Gyurkity Péter

Frissült az Intel útiterve

A napokban kiszivárgott az Intel legfrissebb útiterve, amely alapján kijelenhetjük, hogy a processzorgyártó az olcsó asztali PC-k kivételével mindenhol az ikermagos megoldásokra vált.

A japán PCWatch több részletes, ám nem hivatalos táblázatot is közölt az Intel terveiről, amelyek érdekes részletekkel szolgálnak. A legfontosabb ezek közül a jövőre várt Yonah mobil processzorok egyes változatainak jelölése: a táblázat szerint a következő év elején a mobil chip négy különböző változatban, 1,67, 1,84, 2 és 2,17 GHz-es órajellel lesz kapható. Mind a négy processszor egyetlen 2 MB-os másodszintű gyorsítótárral érkezik, míg a korábbi híreknek megfelelően a hagyományos felépítésű változat is bemutatkozik, szintén 1,67 GHz-en. Jövő tavaszra tehát a jelenlegi Dothan chipeket mindenhol leváltja az új jövevény, kivéve a belépő szintű Celeron M piacát, ahol a váltásra legkorábban egy negyedévvel ezt követően kerül sor.

A szerverek, a munkaállomások és az asztali számítógépek területén szintén generációváltás várható. Ekkortájt jelenik majd meg a 64 bites Itanium (IA-64) új változata, a Montecito, amelyet már közel egy éve bemutattak, és amelytől 25 %-os teljesítménytöbbletet várnak szerver környezetben. A 90 nanométeres csíkszélességű ikermagos processzorcsaládot 2006 végén váltja majd a 65 nanométeres Montvale, amely szintén egy év múlva adja át helyét a többmagos Tukwila és Dimona chipnek. Az IA-32 processzorok esetében némileg hamarabb bekövetkezik a váltás, és itt már 2006 elején bemutatkoznak a 65 nanométeres, szintén ikermagos Dempsey chipek.

Az asztali PC-k körében a folyamat már megkezdődött. Az ikermagos Smithfield - igaz, egyelőre korlátozott számban - már kapható, azonban ezen chipek esetében a vállalat még az AMD-nél kedvezőbb ár ellenére sem számíthat nagy forgalomra. Jól mutatja ezt, hogy több országban, így hazánkban is, a Pentium D 800-as sorozat tagjai még nem elérhetőek, és még sokat kell aludnunk ahhoz, hogy hozzájuthassunk egy ilyen erőgéphez. Az Intel első mainstream ikermagos asztali processzora valójában a Presler lesz, amely azonban csak a következő év közepe felé jelenik majd meg. Ennek mérete jóval kisebb - 140 négyzetmilliméter - lesz, és 65 nanométeres technológiával készül majd. A hagyományos felépítésű, egymagos Cedar Mill egyedül a belépő szintű asztali számítógépek piacán jelenik meg, a Celeron család új tagjaként.

Ami a következő generációs processzorok fogyasztását illeti, egyedül a mobil chipekről rendelkezünk részletes információval. Általánosságban véve elmondható, hogy a Yonah némileg többet fogyaszt elődjénél, és a csúcskategóriában lassan közelít a Northwood magos Pentium 4-M chipek felé. Számokban kifejezve ez annyit tesz, hogy 2,1 GHz-en a Dothan 27 wattja helyett a Yonah 31 wattot fogyaszt, 1,6 GHz-en 12 watt helyett 15 wattot, és egyedül az ultraalacsony fogyasztású kategóriában tartja a korábbi 6 wattos szintet.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)