Gyurkity Péter

Frissülnek az ikermagos Pentiumok

Egyes értesülések szerint az Intel októberben készül piacra dobni a Pentium D sorozat frissített példányait, ám a processzorgyártó egyelőre meglehetősen szűkszavú a tervezett változatásokat illetően.

Az orosz X-bit Labs a Pentium Extreme Edition 840, valamint a Pentium D 820, 830 és 840 chipek új változatáról ír, amelyeknél a processzormag A0 helyett B0 jelzést kap (a CPUID kód pedig F44-ről F47-re módosul), de az egyelőre nem világos, hogy az új jelölés pontosan milyen változtatásokat takar. Erről egyelőre maga az Intel is mélyen hallgat, és mindössze arra hívta fel vásárlóinak figyelmét, hogy tanulmányozzák az új processzorok elektronikus jellemzőit és hőtermelési mutatóit.

Valószínű tehát, hogy fontos változtatásokról van szó, ami egyben azt is jelzi, hogy az Intel nem elégedett az első generációs chipekkel. Erre meg is van minden oka, hiszen a Pentium D család terjedési üteme nem nevezhető rohamosnak, és egyelőre csak reménykedhetnek a kereslet mielőbbi fellendülésében. A tajvani alaplapgyártók június végén szintén alacsony piaci keresletről számoltak be, amire az éppen akkor zajló Computex 2005 kiállítás sem hatott élénkítően. Ráadásul a tesztek szerint a konkurens AMD ikermagos processzorai igencsak jól teljesítenek, és ezen előnyüket legfeljebb a magasabb ár ronthatja le.


Az Intel ugyanakkor nemcsak az asztali számítógépek vonalán, hanem a szervereknél is új fejlesztésekkel készül a következő félévre. A legutóbbi pénzügyi negyedév eredményeit összefoglaló konferencián ugyanis Paul Otellini, a vállalat elnök-vezérigazgatója az új, ikermagos Xeon processzorokról beszélt, amelyek még az idén megjelenhetnek. "Már leszállítottuk partnereinknek az ikermagos Xeon és Itanium processzorok első példányait. A következő állomás a Paxville kódnevű, ikermagos DP és MP chip lesz, amely a következő év elején jelenik meg, de nagy valószínűséggel még az idén elkészül" - jelentette ki Otellini, akinek beszédéről szintén az X-bit Labs számolt be.

A Xeon vonal ráncfelvarrását éppen az ikermagos processzorok megjelenése indokolja: az Intel egyik nemrég közzétett teszteredményei szerint az asztali ikermagosok nemcsak hogy megközelítik, de egyes esetekben megelőzik a vállalat saját kétutas Xeon szervereinek teljesítményét. Ráadásul 2007-ben már a négymagos chipek megjelenését üdvözölhetjük majd, így nem vitás, hogy a szerverchipek lemaradását csak a korábbi útiterv felgyorsításával lehet megakadályozni.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!