Gyurkity Péter

2006: új utakon a félvezetőipar

Az ágazat előtt álló technológiai kihívásokról, a gyártók lehetőségeiről és a valószínű útitervről szól az ITRS idei összegzése, amelyben minden eddiginél nagyobb szerepet jósolnak a nanotechnológiának.

Az International Technology Roadmap for Semiconductors (ITRS) névre keresztelt összeállítás elsősorban a félvezetőgyártóknak szóló útmutató, amely felsorolja a kihívásokat, összegzi az ágazat jelenlegi helyzetét, és egyben kijelöli a valószínű utat. Az idei kiadás – összhangban a korábbi megfigyelésekkel és jóslatokkal – a nanotechnológiára történő váltás fontosságára hívja fel a figyelmet, mivel a szilícium alapú technológia a végét járja, és a fejlődés üteme legfeljebb még egy évtizedig tartható.

Némi idő tehát van még a szilícium kifutásáig, addig is tovább lehet csökkenteni a már amúgy is végletekig leszorított csíkszélességet. Több alkalommal hírt adtunk a legújabb 65 nanométeres gyártástechnológia térhódításáról, amely rövid időn belül az asztali számítógépekben is megjelenik. Ebben szokás szerint az Intel jár elöl, amely már bemutatta Yonah kódnevű mobil processzorának egy-, illetve kétmagos változatát (Core Solo és Core Duo), az asztali vonalon pedig jön a Presler, a némileg lebutított Cedar Mill, majd a Conroe. Ezen három mag révén válik teljessé az újabb generációváltás, magunk mögött hagyva a jelenlegi 90 nanométeres technológiát. Némileg lemaradva követi őket az AMD, amely azonban tokozást és a memóriaszabványt vált, órajelben azonban nem sok előrehaladást érhet el – igaz, nincs is rá nagy szüksége.

Ami a középtávú terveket illeti: mindkét processzorgyártó dolgozik a 45, 32, illetve 22 nanométeres technológiákon, ez azonban a félvezetőgyártók szakértői szerint csak ideig-óráig nyújthat megoldást. A debütálást illetően már megoszlanak a vélemények: a Bell Labs igen korai megjelenést és gyors fejlődést ígér, míg Gordon Moore, az Intel egykori társalapítója, és a róla elnevezett törvény megalkotója viszont már korántsem ilyen derűlátó. Szerinte a két megoldás ötvözése kínál megoldást, míg a teljes váltás egyelőre a tudományos fantasztikum kategóriájába sorolható. Mindenesetre a figyelem egyre inkább ez utóbbi körül összpontosul: ezt tartja járható – pontosabban az egyedül választható – útnak az ITRS idei jelentése, és hasonlóan vélekedik a kérdésben Paolo A. Gargini, az Intel technológiai stratégiájáért felelős igazgató is.

Utóbbi a New York Times-nak adott válaszában kiemelte, hogy belátható időn belül valóban szükséges lesz váltani. „A jelentés legfontosabb üzenete, hogy szélesebb körben gondolkodunk. Ha figyelembe vesszük, hogy jóslatai 10-15 évre szólnak, most kell igazán sürgetnünk az új technológiát” - hangsúlyozta a szakember.

Elmondása szerint az Intel célja az elkövetkező 10 évben olyan chipek kifejlesztése, amelyek a jelenlegi egy milliárd helyett több, mint egy billió tranzisztort tartalmaznak - ez csíkszélességben 10, vagy ennél is kevesebb nanométert jelent. Ígéretes területnek nevezte a tranzisztorokkal kapcsolatos kutatásokat, amelyek arra irányulnak, hogy a jelet az elementáris részecskék szintjén továbbítsák a perdület (spin) hullámok közvetítésével, illetve a HP kvantumszakemberei által folytatott kutatásokat. Ezek sikeres lezárásával valóra válhat az említett terv, de csak évek múlva, amikor már rendelkezésre áll majd a szükséges gyártástechnológia.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • dez #41
    Nincs.
  • dez #40
    Mi ez, valami Inteles ellenpropagadna? :D (Mint az az ugyancsak félrevezető "EM64T" megjelölés.) Ne terjeszd, mert hülyeség.
    (Te arra gondolsz, hogy az _adatbusz_ egy ideje már 64 bites volt.)
  • dez #39
    Kissé mintha naív lennél...
  • dez #38
    Hát ennek inkább nézz utána jobban. Vannak frekvenciák, az agyhullámok nem véletlenül jönnek létre: létezik egyfajta órajeladó mechanizmus, ami összeszinkronizálja az agysejtek tüzelését. Különben szétesne az egész. Gliasejtek: az utóbbi években egyre több jel mutat arra, hogy az idegműködésben is van szerepük.
  • BiroAndras #37
    "Had döntsem el én magam, hogy mit szeretnék, és ne találja azt nekem ki más, mert úgysem lesz pontosan az. Ne töntsék el helyettem a gépk, hogy mit csináljak, mit szeressek."

