Spencer

80 százalék felé közelít a Tajvanon gyártott notebookok aránya

Mivel a személyi számítógépek forgalmazásával foglalkozó cégek értelemszerűen a lehető legalacsonyabbra szeretnék szorítani gyártási költségeiket, lényegében az összes gyártási tevékenységüket áttelepítik az ebből a szempontból meglehetősen kedvező ázsiai régióba.

Az asztali számítógépek túlnyomó része már jó ideje Kínában, Tajvanon, Hong-Kongban, Szingapúrban, a Fülöp-Szigeteken, illetve Dél-Korában készül, mostanság pedig az a tendencia tapasztalható, hogy a hordozható számítógépek is egyre nagyobb arányban a Távol-Keleten készülnek.

Az iSuppli piackutató cég felméréseiből kiderül, hogy a világpiacon 2001-ben közel 58 százalékos volt a tajvani notebookok részesedése, mely részesedés a következő esztendőben már meghaladta a 65 százalékot. A piackutató cég adatai szerint tíz idén legyártott notebookból már több mint hét tajvani gyártósoron készült, és minden jel arra mutat, hogy ez a trend folytatódni fog, és 2004-ben, valamint 2005-ben tovább fog növekedni a Tajvanon előállított notebookok piaci részesedése, mely elérheti akár a 80 százalékot is.

Mondanom sem kell, hogy ebben a régióban tevékenykedik a világ két legnagyobb notebook gyártó cége, a Quanta és a Compal Electronics. Említésre méltó, hogy ezen cégek 2002-ben nem kevesebb mint 5,4 millió, illetve 4,1 millió darab hordozható számítógépet szállítottak le partnereik számára. A Quantán és a Compal Electronicson kívül számos olyan tajvani notebook gyártó létezik, mely a jövő esztendő felében 700-800 ezer darab notebookot fog összeszerelni, ezenkívül pedig nem mehetünk el szó nélkül amellett, hogy a világ legnagyobb számítógépgyártó cégei között nyilvántartott Hewlett-Packard 2004 második felében, illetve 2005 első felében minden korábbinál nagyobb megrendeléseket fog leadni távol-keleti partnereinek.

Tudni lehet, hogy az Inventec két középkategóriás üzleti notebookot, a Quanta egy 15,4, illetve egy 17 colos képátlójú, 16:9 képarányú kijelzővel szerelt modellt, valamint egy-egy 12,1, 14,1 és 15 colos kijelzőjű hordozható számítógépet, a Wistron pedig egy 15 colos kijelzőjű notebookot szállít majd a Hewlett-Packardnak.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!