Napi Online

Szűkülő árrés a notebookpiacon

Követve az asztali számítógépek gyártását a hordozható számítógépek eddig bő profitokat hozó ágazata is elérkezett az árrés szűkülésének időszakába.

Miközben az elmúlt években egyre kevésbé volt jövedelmező a PC-gyártás, a számítógépgyártók szép jövedelmet söpörtek be a laptopok forgalmazásából. A vásárlók lelkesen megadják ez utóbbiak magasabb árát - a hordozhatóság és az, hogy kisebb bútordarabbal kell számolniuk irodáikban, lakásukban, megéri az asztali gépekénél nagyobb költségeket. Nemrégiben még Mark V. Hurd, a világ egyik legnagyobb hardvergyártójának számító Hewlett-Packard új vezére is megjegyezte, hogy a bajokkal küszködő hardvergyártáson belül a notebookok "szép profitot hoznak" - idézte a szakembert a Business Week.

Kérdés, hogy meddig tartanak még ezek a - gyártók számára - szép idők. Sok piackutatás szerint a 79 milliárd dollár értékű laptopvilágpiac hasonló utat fog bejárni, mint az egykoron hatalmas profitokat produkáló PC-gyártás. A Gartner Group piackutató például arra számít, hogy az idei csúcsütem után jövőre már lassulni fog e részpiac jövedelme­ző­sé­gének növekedése. Míg 2004-ben 14,5 százalékos volt a hordozható gépekből származó bevételek bővülésének tempója, 2005-re pedig 15,9 várható, addig 2006-ra már "csak" 12,6 százalékot jeleznek előre a Gartner szakértői.

A jelenség hátterében a hardvercégek által igen jól ismert fejlemény található: esnek az árak. Ma már 400-500 dolláros notebookok is kaphatók, és Roger D. Kay, az EndPoint Technology Associates tanácsadó cég elnöke úgy véli, hogy bár jelenleg az ágazat árrése kilenc százalék szemben az asztali gépeken elérhető öt százalékkal, ezt a különbséget hosszabb távon semmi sem indokolja. Ezt támaszthatja alá, hogy a fejlesztők kezdenek kifogyni a költségcsökkentést szolgáló ötletekből, de mivel az értékesítés legnagyobb részét az olcsó gépek adják, akkor is csökkenni fog a gyártók profittömege, ha az árrés szűkülése megáll egy szinten. Emellett arra is számítaniuk kell a forgalmazóknak, hogy a következő időszakban az üzleti vállalkozások kereslete nem nő olyan tempóban, mint eddig, mert a cégek már jól ellátták menedzsereiket hordozható gépekkel, és így inkább csak a cserék állnak vásárlásaik hátterében.

A kereslet jelentős része az árérzékeny feltörekvő piacokon, például Kínában jelentkezik. Ez is hozzájárul ahhoz, hogy - az IDC piackutató előrejelzése szerint - 2008-ra átlagosan 717 dollár lesz egy notebook ára, szemben a mai 1050-nel. Ha az árrés hat százalék körüli értékre süllyed, akkor ez azt jelenti, hogy gépenként mindössze 50 dollárt kereshetnek majd a gyártók. Ennek a forgatókönyvnek a megvalósulását sejteti, hogy úgy tűnik, a piaci szereplők elfogadják a keményebb feltételeket: az amerikai Gateway például nemrégiben egyesítette erőit az olcsó asztali gépek specialistájával, az eMachines Inc.-vel. A kaliforniai Santa Ana-i székhelyű - az ázsiai TriGem Computer Inc. támogatását élvező - Averatec Inc. elnöke, Saeed Shahbazi nemrégiben elismerte, hogy jelenleg legkeresettebb termékeiken, az ultrakönnyű, ultravékony, ezerdolláros laptopokon már nem érnek el nagyobb hasznot hat százaléknál.

Látva a fejleményeket, az érdekeltek abban bíznak, hogy a gépekhez adott kiegészítők (extrák), például pótakkumulátorok, szervizszolgáltatás, dokkoló­állo­mások értékesítésével megmenthetik a gépeladások csökkenő profitjának egy részét. Emellett még mindig van terük az alapvető újításoknak is: a Gateway például nemrégiben jelentett be egy olyan lopás elleni szerkezetet, amelynek segítségével a rendszergazdák nyomon követhetik a gépeket, s így eltulajdonítás esetén megtalálhatják azokat. A HP olyan pluszt épít legújabb laptopjaiba, amely lehetővé teszi CD-k és DVD-k lejátszását akkor is, amikor a Windows még nem állt fel.