    Ki beszél ilyesmiről?
    Az intelligencia arra kell a gépnek, hogy olyan munkát is átvehessen az embertől, amihez komplex döntéseket kell hozni. Pl. járművezetés, ahol a legtöbb baleset emberi hiba miatt következik be.

    "Nézzük csak meg mi folyik egy modern gyárban, mit csinálnak az emberek. Hogy bánnak egy multicégnél az alkalmazottakkal. Mindez azért, mert a gépek kiszámolták, hogy így hatékonyabb"

    Ez hülyeség, ehhez semmi köze a gépeknek. Emberek számolták ki, hogy így hatékony a termelés. És pont arra valók leginkább a gépek, hogy az ilyen munkát elvégezzék. Egyébként a gyárakban majdnem minden automatizálva van már most is.
  • szivar #36
    Viszont egy gép döntéseit nem befolyásolják a hormonok és a rokonsági kapcsolat sem mérvadó bizonyos döntések meghozatalakor. Nincs rosszkedve, nem menstruál, nem idegeskedik. Csak a logika vezérli, még ha neurális hálózatokról is van szó. És attól még hogy van önálló tudata, nem biztos hogy az emberek ellen fordul.
  • atlagember #35
    Attól mentsen meg minkaet az isten, hogy számítógéppel pszichét szimuláljunk. Ebből csak rossz dolog sülhet ki, bár egyesek azt hiszik milyen fantasztikus jövő vár ránk miatta.
    Én most is azt vallom, hogy gondolkodjon az ember, a gép pedig csinálja azt meg. Ne pedig fordítva!!!
    Had döntsem el én magam, hogy mit szeretnék, és ne találja azt nekem ki más, mert úgysem lesz pontosan az. Ne töntsék el helyettem a gépk, hogy mit csináljak, mit szeressek. A gépek arra valók, hogy kiszolgálják az embert. A gépnek ne legyen önálló tudata, mert még meggondolhatja magát, és rájön, hogy mennyivel jobb lenne neki fordítva. Ez nem rémálom, nem fantasztikus film, hanem már részben a valóság része. Nézzük csak meg mi folyik egy modern gyárban, mit csinálnak az emberek. Hogy bánnak egy multicégnél az alkalmazottakkal. Mindez azért, mert a gépek kiszámolták, hogy így hatékonyabb, a tulajdonosok akik elvileg emberek pedig rájöttek, hogy így mennyivel több pénzt tudnak bezsebelni. Szóval már most is baromi rossz irányba megyünk, ideje lenne megálljt parancsolni, és helyére tenni a dolgokat, mert jó lenne, ha az emberek embernek és nem gépnek éreznék magukat a munkahelyükön!
  • FeketeFény #34
    Nem kell aggóni, lesz itt jó kis technika!
  • JTBM #33
    Ha jól emlékszem, az elektromos áram vezetőtől függően kb. a fénysebesség hatodával terjed. Nem rossz sebesség és nagyságrendekkel könnyebb irányítani, mint a fényt, ezért használják a fényt adatátvitelre csak nagy távolságoknál.
  • m1c1mack0 #32
    jujujj ez a legveszélyesebb mikor egy olyan témát szabadítanak a népre amihez senki sem ért igazából,
    de mindenki ugy gondolja magaról hogy mégis