Gyurkity Péter

Az IBM is ikermagos chippel próbálkozik

A Nagy Kék frappáns megoldással válaszolt az Apple stratégiai váltására, amely két éven belül Intel processzorokra állna át: elkészült a G5 processzor ikermagos változata, az eddiginél alacsonyabb órajelen, magonként 1 MB másodlagos gyorsítótárral.

A vállalat közleménye szerint a PowerPC 970MP jelzésű ikermagos processzor a már korábban kereskedelmi forgalomba került PowerPC 970FX módosítása, kifejezetten azon vásárlók számára, akik elérhető áron szeretnének kiemelkedően nagy számítási teljesítményhez jutni. Az új chip többféle változatban jelenik meg, órajele 1,4 GHz-től 2,5 GHz-ig terjed, ami némileg alatta marad az egymagos változat 2,7 GHz-es csúcspéldányának, ám a két mag - amelynek mindegyike 1 MB másodszintű gyorsítótárra támaszkodik - így is kiváló teljesítményt nyújt.


A PowerPC 970MP a fejlett asztali processzorokhoz hasonlóan energiatakarékossági technológiát (PowerTune) is magában foglal, sőt, az egyik magot teljesen áramtalaníthatjuk, amennyiben nincs rá szükség a feladat végrehajtásához. Az SMP (symmetric multiprocessing) technológia pedig lehetővé teszi két, vagy több ilyen processzor egyidejű használatát, így a chip nemcsak az asztali gépekben, de a szerverekben is otthonra találhat. A PowerPC 970MP fogyasztásáról, várható áráról, valamint a virtualizációs technológia esetleges támogatásáról nem érkezett hír.

Mindeközben az Intel is tovább bővíti saját ikermagos chipjeinek felhasználhatósági körét, és hamarosan piacra dobja az új Pentium D és Pentium Extreme Edition processzorokra épülő megoldásait, amelyek ígéretük szerint teljesítményben nem maradnak el a régebbi kétproceszoros szerverektől. Az X-bit Labs cikke a vállalathoz közel álló forrásokra hivatkozva megemlíti, hogy a Mukilteo kódnevű chipkészletre épülő megoldás 1066 MHz-es FSB, és összesen 8 GB PC2-5300 (DDR2 667 MHz) memória felhasználását teszi lehetővé, míg az új alaplapok a szerverspecifikus alkatrészeken kívül PCI Express x1 és x4, valamint PCI-X bővítőhelyeket is magukban foglalnak. Az Intel egyelőre nem kommentálta a hírt.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • lowdog #27
    k, már értem :)
  • dez #26
    Windowson is eléggé az OS része DirectX. Ebben van egy olyan elem, hogy DirectDraw, ami a legtöbb video-lejátszó és -vágó program által is használt codec-kezelést is tartalmazza. MacOS-X-en is megvan ennek a megfelelője.
  • dez #25
    "A PowerPC-be valszeg azert nem tesznek SMT-t, mert az OS X szalkezelese eleg gagyi, nem nagyon tudna vele mit kezdeni."

