Specker Balázs

Több filmstúdió is bejelentette Blu-ray filmjeit

Több nagyobb filmstúdió is bejelentette filmjei megjelenését a DVD formátum egyik utódjának tartott Blu-ray lemezen. Az újgenerációs formátum sorsa még igencsak kérdéses, mivel ádáz küzdelmet folytat a HD DVD-vel a DVD jogutódlásáért.

Várhatóan még tavasszal megjelennek a Sony által népszerűsített Blu-ray lemezeket és a Toshiba HD DVD formátumát támogató lejátszók. Az új lemezek nagyobb kapacitást valamint interaktív lehetőségeket is nyújtanak majd. A fejlesztők remélik, hogy így életet lehelhetnek az egyre inkább stagnáló házi videó piacba. A News Corp tulajdonában lévő 20th Century Fox bejelentette, hogy az idei első hullámban mintegy 20 filmjét kívánja megjelentetni Blu-ray lemezen. A címek között szerepel a Fantasztikus négyes és a Jégkorszak is - írja a Dark Horizons.



A Sony Pictures Home Entertainment (SPHE) tavasszal szintén 20 filmsikerrel kíván előrukkolni a Blu-ray formátumon. A hírek szerint az Ötödik elem (többcsatornás tömörítetlen hanggal), a Drakula, a Desperado, a Pár dollárral többért, a Navarone ágyúi, A Randiguru, A repülő tőrök háza, a Lovagregény, A pofonok földje, Az utolsó valcer, a Szenvedélyek viharában, A kaptár 2, a Robotzsaru, az Értelem és érzelem, a Lopakodó, A lény, a SWAT és az XXX is megtalálható lesz a kínálatban, míg a Sólyom végveszélyben és a Híd a Kwai folyón 2006 nyarán kerül majd rá az 50 GB-os, duplarétegű Blu-ray lemezekre. "Az SPHE azzal, hogy tavasszal nagyfelbontású filmek széles választékát teszi elérhetővé a Blu-ray lemezeken, több szórakoztatóelektronikai és számítógépcég által gyártott BD-kompatíbilis lejátszó, PC, illetve meghajtó elterjedését is támogatja" - nyilatkozta Benjamin S. Feingold, az SPHE elnöke a DVD-recordable.org oldalán.

A Warner arról adott tájékoztatást, hogy kiadványait mindkét formátumon meg kívánja jelentetni. A részleteket ezen a héten, a Las Vegas-i CES-en (Consumer Electronics Show) fedik majd fel.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • shabba #15
    Ma sem általános az hogy full dvd-ket töltenek le, jellemzően átkódolják a releaseket. Mondjuk a 2cd-s 640x272-es rip helyett/mellett lesz majd 1280x544-es DVD-R-es rip. Ez durván 3x-os adatmennyiség növekedés. DVD-R releaseket ma is szép számmal töltögetnek, és a broadband kapcsolatok sebességének növekedésével ez egyre kevésbé fog gondot jelenteni.
  • shabba #14
    A DivX és Xvid MPEG-4 Part2 vagy más néven ASP szabványt támogató codecek. Ezen kívül van még MPEG-4 Part10 vagy más néven AVC, megint más néven H.264 ismert codec. Ez utóbbi az amit a HD-DVD és BR támogat. A szabvány köszöni de 2.5 év óta megvan. Ezen kívül ott van még az Microsoft VC-1-e, ami a WMV9 kiegészítése a szabványnak megfelelően. És még a jó öreg MPEG-2 sem veszett el.

    http://en.wikipedia.org/wiki/H.264

    A képi felbontás HD, ami 1920x1088i és 1280x720p-t jelent. Az alkalmazható bitrátát befolyásolja hogy a korogonok 1x-es sebessége mellett mennyi a fizikailag elérhető maximum adatátvitel, ami mindkét szabvány esetén úgy tudom 36Mbps.

    Guglival rákeresve, ez az ITU doksi szerint a HD-DVD tudja a High Profile @ Level 4.1-et, míg a BR csak 4.0-át
    http://www.itu.int/ITU-T/worksem/vica/docs/presentations/S2_P1_Wiegand.pdf

    Ezen PDF szerint http://www.cdt.luth.se/~peppar/kurs/smd151/spie04-h264OverviewPaper.pdf a HP@L4 max 20Mbps-es bitrátát enged, az 4.1-es felmehet max 50Mbps-ig.

