Gyurkity Péter

Négymagos chipekre alapozza jövőjét az AMD

A processzorgyártó 2007-ben mutatná be a négymagos Opteronokat, amelyekkel szerintük a csúcskategóriás szerverek piacát is meghódítják. Vetélytársuk eközben alaposan megszenved a 65 nanométeres Preslerekkel.

Az AMD terveiről az eWeek számolt be, Henri Richard, az AMD marketingigazgatójának nyilatkozatára hivatkozva. Ebből kiderül, hogy a korábbi terveknek megfelelően két éven belül dobnák piacra az első négymagos processzorokat, mégpedig az Opteron-vonalon. Kezdetben tehát a szervereknél hajtják végre a váltást, amely azonban idővel asztali és mobil számítógépek szegmensében is valóra válhat, legalábbis ebben reménykednek a cégnél.

A négymagos Opteronok a csúcskategóriás szervereket célozzák meg, arra alapozva, hogy itt az Itaniumnak ezek után már nem lesz létjogosultsága. Ez, illetve az egyéb szegmensekben végrehajtandó hasonló fejlesztés hivatott biztosítani a folyamatos fejlődést, az architektúra végső határainak feszegetését, egészen 2008-2009-ig, amikor is bemutatkozik a következő generáció. Erről egyelőre nem árultak el bővebb információt, ám a K8 fejlesztési idejét alapul véve biztosra vehetjük, hogy már javában dolgoznak a vállalat új üdvöskéjén. Addig azonban marad a jelenlegi választék, amire szintén nem lehet panasz: az AMD minden téren gyorsan nyomul előre, és ha belátható időn belül nem is tudja megkérdőjelezni riválisa vezető pozícióját, erre az idő múlásával egyre több esélye van.

A napokban két fontos bejelentés is elhangzott a gyártó háza tájáról, amelyek egy, a szuperszámítógépek irányába történő elmozdulást sejtetnek. Hétfőn az egykor oly híres Cray közölte, hogy következő generációs erőműveit AMD processzorokra építi, másnap pedig arról értesülhettünk, hogy a Sun és az AMD közösen építi Japán legnagyobb szuperszámítógépét, mégpedig a Tokiói Technológiai Intézet megrendelésére. Utóbbival jó ideje gyümölcsöző kapcsolatot ápolnak, hiszen 2001-ben az intézet rendszere volt az első AMD-alapú szuperszámítógép, amely felkerült az 500-as toplistára. A vállalat tehát nem fecsérli el idejét, és mindent elkövet helyzetének további erősítése érdekében.

A hírek szerint eközben vetélytársa igencsak nehéz pillanatokat él át az új 65 nanométeres csíkszélességen készülő Presler processzorok miatt. A DigiTimes értesülése szerint stabilitási gondok léptek fel a 2,8 GHz-es 920 és a 3,0 GHz-es 930 sorozatnál, és emiatt késhet a megjelenés. Ez igen kellemetlenül érinti a céget, hiszen legutóbb az Itanium 2 chipeket volt kénytelen elhalasztani hasonló okok miatt. Az új ikermagos Yonah viszont az alaplapgyártók jelentése szerint jól muzsikál, és nem küszködik ilyen jellegű problémával, így időben, vagyis januárban a boltokba kerülhet.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • dez #26
    Jó esetben meg lehet úgy írni, hogy kvázi akárhány felé bontva tudja végezni a feldolgozást. Jó esetben...
  • dez #25
    Olvastam erről(?) a chipről. De az a szemben lévő ideghártya funkcióit utánozta (a látóidegen már egy némileg előfeldolgozott stream megy az agyba).
  • Hedgehunter #24
    Es a szoftverek..?? nem vagyok programozo, de nem gaz optimalizalni a programokat ilyen utemu fejlodes mellett 2 mag, 4 mag, 6-8 mag.....
  • JeD #23
    "Kit érdekel, hogy hol tart a Sun, meg a Forma1 amíg az számodra nem elérhető."
    Szerintem ezzel kestel par evet, a Sun mar messze nem tartja az arrekordot, sot... Ha meg a fogyasztast nezed, (70W!), tuti, hogy behoz barmi kulonbseget.

