Gyurkity Péter

2005 az IBM éve volt

Idén az Intel tovább őrizte magabiztos előnyét a chipgyártók között, ám a leggyorsabb ütemben az IBM növekedett. A grafikus processzorok piacán az Nvidia ismét elsőként végzett, megelőzve nagy riválisát.

Az iSuppli csütörtökön tette közzé legújabb felmérésének eredményeit, amelyben áttekintik a 2005-ös év eredményeit, a chipgyártók versenyének alakulását, és ezek alapján felvázolják 2006. várható fejleményeit. Eszerint az AMD - bár fokozatosan, jó ütemben növelte részesedését - még az x86 processzorok terén sem tudja kikezdeni az Intel uralmát, míg az IBM sikeresen megalapozta következő évi jó eredményét.

A felmérés nemcsak a processzorok, hanem a lapkakészletek, a flashmemóriák, vezeték nélküli technológiák eladási mutatóit is figyelembe vette. Ezek alapján továbbra is az Intel vezet 35 milliárd dolláros forgalommal és 15%-os részesedéssel, 14%-kal növelve tavalyi eredményét. A második helyre a Samsung futott be 7,2%-kal és 17 milliárddal, míg a dobogó harmadik fokán a Texas Instruments található 4,7%-os részesedéssel és 11 milliárd dollárral. A sorrendben ezután a Toshiba, az ST Micro, az Infineon, a Renessas, a Philips, valamint a kilencedik helyen az AMD következik, amely tehát javuló forgalmával és 2,4%-ra növelt részesedésével elérte, hogy bekerüljön az első tízbe. Elemzők igen jó eredményként értekelik ezt, hiszen tavaly még csak a 11. helyet kaparintotta meg az erősen kapaszkodó gyártó.



Az IBM ugyan mindössze a 18. helyre futott be, ám mind közül a leggyorsabb növekedést (30%) produkálta az idei évben. Ez nem véletlen, hiszen a Microsoft, a Sony, és a Nintendo révén óriási megrendelésekhez jutottak, amelyek igazán csak a következő évben érnek be, tekintve, hogy utóbbi két vállalat csak akkor dobja piacra következő generációs konzolgépét. A Nagy Kék ezáltal tovább javíthat a helyzetén, és nem mellékesen jókora pluszbevételre tehet szert.

A két rivális grafikus processzor gyártó, az Nvidia és az ATI szintén jól teljesített, ám kettejük versenyéből ezúttal a hírnevéből sokat vesztett Nvidia került ki győztesen. A ranglistán szorosan egymás mögött, a 24. és 25. helyen végeztek, és bár az ATI alig 3,4%-kal marad el vetélytársától, idén kénytelenek voltak fejet hajtani az új GeForce 7 előtt. A kitartó munka tehát meghozta a gyümölcsét, és a jelek szerint az Nvidia végleg kiküszöbölte az FX-sorozatnál elkövetett baklövéseket. A PC-piacra leszűkítve még mindig az ATI vezet, a legutóbbi negyedévben például 26,2%-ukkal megelőzték a 17,8%-on végzett riválisukat, ám a különbség egyre csökken.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • GABOR16 #4
    Nekem Linux alá sehogysem sikerült felteni DualMonitor-t is kezelő drivert Linux (Mandrake) alá.
  • Mice #3
    hát én fordítva vok. nvmből 3 atimból meg 2 volt, de az atikkal szinte mindig szívtam

    de ez még nem zavarna, csak az, hogy miért nem bírnak már írni sztereo drivert!!!
  • Highwayman #2
    Linux alatt egyik Ati-s kártyával sem volt semmi gondom... + a PC piacon még mindig 26 vs 17 az ATI javára...
  • blackeagle #1
    " ATI alig 3,4 százalékkal marad el vetélytársától" meg is érdemli. Ha támogatnának mást is az m$-en kivül akkor nem lenne meg ez a 3.4 %.