    Ezen kívül a Sony nemrég bejelentette hogy az elején ő nem fogja az új codeceket használni hanem marad MPEG-2-nél, és ott is a televíziózásban használt bitráták mellett marad. Vagyis ez 15-18Mbps-et jelente csak MPEG-2-n, annyit mint amit a jelenleg használt HDTV adások leadnak.

    Elég röhejes volt, nemrég olvastam hogy CES-en a Sony a BR-jal demonstrálta ezt hogy elkápráztassa a jelen lévőket. Ebben kifejezetten az elkápráztassa szó tetszett. Gondoljunk bele amcsiba több millió háztartásban évek óta tucatnyi HDTV csatorna elérhető, hogy lehetne már az ilyenhez hozzászokott embereket egy pont ugyanilyen specifikációval elkápráztatni. Szerintem ez elég röhejes volt a Sony részéről.

    Azért egy 18Mbps-es 1920x1080-as MPEG-2-es videoanyag nem olyan nagy léptékű előrelépés a 8-10Mbps-es 720x480(576) felbontású MPEG-2-höz képest. Ennél sokkal nagyobb tartalék van a BR-ben, furcsa hogy a Sony miért nem akar élni vele.
  • Abator #13
    A drágasági témához hozzászólva, én úgy tom, hogy hd-dvd-ket a normál dvd-ket gyártó futószallagokon azok minimális átalakításával lehetne gyártani, míg BR-hez teljesen új technológiát kéne használni.
    A kalózkodásnak ez sztem nem nagyon fog ártani, audió cd-helyett is ment az mp3 amikor még dial up volt netelérések nagy része. Most se nagyon töltöget az emberek jó része dvd képfileba, mert az is sok, és a divx-eseknek ma már nincs rosszabb minőségük.
    Én azon csodálkozom egyébként, hogy itt ez a két formátum. Ha az egyiket használják az otthoni userek,és a számítástechnika a másikat meg az összes játékgép, dvd-lejátszó stb... és azon adják ki az összes játékot filmet stb. Akkor elég nehéz lenne másolni. (de nem akarok tippeket adni )
  • PLaci #12
    Filmekhez szabvány nem HD felbontáson nagyjából elég a DVD, szal nem kell annyira félni a mérettől.. ;)
  • JTBM #11
    Szerintem a kalózkodás visszaszorítására adják ki ezt a formátumot:

    - Ma nincsen olyan médium, amin el lehetne tárolni egy 50GB-os filmet.
    - Ma átlagember nem tud letölteni 50GB-os filmeket. (Lehet, hogy egypárat le tud tölteni, de nem tud havi 100 filmet...)
  • onimusha #10
    látom itt 2 ember is képbe van árakkal van vmi konkrét info-tok mennyi a gyártási költség per lemez mind két fomrátumnál? mert halljuk a gyártókat dobálózni : BD drágább több hely van, HD olcsó de kevés, vagy nálatok is ennyi ? az, hogy a dvd főleg a ps2nek köszönhetően terjedt az túlzás lenne, igaz sokan vették és használták lejátszánónak játék mellett de nem emiatt vette mindenki a movie-kat, BD-nél ez más mert az egy belső sony fejlesztés, PS3-n debütál a BD-jük nyilván van siam asztali lejátszó de ezzel akarják jobban terjeszteni, amire minden okuk meg is van figyelembe véve a PS/PS2 eladásokat
  • PLaci #9
    Mindenki csak a méretekről és előállítási költségről beszél, de senki nem beszél arról, hogy milyen formátumúak lesznek a lemezeken az anyagok... Ilyen felbontás (kb DVD 4*-ese[4* nagyobb felbontás = 4*4 adat, szal 16*-os méret]) melett az MPEG2 már gáz, hivatalos MPEG4 kódek meg nem nagyon létezik... (A DivX az 5.0.3 óta nem szabványos MPEG4, és sem az Xvid nem 100%-os MPEG4 szabvány szerinti kódek, egyes szabványos funkciókat nem támogatnak.)
  • arty #8
    a playstationnek semmi köze sem volt a dvd elterjedéséhez ... terjedt az magátol is, mivel VALÓS igény volt végre a jo minőségü, digitális kópiákra!

    hogy ilyen lesz e a HD mögött, azt nem tudni, legalábbis ha konkrétan a tömegigényt nézzük :)
  • bertino #7
    vmi iszonyatosan jó kép van azon a TVn
  • AMD64 #6
    Szerintem meg igencsak nincsen meg vege ennek a formatumhaborunak.
    Aki elhiszi mar most hogy a BR gyozott az nagyon atveri magat.