Szakértők nem várják, hogy már az idei karácsonyon profitgyilkos árverseny bontakozik ki a notebookpiacon, mert jó néhány alkatrész hiánya fékezi a kínálat bővülését. Hosszabb távon azonban elkerülhetetlen az árrést szűkítő túlkínálat, a kérdés csak az, hogy ez milyen hamar következik el, és milyen mély sebeket ejt majd a gyártókon.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • noss #7
    " tegnap jelentette be a világbank, hogy Kína feltornázta magát a tavalyi 7. helyről a jelenleg 4. helyre a GDP-vel (1 év alatt átugrotta, Olaszországot, Franciaországot és a Briteket) hamarossan Németország is veszélybe kerül..."
    mondassz jó dolgokat de a gdp-vel kapcsolatban nem tudom mi lehet a fejedben. miért fontos hogy kinek mekkora a gdp-je?? mintha életszínvonalról beszéltél volna, összehasonlítva az olasz-francia-brit országokat kínával és erre a gdp-t használnád... sokminden változott kínában, de legtöbbjük még mindig a marék rizsért dolgozik (sajnos) és nem azért mert olyan kib.szott szorgosak, hanem mert nem akarnak éhenhalni. az említett országok dzsí-dí-pí-je elmarad ugyan a kínaitól (a világbank adata szerint ugye), de ott nemhinném hogy ilyen keserves lenne a helyzet.

    Mo. pedig a lehetőségek hazája (sajnos) jelenleg, akinek van pénze, az bármit megvehet, hatóságot is kilóra, higgye el mindenki, hogy nemcsak a nótbukosok könyvelnek el extraprofitot idehaza...
  • BiroAndras #6
    Na igen, sokan elfelejtik, hogy a pénz nem a semmiből jön.
  • BlackRose #5
    hm... 6% az már elég jó, a krumplin jelenleg nincs semmi (a mezőgazdaság támogatott ágazat még az USA-ban is, az EU-ban meg ne is kezdjük ki), különben 8% már luxusnak számít a nyugati piacokon, a 15-20% pedig már ultra szuper, és ilyet csak a high-tech ipar képes elérni (pl. Microsoft, Intel), a számítógépgyártás ma már nem high-tech ipar, már mindenki szereli outsourcing itt már régen 100%. Különben ha hiszed ha nem az USA-ban ha valami 0.25% többet hoz mint a bankok által garantált kamat akkor az már jó üzletnek számít, és minden ezen felüli már szuper. Kicsit nehéz megérteni a dolgokat, de amikor nagy összegek forognak, nem pedig apró pénz mint errefelé, akkor az ilyen normális profitért is érdemes dolgozni, éppen ezért van ott elenyésző infláció, viszonylag stabil gazdasági kürnyezer és magas életszinvonal. És mégegy apróság a Kínaiank még ettől is lejebb mennek és vigan dolgoznak, ha valaki megkérdőjelezné döntésük és viselkedésük pozitív kimenetelét, akkor csak annyit, hogy tegnap jelentette be a világbank, hogy Kína feltornázta magát a tavalyi 7. helyről a jelenleg 4. helyre a GDP-vel (1 év alatt átugrotta, Olaszországot, Franciaországot és a Briteket) hamarossan Németország is veszélybe kerül... és mindez kevesebb mint 6% profittal, ha hiszed ha nem. Errefelé meg folytonos leértékelések, iszonyatos eladósodás, mindenki seggenülve Mercédeszt akar, de nem elégszik meg dupla haszonnal sem. Ébredés kellene, de jó nagy.
  • BlackVoid #4
    Kicsi az arres, de iszonyat meretu a forgalom.
  • BiroAndras #3
    Ez nem a teljes árrés. Van árrés a gyártónál, a szállítónál, a nagykernél, a kiskernél, stb.
    A cikkből nem derül ki, hogy melyikről van szó. Valószínűleg a gyártóéról.
    Egyébként nem kevés az sem. Ez nem azt jelenti, hogy az alkatrész költség és a bolti ár különbsége ennyi. A gyártó összköltsége, és az ő eladási árai közti különbségről van szó.
  • irkab1rka #2
    eddig lehúztak 200%-ra, most már csak 100%-ra.
    Azt a 6%-os árrést meg felejtsd el. Vagy hazadik aki kitalálta, vagy ostoba, aki leírta.
    Ha 6% lenne az árrés, az összes befektető MOST felállna és otthagyná. A krumplin jobb az árrés.
  • fonak #1
    úgy kell nekik, le a luxusprofittal ;)))))))))