Gyurkity Péter

Tavasszal jönnek a Blu-ray lemezek

A Panasonic tavasszal szállítja le az Egyesült Államokban az első Blu-ray korongokat, míg a JVC egyelőre új fejlesztésű, újraírható DVD lemezekkel hódítana. A forgalmazók eközben panaszkodnak a formátumháború miatt.

A Panasonic közvetlenül a CES megnyitása előtt ismertette a következő generációs optikai adathordozókkal kapcsolatos terveit. Eszerint elsőként az Egyesült Államokban dobják piacra a korongokat, mégpedig tavasszal, és egy időben érkezik majd az egy-, illetve kétrétegű változat is. A legfontosabb, hogy végre megismerhetjük a tervezett árat, amely azonban a lejátszókhoz hasonlóan meglehetősen magas - remélhetőleg rövid időn belül csökkenésnek indul majd.

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!
Klikk a képekre a nagyobb változathoz

A gyártó összesen négy különböző változatot dobna piacra, egy-, illetve kétrétegű, egyszer írható, és újraírható korongokat. A kapacitás nem változott, tehát az egyrétegű lemezeken 25 GB-ot, míg a kétrétegű verzión 50 GB-ot tárolhatunk, és mindegyiket 2x-es sebességgel pörkölhetjük. Előbbiek ára 18 és 25 dollár (3600 és 5000 forint), míg a dupla rétegű, egyszer írható 43, az újraírható változat pedig 60 dollárt kóstál, ami hozzávetőlegesen 8600, illetve 12 ezer forintnak felel meg. Ezek már az új, jóval nagyobb tűréshatárú felülettel érkeznek, tehát nem igényelnek külön tárolókazettát. Látható, hogy az ár meghatározásánál ezúttal is erősen fogott a toll. Így volt ez a lejátszók esetében is, igaz, itt csak egyetlen gyártó merte feltüntetni a tervezett 1800 dolláros árat.

A JVC eközben még a hagyományos DVD lemezek listájának kibővítésén dolgozik. Las Vegasban jelentették be legújabb, 4x-es sebességgel írható, kétrétegű DVD-RW lemezüket, amelyek újdonsága az egyoldalas felépítésben rejlik. A második negyedévben azonban csak a 2x-es sebességű változatok jelennek meg, míg a 4x-es utódok valamikor később.

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!
Klikk a képekre a nagyobb változathoz

A tengerentúli forgalmazók eközben éles kritikával illették a következő generációs szabványok harcában vetélkedő két tábort. Szerintük a felesleges csetepatéban ők járnak majd pórul, mert nagy eséllyel olyan termékeket is a vásárlókra kell majd tukmálniuk, amelyek lassú elhalásra ítéltetnek, ahogy eldől majd a verseny. "A Beta-VHS háború csaknem tíz évig tartott. Most újracsináljuk az egészet, ami részünkről sajnos óriási hülyeség" - fejezte ki véleményét Larry Mondry, a CompUSA első embere. Hozzátette, hogy egyik formátum oldalán sem kötelezi el magát, de azt szeretné, ha végre letisztulna a kép.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Hegyikecske #25
    Ja annál is inkább, mi van ha a lemez végénél, mondjuk a 24.gigánál elrontja a lemezt??
  • Hegyikecske #24
    kell a ráknak, olyan másolásvédelem lesz benne h szörnyű, nem mintha nagy hamisító lennék, de azér ez jelenthet vmit technikai háttér terén... (ennél enyhébb védelem van a hd-dvdben)
  • datango #23
    lepipálja egy korong a vinyomat :D loll , micsoda korszakot élünk...
  • dez #22
    (Bár mozifilmek esetén úgyis csak 24 kép van általában. BTW, ideje lenne több fps-sel forgatni azokat is végre. Vagy a digitális HD-s kamerák már talán nem úgy csinálják.)
  • DKm #21
    Egy ilyen kell nekem is...
  • Mr Gumby #20
    Ajjaj, erre az árra mennyit fog rátenni az Artisjus?
  • dez #19
    Arty, ezt láttad a Sonys képen: 1080/60p?
    Azt hiszem, ez már nem fog rámenni egy DVD-re mpeg4-ben, butítás nélkül... :P

    Meg az is jól hangzik, hogy a DVD-ket sem csak úgy simán játsza le, hanem jófajta módon kinagyítja 1080-ra. (Gondolom, a többi jobb típus is.)
  • dez #18
    Nem, 5000 az egyrétegű újraírható. A kétrétegű 1x írható az 8600.
  • Hedgehunter #17
    veszek egyet.......
  • smv #16
    cd íróm is csak 1 éve van. :D