Gyurkity Péter

A laptopok forgalma megelőzte az asztali gépekét

Az Egyesült Államokban készült legfrissebb felmérés szerint a hordozható számítógépek forgalma májusban első alkalommal haladta meg a személyi számítógépek eladásából származó bevételeket.

A Current Analysis által elvégzett felmérés érdekes folyamatra világít rá: a laptopok és noteszgépek rohamos ütemben terjednek, és elérkezhet az idő, amikor a háztartások jó részében teljes mértékben felváltják a hagyományos asztali számítógépeket. Az Associated Press híréből kiderül, hogy május hónapban a hordozható számítógépek forgalma az amerikai piacon az összes személyi számítógépekből befolyt bevétel 53 százalékát tette ki, míg egy évvel ezelőtt ez az arány 46 százalékos volt. Tehát jelentős mértékű növekedésről beszélünk, amihez minden bizonnyal nagyban hozzájárult a laptopok csökkenő ára, és folyamatosan növekvő teljesítményük.

"Néhány évvel ezelőtt a laptopok teljesítménye meg sem közelítette a mostani átlagot" - jelentette ki Sam Bhavnani, a Current Analysis elemzője. A felmérés megjegyzi továbbá, hogy a hordozható számítógépek ára egy év alatt átlagosan 17 százalékkal lett olcsóbb, míg az asztali konfigurációk esetében mindössze 4 százalékos csökkenés következett be.

Az elemzői cég szerint a tendencia az elkövetkezendő években is folytatódni fog, és a laptopok egyre több háztartásban jelennek majd meg. A folyamatos növekedés azonban nem feltétlen pozitív jelenség. A káros mellékhatásokra éppen a napokban világított rá egy tanulmány, miszerint a nem folyamatos használatra tervezett eszközök intenzív alkalmazása ízületi betegségeket, gyulladásokat, és egyéb, a rossz testtartásból, az ölben tartott gép miatti potenciazavarokról, valamint a képernyő közelségéből adódó problémákról számolt be.

A laptopok forgalma ennek ellenére tovább emelkedik, és ez az emelkedés a hazai cégeknél is megfigyelhető. A téma már csak azért is fontos, mert az amerikai példa nyomán a megugrás hamarosan az európai piacokon is megfigyelhető lesz, és az IDC, illetve az Albacomp szerint Magyarországra is begyűrűzik. Akkor pedig fel kell tennünk magunkban a kérdést, hogy a nagyobb mobilitás - amely a laptop elé görnyedve sokszor még nagyobb helyhezkötöttséget jelent - megéri-e az árat, amit hosszútávon fizetünk érte.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • BiroAndras #41
  "Aztán jön a ház cseréje ami persze nagyobb a réginél, esetleg szervertorony méretű. Hoppá kinőttük az asztalt."

  A ház már rég nem az asztalon van. Legalábbis nekem már a 200-as P1 is toronyban volt. Az asztalom meg már jó 15 éves (vagy több). Még a lapos házakhoz tervezték. Ha jól rémlik, egy 286-os volt rajta először. Az egész fémből van, így gyakorlatilag elpusztíthatatlan (viszont a rádiós cuccok nem szeretik).

  "De említhetnék egy új nyomtató beszerzését is aminek persze nem ott van a tápcsatlakozása mint a réginek, ezért még csak véletlenül sem fér be annak a helyére."

  Nyomtatót sose használtam komolyan. Úgy vagyok vele, mint a laptoppal: néha jól jönne, de nem tudnám úgy kihasználni, hogy megérje az árát. Ráadásul a festék beszárad, ha nem használom (a lézereknél már nem, úgyhogy lehet hogy mégis veszek majd).
 • nino #40
  10-20 évente? Hát én nem így tapasztaltam. Pl. elhatározza magát az ember gyereke egy komolyabb harverbővítésre. Hajrá vegyünk egy új video kártyát. Aztán rádöbben, hogy kell hozzá egy új alaplap amibe be tudja rakni, persze akkor már miért ne engednénk a kísértésnek, tegyünk bele új procit meg gyorsabb ram-okat. Aztán kiderül, hogy a mostani táp már nem tudja normálisan kiszolgálni ezt a konfigurációt, hát megvesszük azt is. Aztán jön a ház cseréje ami persze nagyobb a réginél, esetleg szervertorony méretű. Hoppá kinőttük az asztalt. De említhetnék egy új nyomtató beszerzését is aminek persze nem ott van a tápcsatlakozása mint a réginek, ezért még csak véletlenül sem fér be annak a helyére.