    Ja, ehhez még két dolog.
    1. A PPC-nek csak az egyik felhasználási területe (volt) az Mac, ezért eleve nem tőle függ, mit tesznek bele.
    2. A szálkezeléses kijelentés elég elhamarkodott. Azt hallottam erről, hogy ennek a félig-meddig tévhitnek az alapja az, hogy bár POSIX-compliant a MacOS-X, ez néha több layeren keresztül valósul meg. Így pl. a szerver-alkalmazásokban sokat használt alap szabványos fork() végrehajtása igen lassú. Ez a funkcionalitás (azaz szálindítás) megvan gyorsabb, MacOS natív megoldásban is, de egy bsd-s vagy hasonló alkalmazás egyszerű újrafordítással természetesen ez nem kerül felhasználásra. Nos, ennek kiküszöbölésére már van egy kis "hack", amivel kiküszöbölődik ez a probléma... (Ez még nincs meg a Tigerre, csak a Panterra, de rövid idő kérdése.)
  • Advanced User #24
    jó kicsi vazze
  • BlackRose #23
    Nem mondtál hülyeséget, de nem a felhasználókon múlik, hanem a szálító cégen, vagyis a kérdés az, hogy a cég proaktív vagy reaktív, ha proaktív akkor vezeti a felhasználókat és inovációkon keresztül uj területeket nyit (a felhasználók ezt kisérik, üdvözlik stb.), ha viszont reaktív és csak csupán reagál a felhasználók szökségleteire, akkor nem fogja tudni eladni azt az "uj" termékét amely nem nyit uj lehetőségeket a felhasználóknak. Pl. amikor Steve Jobs elkezdte forgalmazni az Apple-t nem is léteztek felhasználók, csupán hobbysták technikai fanatikusok voltak érdekelve, amikor az IBM kihozta a PC-t még hasonlóan kevesen voltak a userek, viszont ezek a cégek bátran (bár ami az Applet illeti) kézen fogták az embereket és megmzutatták nekik, hogy a számítógépet igen is lehet használni. Az IBM-nek ehhez kellet némi segítség, a PC igazi (lendületet® Gyurcsány F. :) ) akkor kapott amikor Mich Kapor megítra a Lotus 1-2-3 at, ez volt az ami egyszerűen azt mondta a potenciális felhasználóknak, hogy meg kell venni a gépet. Tehát az amire itt akartam rámutatni, az nem más, hogy ha egy cég a felhasználók szükségleteit elégiti ki, az OK, de az reaktív és előbb vagy utobb akadályokba ütközik, az a cég nem vezető cég, nem technology & market leader, mert ha vezető (leader) akkor formálnia kell a felhasználok szükségleteit, olyan alkalmazásokat kell kitaláljon amely nagy érdeklődést vált ki a felhasználóknál és amely pozitivan viszi előre a piacot, a felhasználók és a szálítók együtt élvezhetik az uj termékeket. A Microsoft az XP-vel azt hiszem egy kis levegőt vett, vagyis éppen akkor amikor a cég átszervezéseken ment keresztül, nem tudott egy uj terméket piacra dobni amely uj területeket nyit, viszont a Longhornal ezt azt hiszem meg fogja tenni... persze ez majd akkor látjuk meg ha végre kijön a Longhorn. Na de, hogy maradjunk a processzoroknál, az Intel, AMD és most az IBM is olyan inovációt mutatott be (pl. multi core) amely nyit uj területeket, de az alkalmazások amelyek ezt a lehetőségeket kihasználják még nem jelentek meg, és ha megjelennek akkor sem fogják a felhasználók nagy részét elfoglalni. A Power és az Itanium is rejt magában erőss lehetőségeket, de azeket a szoftver kell, hogy kiaknázza, viszont a szoftver nem siet oda ahol kevés (olvasd nincs felhasználó) ezért itt jelenkezik az a bezárt kör, hogy mi lett előbb a tyúk vagy a tojás... na de most már elkezdtem filozofálni... :)
  • dez #22
    Ja, bocs, SMT-t írtál. (Vagy utána javítottad? Mindegy.)
  • dez #21
    Nem inkább SMT-re gondolsz? Mivel az SMP-t természetesen támogatja a G4/G5 is. (Azaz jól együtt tudnak működni egy alaplapon, lásd pl. Apple dual-G5-ösök, vagy PPC-s szerverek, stb.)

    Mutatnál olyan teszteket, amikben olyan sokat dob a HT? És akkor azt is nézd meg, mihez képest: ugyanahhoz a P4-hez képest kikapcsolt HT-vel... Ha viszont egy Athlon 64-gyel hasonlítod össze, azt kapod, hogy kikapcsolt HT-vel lassabb a P4-en a multithreading, és bekapcsolt HT esetén (jó esetben) utoléri. (link) Ergó: az HT inkább csak a P4 hosszú pipeline-jait kompenzálja, de nem igazi SMT. Nem csoda, hogy a desktopos PM-ekben sem lesz benne. És nem lesz helyette igazi SMT sem, ellentétben a Xenonnal és a Cellel (lásd alább).

    Azt, hogy nem érdekelnek senkit a GHz-ek, úgy értettem, hogy mint tudjuk egyelőre vége a GHz-hajhászásnak x86 vonalon is. Az új PM-ek sem erre hajaznak, hanem inkább a jobb IPC-re, mint az Athlonok, és persze a PPC is. A PPC mellesleg nem is "szabályos" RISC proci, mivel nagyon is sok utasítása van...

    Egyébként van 3-4GHz-en üzemelő PPC: a Xenon (x360 3 magos PPC procija), illetve a Cell (melynek fő magja ugyanaz a mag) laborban megy 4+GHz-en is, de ésszerűségi alapon a konzolokban 3.2GHz-en fogják járatni őket.

    Nagyon úgy néz ki, hogy az IBM "rázta le" az Apple-t valamilyen okból kifolyólag: megválrták, míg az Apple bejelenti az x86-ra való (fokozatos) átállást, máris bejelentették az alacsony fogyasztású és a dual-core G5-öt... (link)
  • lowdog #20
    nem értem. akkor most hülyeséget mondtam? :)
  • Ackro #19
    jó nagy rajzszög!
  • Andrei #18
    Ja megvalami. Azt viszonylag kevesen tudjak, hogy az Itanium azert is gazos kis konfigokban, mert szar a busza. A HP kifejezett kerese volt anno, hogy a PA-RISC-ekkel kompatibilis legyen a foglalat (el sem tudom kepzelni, hogy miert). Szoval nem csak az Intel a hulye.....