Spencer

Egyre kelendőbbek a notebookok

Az elkövetkezendő három esztendőben várhatóan minden korábbinál több hordozható számítógép fog gazdára találni, ugyanis a folyamatosan csökkenő árú notebookok egyre népszerűbbek a felhasználók körében.

Az IDC piackutató cég előrejelzései szerint 2007-re az Egyesült Államokban közel 50 százalékos lesz a notebookok piaci részesedése, ugyanekkor pedig a notebookok globális piacrésze 40 százalék körüli lesz. Alan Promisel, az IDC egyik vezető elemzője az üggyel kapcsolatban elmondta, hogy manapság egyre több felhasználó dönt úgy, hogy asztali számítógépét nagy teljesítményű, széles szolgáltatási körű notebookra cseréli, ezenkívül pedig sokan vásárolnak notebookot második, illetve harmadik számítógépnek. 2003 harmadik negyedévében egyébként az Egyesült Államokban már majdnem minden harmadik eladott PC hordozható számítógép volt.

Ebben a piaci szegmensben rendkívül gyors ütemben csökkennek az árak, melyre jó példa, hogy manapság már akár 700 dollárnál olcsóbban is meg lehet vásárolni egy-egy márkás, Dell, vagy Hewlett-Packard gyártmányú notebookot - nyilatkozta Promisel, majd utalt arra, hogy míg a korábbi előrejelzések szerint a notebookok piaci részesedése az USA-ban 2007-re 37 százalékra tehető, addig a legfrissebb előrejelzések már nem kevesebb mint 47 százalékos piacrészről szólnak. Éves szintre lebontva, az Egyesült Államokban tavaly, idén, 2005-ben, illetve 2006-ban 27,5, 33,7, 40,7, illetve 44,3 százalékosra tehető a notebookok részesedése.

Érdekesség, hogy míg korábban a notebookvásárlók elsősorban a kis méreteket, az alacsony tömeget és a könnyű hordozhatóságot favorizálták, addig manapság az asztali gépek helyettesítésére is alkalmas, 15 colos, vagy még nagyobb kijelzővel szerelt, sok esetben nagy teljesítményű asztali processzorral szerelt méretes notebookok a legkelendőbbek. Említésre méltó, hogy például a Hewlett-Packard hamarosan piacra dob egy Intel Pentium 4 Extreme Edition processzorral szerelt abszolút high-end kategóriás notebookot is.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Munch #4
    Ma már nagyjábol tényleg ugyanott vannak árban, egy jó 15.1"-os tft moncsi, meg egy jó gép árából kijön egy notebook.
  • JZO #3
    szeretnék én is egy jó kis laptopot, de sajna nincs rá keretem
  • Cat #2
    tul nagy a mai nagyteljesítményű vidkártyák fogyasztása, azt mobil szinten elfogadhatóra csökkenteni nagyon nagyon nehéz, és a jövőben még nagyobb lesz a szakadék
    egyébként szvsz aki laptopot vesz, az ne akarjon csucsfps játékkal játszani, fogadja el hogy a mobil megoldásnak vannak hátrányai, másrészt ha beleraknának egy nagyteljesítményű kártyát és ezáltal csökkenne a rendelkezésreállási idő az a felhasználók 95%át zavarná