Gyurkity Péter

A nanotechnológia gyors fejlődését jósolja a Bell Labs

Az amerikai kutatócég elnöke szerint 2060-ra elkészülhet az első olyan számítógép, amelyet az információ feldolgozásában az összes emberi agy kombinálásával sem tudnánk lepipálni.

Jeong Kim, a Bell Labs elnöke üzleti úton járt Dél-Koreába, és ebből az alkalomból nyilatkozott a helyi újságíróknak. Beszédét a Joong Ang Daily közölte le, amelyben a szakember többek között az újgenerációs hordozható készülékek tervezett funkcióiról, illetve a nanotechnológia várható fejlődéséről is beszélt. Ebben meglehetősen futurisztikus elképzeléseket vázolt fel, amelyek azonban idővel kétségkívül valóra válhatnak.

Kim szerint az elkövetkezendő tíz évben megjelennek majd az első olyan mobiltelefonok, amelyek nemcsak a képi információ, hanem az illatok közvetítésével is megbírkóznak, minden eddiginél teljesebb élményt nyújtva. Ezeken a technológiákon már jelenleg is dolgoznak, és mára több területen is eredményeket értek el. Példaként említette a szem mozgását követő lencséket, a szagokat feldolgozó érzékelőket, illetve az emberi hajszál vékonyságú, miniatűr mikrofonokat. Természetesen a fejlesztések elkészülte nem jelenti a közeli debütálást: a szakember mintegy tíz év múlva várja az új eszközök kereskedelmi forgalomban történő megjelenését.


A Bell nevéhez fűződik az első tranziszor megalkotása

Az elnök elmondása szerint a sikerek elérésben nagy szerepet játszott a nanotechnológia terén végbement fejlődés. Ez a fejlődés jelentős változásokat hozhat életünkben, és örökre megváltoztathatja annak bizonyos területeit. "Amennyiben a nanotechnológiában napjainkban tapasztalható fejlődés üteme nem lassul, 2060-ra elkészülhet egy olyan számítógép, amellyel még az összes emberi agy kombinálásával sem vehetnénk fel a versenyt" - jelentette ki Bel Labs elnöke. Hozzátette ugyanakkor, hogy a fejlesztésben eddig a sebesség növelése volt a fő cél, ezt azonban hamarosan felváltja a nagyobb kényelem iránti igény. Ez eredményezi majd az olyan telefonok felbukkanását, amelyek pusztán gondolatainkra végzik feladatukat, nem kell sem megérintenünk, sem szavakkal irányítunk azokat.



Nem mindenki ért egyet Kim jóslatával. Gordon Moore, az Intel egykori társalapítója, aki annak idején megjósolta a számítógépek teljesítményének hatványozott növekedését, korábban kijelentette, hogy a nanotechnológia még jó ideig nem terjed el. Márciusi nyilatkozatában ugyan elismerte, hogy a szakemberek elértek bizonyos sikereket a nanotechnológia terén, de hangsúlyozta, hogy a kísérletek és a tömeggyártás két különböző dolog, és a gyártók még jó ideig a hagyományos technikára alapozzák majd termékeiket. Szerinte inkább a két generáció ötvözésében rejlik a megoldás, amely - ideiglenesen - kiküszöböli a hátrányokat.

Mindenesetre az első ereményekről már mi is beszámolhattunk. A napokban ismertettük a londoni Imperial College és a Sheffield Egyetem kutatóinak fejlesztését, amely lehetővé teszi nagy mennyiségű adat kis helyen történő tárolását egy komplex, kölcsönösen összekapcsolt nanovezeték-hálózat alkalmazásával. Kutatásuk magában hordozza egy olyan chip kifejlesztését, ami kombinálja a merevlemez kapacitását a memóriakártyák olcsóságával. Mindez kétszázszorosára, 500 MB-ról 100 GB-ra növelné a tárkapacitást. A kutatócsapat már az iparág képviselőivel közösen dolgozik a technika fejlesztésén, és jelenleg egy demonstrátor chip elkészítésén fáradoznak.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Kis-Bob #11
    És mi van akkor, ha velhívsz tudomisén pl egy autószerelőt, és egy szőrös szörnyeteg büdös szájszagát fogja közvetíteni a telefonod????? Én azért ebből nem kérnék....
  • fonak #10
    Érdemes lenne áttekinteni a 20, 30, 50 stb. éve jósolt dolgokat... a számítógépet az emberi agyhoz hasonlítani meg eleve LOL. Mintha az emberi agy egy "információfeldolgozó gép" lenne csupán.
    Ajánlott irodalom: Theodore Roszak : Az információ kultusza. Kicsit elavult 1-2 megállapítása, és nem igazán informatikai szakember a szerző, de azért érdekes.
  • nenad #9
    lol
  • Garrett27 #8
    errol jut eszembe,mikor kicsik voltunk, néha csak úgy felhívtuk egymást - barátokat - és ahelyett, hogy bele szóltunk volna a kagylóba, lehúztuk a WC-t, hát ezek után már szagokat is küldhetnénk majd...
  • Sammen #7
    Nemeg vicces lesz, ha épp a matekházin dolgozom, a telo meg a gondolataimban olvasva felhivja a matektanárt, és szépen közvetíti neki jókívánságaimat
  • atlagember #6
    Milyen jó lesz ha majd illatokat is továbbítanak a telefonok! Akkor majd mindíg csak a WC-ből fogok telefonálni a haragosaimnak.
  • jonnie #5
    Hiszem ha látom, de szeretném látni
  • nenad #4
    sztem meg tulontul komolyan vetted.
    egyebkent meg az "idiota" agya is messze tobb muveletet vegez el mint a mostani barmely leggyorsabb szamitogep. Termeszetesen a muvelet alatt nem osszadast es kivonas ertendo...
    egyebkent meg olvass utana egy kicsit ha mar ilyen nagyvonalu vagy :) Pl a kapcsolodasok szama.
    erdekes szam...
  • BlackRose #3
    OK, csak ilyen gép már van (mármint ami legyőzhetetlen az összes emberi agy kombinálásával). Ugyanis, ha az összes emberi agyat kombinálod akkor kapsz egy kb. majomhoz hasonló kapacitású valamit, ugyanis 10% az tényleg jó kognitív tulajdonságú, modjuk rá még 30% elfogatható (ez már nem biztos) a többi meg annyira rontaná az átlagot, hogy ez egyszerűen leirhatatlan... :) nevetek, de sajnos ez nem vicc... és különben is a kijelentés alapjából marhaság, mert hogyan lehet lemérni és modelezni az összes emberi agy kombinációját? A válasz szerintem egyértelmű.
  • IoIa #2
    Amikor a mesemondók pályát tévesztenek...