőltél egy szenzációhajhász címnek, ennyi.
  • Aspirin #11
    Bátor döntés volt.
    A MS meg, amilyen gerinctelen még visszatérhet...
    Már leírtam egyszer: olyan az egész, mint amikor egy osztályból a srácok fociznak. Kell két csapat. A "vásárló érdeke" csak látványos cselezés. Nincs másolásvédelem ami nem hátrálna meg előbb, vagy utóbb.
  • EvilDevil #10
    Ez igaz... de kibővíteném még azzal, hogy aki mindkét tábort támogatja...az tulajdonképpen egyik mellé se áll oda igazán!!!
  • IoIa #9
    "Tábort vált a HP: a HD DVD-t is támogatja" - iszonyúan rossz a cím. Ez akkor lenne igaz, ha a Blu-ray-t elhagyta volna, de erről szó sincs.
    Helyesen így lehetett volna írni:
    Kibővítette táborát a HP: a HD DVD-t is támogatja.
  • Ryo san #8
    Én pedig brutálisan utálom az Ms-t,tehát hajrá Sony!
  • Evil Merodak #7
    Végre valami olyan hír ami pozitív a HD DVD-re nézve.
  • Sanyix #5
    Énis félek a sony másolásvédelmeitől.. meg majd a meghajtók árától... meg iszonyúan brutálisan útálom a sony-t, ezért hajrá hd dvd :D
  • SymbioC #4
    Tiszta vetésforgó: A MS kihátrál a HD DVD mögül, a HP oda tart...Eltelik még egy kicsi idő, mire letisztulnak a dolgok, nem holnap lesz.
  • Zsoltika 007 #2
    A cím inkább lehetne ez: A HP tutira megy.