  A szünetmentest csak a rend kedvéért említettem meg. Valóban nincs mindenkinek feltétlenül szüksége erre, de a 680GB-os vinyóra, és a két 19"-os TFT-re, és a 7.1-es hangrendszerre sem.
 • chopin43 #39
  Robin Hood-tól akarom kérdezni hogy neked mennyire vált be az MSI K8N Diamond.
  Én is egy ilyen lapot akarok vanni kb. 3hét múlva
  elé drága lap de a teljesítményért és a tuningolhatóságétr mindent meg pláne a WLAN. Na ha tudsz mondani valamit akkor légyszives írjgfz
 • BiroAndras #38
  Asztalt 10-20 évente 1x kell venni (és a laptopnak se árt egy asztal). A többit viszont 1-2 évente cseréled.
  Szünetmentes táp meg nem feltétlen kell, csak ha gyakori az áramszünet nálatok.
 • nino #37
  Azért ha az árkülönbségről beszélülnk akkor számoljuknk hozzá az asztali géphez egy normális számítógépasztalt, és egy jó minőségű szünetmentes tápot aminek az áthidalási ideje legyen legalább két óra. Csak a rend kedvéért.
 • BiroAndras #36
  Na, akkor sorban válaszolok:

  "neked mindig az aktuális legerősebb GPU van?"

  Nem mindíg, de azért 1-2 évente megveszem a legerősebbet. A mobil GPU-k meg mindíg gyengébbek. Méret, hűtés, táp. De nem is ez a legfontosabb szempont.

  "És ezzel a konfiggal netezel???"

  Nem, de majdnem. A cégtől netezek. A64 3000+, 1GB RAM, nForce4 chipset, 120GB 7200 rpm SATA vincsi, GeForce 6600 GPU. Nem egy tipikus irodai gép.

  "Szerintem második gépnek bőven elég egy laptop."

  Másodiknak tökéletes lenne. Csakhogy túl drága ahhoz. Annyira sűrűn nem használnám, hogy megérje megvenni. Ha meg úgy értetted, hogy a családban másodiknak, úgy van laptop. Van 5 asztali gépünk, meg 2 laptop. Picit ront a helyzeten, hogy ezek nem egy lakásban vannak. És az egyik laptopot apám használja, a másik meg túl gyenge, épp csak netezésre jó. De netezésre jó az asztali gép is. Mobil netem meg nincs, annyira nem vagyok netfüggő.

  "Ma már gyakorlatilag a notebook is korlátlanul bővíthető (alaplap, kijelző kivételével)."

  Csak az árak lényegesen magasabbak. Nézegettem már alkatrészeket, a megfelelő teljesítmény sok-sok százezer pénzbe kerül, és sajnos ennyire sok fölösleges pénzem nincs. Ennyi pénzből inkább vennék mégegy 19'' TFT-t, meg SCSI vincsiket, meg egy kétmagos procit. Ha 200K-ért leehtne kapni egy megfelelő teljesítményű laptopot, akkor lehet, hogy vennék, de ami nekem kellene, az ennek 2-3 szorosa.

  "egy asztali géppel egymagában tele a csomagtartó."

  A többivel kell spórolni, hogy beférjen. Egyébként ezért is jó a TFT.

  "Nem is biztos hogy kell a 7500-as, mert lehet hogy gyorsabb, de kinek kell hogy felforralja az egész gépet. Ide nem lehet rakni zalman 7700-at."

  A mai gépeknél a legfontosabb a vinyó sebessége, főleg a pagefile miatt. Számít akkor is, ha játszol (pályatöltés), és akkor is, ha dolgozol (pl. program fordítás). Adattárolásra jó a lassabb vinyó is, de a rendszernek kell a teljesítmény.

  "A Clevo D900T a te embered. Igaz nem notebook, hanem desktop, de minden benne van a dual vinyóval együtt (azt viszont nemtom raides-e)."

  Na igen, erről beszéltem. Az ára bruttó 500.000Ft. És még mindíg nem tud mindent. Például én 2 monitort használok. Az egyiken megy a munka vagy a játék, a másikon meg a TV, vagy DVD/avi. MAg, ahogy a cikk is írja, a laptop kényelmetlen, és egészségtelen is, ha néhány óránál többet használod.

  "Jó, akkor te ne vegyél notebookot, mindenki más meg igen! :)"

  Azt írtam le, hogy én miért nem veszek.
 • nino #35
 • Improve #34
  ... és impotens leszel mert az öledben tartod (vagy túl közel).

  Azt nem érti meg senki hogy a kettő többnyire nem kiváltja egymást, hanem inkább kiegészíti, a már leírt okok miatt. Másrészt az árukban többszörös a különbség, és ebből is adódik a nagyobb bevétel. Kiváncsi lennék azért a darabszámokra is.
 • Tetsuo #33
  Jó, akkor te ne vegyél notebookot, mindenki más meg igen! :)
 • nino #32
  A64, mobilrack, legerősebb GPU, nyóc pár ventillátor......:-) Én meg itt csak ücsörgök egy Malmö-Koppenhága között közlekedő vonaton és hozzászólok.