Gyurkity Péter

Japán cégek közös chipgyárat építenének

Három japán nagyvállalat, a Hitachi, a Toshiba és a Renesas közös gyártósor létrehozását tervezi, amelynek legfőbb feladata az együttműködő felek igényeinek kielégítése lenne.

A tervről szűkszavú bejelentésben rántották le a leplet. Ebből meglehetősen kevés információt tudunk meg: a gyártók sem az újonnan létesítendő gyártósor helyéről, sem az így elérendő célról nem nyilatkoztak, bár azt sejteni lehet, hogy ily módon kívánják megerősíteni pozíciójukat a konkurenciával szemben. A chipgyártó üzem mellett egy tervezésre szakosodott közös vállalat létrehozása is felmerült, de ez egyelőre csak mint lehetőség jelent meg.

A triumvirátus nem volt hajlandó egyéb információkkal kiegészíteni a bejelentést, így egyelőre meg kell elégednünk azzal a két mondattal, amelyből gyakorlatilag semmi nem derül ki. Az mindenesetre biztosnak látszik, hogy a szigetország nagyvállalatai függetlenedni szeretnének a külföldi beszállítóktól és teljesen - vagy legalábbis nagyobbrészt - hazai alapokra helyeznék a chipgyártást és -tervezést. Ezen a területen ugyanis jelenleg nyomasztó a tajvani és amerikai félvezető-gyártók túlsúlya, és egyre inkább kapaszkodnak a kínai cégek is, amelyek szintén erősíteni igyekeznek helyzetüket.

Az egyesülés, a közös gyártósor létrehozásának ötlete egyáltalán nem új. Több hírforrás már korábban beszámolt erről, a gyártók valószínűleg ezért is szánták el magukat a rövid közlemény kiadására. A jól értesültek szerint a tervből a NEC és a Matsushita szintén kivenné a részét, így igencsak erős szövetség jöhet létre, amellyel már a tajvani konkurenciának is komolyan számolnia kell. Az érdekelt cégek nem véletlenül egyesítik erejüket: a félvezető iparban igen tekintélyes összegekkel dobálóznak, és még egy Hitachi, vagy Toshiba méretű cég sem engedhet meg magának ilyen nagyságrendű kiadásokat.

Az új létesítmény a következő évben készülne el, míg a sorozatgyártás beindítását 2007 közepén tervezik. Már az első időben igen fejlett, 45 nanométeres technológiával dolgoznának, amellyel szintén maguk mögött kívánják hagyni a riválisokat. Érdekes kezdeményezés, kérdés, hogy újoncként mennyiben tudnak eleget tenni az ambíciózus terveknek.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Pharaoh #8
    Azt nem mondanám, hogy a kínai bóvlik eltünnének. A sok kínai áruház, mind bóvlit árul és mindig van hír tűzveszélyes, meg mérgező gyerekjátékról ,ami mind Kínából jön.
  • slackface #7
    Jólvan tudom én,hogy a japcsik ott vannak a szeren..csak jól hangzott a japó kaki.. :)
    Tudom én ,hogy mos olyan 50 ezer dollár körül van a GDP/person meg hogy a legjobb cuccok onnan jönnek ki. Dehát eddig is ott voltak a chip gyártásban és a számgép fele onnan van a másik fele meg kínából és tajvan. malajsia..és társaitól.
  • Akuma #6
    Made in China manapság sokkal jobb benyomást kelt egy tapasztaltabb embernek, mint egy made in France vagy Made in Intaly, az amerikai kontár dolgokról már ne is beszéljünk... (egyszerű példa: kocsi)
    China ~10* gyorsabban fejlődik, mint más országok
    a régi kínai bóvli cuccok lassan eltűnnek végleg a piacról és csak minőségi dolgokat fogunk kézhez kapni!
    ezzel szemben Japán már egy jóideje csak minőségi cuccokat gyárt le
  • Akuma #5
    te nagyon tájokozott vagy látom!
    Japánoknak nincs pénzük szart csinálni! kevés az alapanyaguk és drága az inport
  • Aspirin #4
    Made in Japan Via proccokért áálunk majd sorba jövőre.
    Gyors lesz mint a gondolat és olcsó, mint a levegő.
    Aki nem hiszi járjon utána:
    i t t
  • Pharaoh #3
    slackface: Ja, Made in China feliratú cuccosok az igaziak!
  • slackface #2
    Japó kakit nem teszünk a számítógépbe.
  • Akuma #1
    nagyon helyes, japánoké a jövő, intel meg áemdé elbújhat majd japán mögött