    Hmm, felteszem Te is a szerverekrol beszeltel :)
  • NEXUS6 #22
    Nem a neuronokra gondoltam, hanem léteznek az agykéregben bizonyos fajta modulok, amik, pl alap logikai műveleteket, analog/digitális info feldolgozást végeznek. Pontosan nem tudom hány idegsejt van egy ilyen modulban, asszem max pár tucat, vagy még annyi sem. Utána kéne néznem.

    Ezek alapján a modulok alapján építették fel az analog/digitális hibrid csipeket. Ezek a pár modult tartalmazó csipek, egy azonos felületű digitális CPU-hoz képest több nagyságrenddel nagyobb teljesítményt értek el bizonyos alkalmazásokban!!!!

    Azt mondják az agy adatforgalma, akkora mint az internetnet teljes adat forgalma! Szal van még hova fejlődni, de az látható hogy az irány az mindenképpen a többmagos párhuzamos feldolgozás felé visz.

    Persze észrevettem, hogy FTeR más utakon jár, neki sok mindenről számomra elég bizarr, különvéleménye van. Lehet hogy az ő agya máshogy működik, csak 1 idegsejtje van és mindent az csinál!;))))
  • Evil Merodak #21
    Ez szép és jó, de csak szervernek. Arra nem gondolnak hogy mindez mennyit fogyaszt? hol a környezettudatosság?
  • GodBadka #20
    Igen. És azt megmondták mennyibe kerül? Egy Sun-os gépbe 1 giga memória kb 1 millába. A proci tuti drágább.
    Na ezért veszel Te "fejletlenebb" Intel/AMD procit és nem Sunosat és ezért vezetsz Opelt Forma1-es autó helyett.
    Kit érdekel, hogy hol tart a Sun, meg a Forma1 amíg az számodra nem elérhető.
  • dez #19
    Neuronokra gondolsz? Mert abból úgy 100 milliárd van. [És mellesleg egy agysejt elég pl. egy adott személy beazonosításához... Azaz 1-1 személyt 1-1 agysejt azonosít. Persze az előzetes feldogozást más sejtek végzik.]
  • BlackRose #18
    A Niagara kisfogyasztású alacsony órajelű CPU (UltraSPARC T1), és kimondottan webszervereknek megfelelő architektúra a Sun ezt is célozza. Na most becsülöm a Sun-t mert a mai non-MS üzleti IT nem is létezne Sun nélkül (Java, OpenOffice, hogy csak egy pár dolgot említsek) és ami a UNIX szervereket és persze az ide való processzorokat is illeti biztos vagyok benne, hogy nagyon is tudják mit csinálnak, meg a Fujitsu is belesegít a CPU-k területén, de azért közelről sem gondolnám, hogy az Intel vagy az AMD előtt járna. Ha most az Intel vagy az AMD kihozna 8 magot 1.2 GHz-n SSE, és hasonló dolgok nélkül akkor az is meglenne holna reggelre, a kérdés, hogy azon mi futna, mert ezek multipurpose CPU-k, és a multi core még csak a jövőben lesz kiaknázva, viszont 1.2 GHz-n más nagyon gyengén futna, főleg SSE nélkül. Tehát most kitudja hanyadszor elmondom, mindent meghatározott szemszögből kell nézni, nincs olyan, hogy legjobb, minden az alkalmazástól és a körülményektől függ. És az Intel, AMD, IBM, Sun kb. egyforma jó CPU tervező és gyártó, csak nem ugyanaz a szegmens a céljuk, és nem ugyanabban a fejlesztési ciklusban vannak egyidejűleg, jelenleg az AMD van a csúcson, az Intel jön felfelé az IBM meg meg indul felfelé, de ez nem tartós állapot ez negyedévről-negyedévre változik.
  • NEXUS6 #17
    "ez a magozás rossz irány, nem ezzel kéne növelni a teljesítményt..."

    Mér' a te agyadban is van jó pár 10 000 elemi cella, és csak 20 Hz-en műkszől (éber állapotban).
    Ahhoz képest nem is írsz olyan hülyeségeket ide a fórumba, ugye?;))

    Persze leszámítva ezt az utolsót!

    Szal nem olyan rossz irány ez hidd el.
    ;)