Berta Sándor

A notebookok még luxuscikknek számítanak Ausztriában

Többek között ez derült ki a Fessel Gfk nevű piackutató intézet aktuális felmérésből.

A számítógép, az internethozzáférés és a mobiltelefon viszont már az osztrákok mindennapjainak a szerves részét képezik. Szintén mindennapos eszközöknek számítanak már például a elektromos szerszámok, a különböző otthoni egészségügyi készülékek (vérnyomásmérők stb.) és a digitális fényképezőgépek is.

A technika egyre fontosabb szerepet játszik az osztrák emberek mindennapjaiban. Gyakorlatilag minden osztrák lakásban van már televízió, több vezetékes és mobiltelefon, és legalább egy internethozzáférés, illetve analóg fényképezőgépek. Ma már az osztrákok felének a véleménye szerint nem számítanak különleges árucikknek a műholdas internet- és televíziókapcsolatok, a kábeltelevízió, az üzenetrögzítők és az asztali DVD-lejátszók sem. Az internetet négymillióan használják rendszeresen, a 37 százalékuk naponta szörföl a világhálón.



Luxuscikknek számítanak viszont a digitális fényképezőgépek, a digitális egészségügyi készülékek (lázmérők, cukorszintmérők, vérnyomásmérők stb.), a korszerű, 100 Hz-es képfrissítéssel rendelkező, síkképcsöves televíziók, az autókba építhető navigációs rendszerek és a notebookok. Jelenleg az osztrák állampolgárok szemében szintén luxustárgynak minősülnek a digitális riasztók, a a videokamerák és a mobil készülékek.

A hasonló szempontok figyelembe vételével összeállított, országok szerinti rangsort jelenleg Szingapúr vezeti Izland és Finnország előtt. Ausztria ezen a listán a 19-ik helyen található.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Lenny #8
    200000 huf alatt nem nagyon kapni olyan notebookot amit használni is lehet valamire. Szerintem bőven a luxus kategória fölött van.
  • torjoz #7
    A Japánok meg már meg se vesznek ilyen sz*r, lassú, és ráadásul "marja nagy és nehéz" kütyüket! Eszméletlen mi megy már ott!
  • torjoz #6
    Amit minden második ember megtud magának venni az Osztrákoknál az miért számít luxusnak? Sztem egy láda aranytömb a nappali sarkában, aaaz luxus!
  • Főgonosz #5
    nálunk lassan ugyanannyiért lehet venni egy óccsóóóbb hordozható gépet mint egy asztali gépet....
    Mi itt a luxus ? a 100eFt-s tesco-s ámítógép ?
  • aaaaa #4
    Aki akarja annak van. Aki hülye hozzá, az azt mondja neki drága, és már luxussá is vált. Nem igaz hogy elérhetelen álom lenne, csak megkérdeznek 100 lámat és ebből 50 azt válaszolja , hoghy ő csak akkor venne ha 20 euróért hozzávágnák...
    Mi a luxus egy 10e Ft-os digitális fényképezőn ,egy 6e ft-os digitális vérnyomásmérőn, vagy a 800 !!! Ft-os digitális lázmérőn ?
    Ha digitális akkor már luxus ???
    Ezek tipikusan olyan bulvár statisztikák amik semmire se jók.
  • HuAn82 #3
    Itt is.
  • worldwideweb #2
    Felénk se sokaknak van.
  • smv #1
    A notebookok itt is. Vagy legalábbis az én környezetemben nincs mindenkinek vagy kettő, és nem is nagyon engedhetik meg maguknak