Berta Sándor

München és Bécs az európai szoftver­szabadalmak ellen

Még mielőtt az Európa Parlament Jogi Bizottsága összeült volna, hogy a szoftverszabadalmak bevezetéséről szóló új javaslatról tárgyaljon, nyílt levelet intézett az európai parlamenti képviselőkhöz München és Bécs polgármestere.

Christian Ude, München főpolgármestere és Dr. Michael Haupl, Bécs polgármester és Bécs osztrák szövetségi tartomány vezetője úgy véli, itt az ideje, hogy az európai parlamenti képviselők elgondolkodjanak és tisztázzák magukban, hogy ebben az európai gazdaság szempontjából sorsdöntő kérdésben, miként is akarnak dönteni. A szoftverszabadalmi javaslatról a testület június 20-án tárgyal. Christian Ude szerint csak egy olyan szoftverszabadalmi előterjesztés elfogadható, amely világosan különbséget tesz a szabadalmaztatott találmányok és a nem szabadalmaztatható szoftverek között. A müncheni főpolgármester úgy véli, hogy csak egy, a jogbiztonságot garantáló javaslat elfogadása lehet az európai uniós városok és közösségek érdeke, melyeknek elemi érdeke, hogy sokféle szoftver legyen elérhető.

Mint ismeretes, München és Bécs közhivatalainak számítógépein hamarosan egyaránt Linux operációs rendszereket fognak használni, azonban München és Bécs ebben a küzdelemben nincs egyedül. Ude felszólított minden európai uniós várost, közösséget és állampolgárt, hogy késztessék gondolkodásra az őket az Európa Parlamentben képviselő honanyákat és honatyákat. A javaslat elfogadásának hatásai ugyanis nem csak a szoftverfejlesztőket, hanem minden EU-tagországot érinteni fognak. Éppen ezért Christian Ude és Dr. Michael Haupl tisztánlátást és biztonságot szeretnének az ügyben.

A két városvezető elsősorban azt kifogásolja, hogy nem egyértelműek a jogszabályok, és így gyakorlatilag minden egyes esetben szabadon és úgy értelmezhetők a szabadalmakhoz kapcsolódó technikai leírások, ahogy azt az ügyben eljáró szabadalmi hivatal akarja. Ezzel párhuzamosan a szoftverszabadalmak miatt nőhetnek majd a szoftverfejlesztési és szoftverforgalmazási költségek, ami elsősorban a kis- és a középvállalatokat teheti tönkre, ráadásul csökkentheti az innovációt. Ezzel szemben a nyílt forráskódú szoftverek olcsóbbak és megbízható alternatívát jelentenek a kereskedelmi forgalomban kapható programoknak, legyen szó egy irodai szoftvercsomagról vagy egy operációs rendszerről.

A két polgármester végül felhívta a figyelmet arra is, hogy az Európai Szabadalmi Hivatalnál jelenleg mintegy 30 ezer szoftverszabadalom vár elfogadásra, ám ezeknek a kérvényeknek csak negyedét nyújtották be európai cégek. A kérdés tehát az, hogy miért is érdeke Európának, illetve kinek az érdeke a szoftverszabadalmi javaslat jelenlegi formában történő elfogadása.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • NEXUS6 #10
  Ha te mondod!

  Csak akkor miért pont Bécs meg Müntyhen lobbizik a szoftverszabadalom tervezet ellen, miért pont ők érzik érintve magukat?
 • FTeR #9
  az egésznek nemsok köze van az opensourcehoz, egy sw szabadalom minden egyéb sw-nek beteht. az opens csak egy része ennek.
 • NEXUS6 #8
  Az a gáz, hogy amíg egy olyan vállalat mint az M$, viszonylag érthetően el tudja magyarázni az álláspontját egy átlagpolitikusnak (főleg némi mellékes jövedelem juttatásával), addig az OpenSource elvei, sok ember számára megfoghatatlanok, és csak kb annyit jelentenek, hogy akkor marad a szabad rablás, meg valami anarchia.

  Pedig az OpenSource azt jelenti, hogy az IT iparra nem próbáljuk ráhúzni azokat az elveket, amelyek bárhol máshol igazak, de itt nem!

  Egy szoftver önmagában nem szoftver! A szoftver a hardverrel mint rendszerrel lesz működőképes, meg egy csomó másik "szoftverrel", protokollal miegymással, amik mindíg is szabadok és ingyenesek voltak.
  Ha a szoftverszabadalmak azt jelentik, hogy áttételesen lehetetlenné tesznek minden ojan kezdeményezést, aminek eredménye egy nyílt kód, ami sok más alkalmazás alapja lehet, akkor csak idő kérdése, mikor sajátítja ki egy nagyvállalat a legfontosabb szabadon hozzáférhető szabványokat.

  Amikor meg már minden csak néhányak kezébe összpontosul, az tényleg befékezi a rendszert, mert amíg egy OpenSource projektbe bárki, akár az IT szektorban résztvevő összes szakember besegíthet a neten kersztül (nem csak prog írással, a tesztelés néha fontosabb!!!), addig egy nagyvállalatnak, barmilyen nagy is legyen, mindíg is sokkal korlátozottabbak az erőforrásai.

  Egy szűk elkülönült piacon, ami csak mellékesen kötődik, az IT szektorhoz, teljesen érthető a hagyományos üzleti modell alkalmazása. Csak ott meg valószínűleg bőven elég a kód szerzői jogi védelme, mert ott pl nem állnak hatalmas programózók tömegei, akik epedve várják a kód visszafejtésének a lehetőségét. Ezért szinte nulla a veszélye annak, hogy egy új kompjuter tomográf, vagy egy eszterga gép programját jókedvű fiatalok, jáccásiból feltörik, visszafejtik, és p2p-n keresztül tömegesen osztják meg más lelkes fiatalokkal.;)))
 • k0zi #7
  Mindegy, ha elfogadják akkor meg kell támadni alkotmányosan, hogy korlátozza a szabad gondolkodáshoz való jogot.
 • Cat #6
  igennel szavaztak, ez után volt egy tüntetés a külügyminisztérium előtt
  a mostani álláspont ismeretlen
 • smv #5
  Szerinted? ...
 • entreri #4
  Magyarországnak van beleszólasa a dologba? Ha van akkor hogy vélekedik a vezetés?
 • Hegyikecske #3
  HMm:
  "Ude felszólított minden európai uniós várost, közösséget és állampolgárt, hogy késztessék gondolkodásra az őket az Európa Parlamentben képviselő honanyákat és honatyákat." Ezt 2* elolvastam de sztem nem értelmes... :D
 • comet #2
  Na végre összeszedték magukat és kiálltak. Ennek ideje volt megtörténni.
 • Admiral #1
  Szégyen-gyalázat ez a szoftverszabadalom...

  A mammutcégek így akarnak még nagyobb hatalomhoz jutni, és elnyomni a kis- és középvállalatokat. Nem szabadna ezt hagyni. Az EU képviselői sem hagynák ezt, ha nem tömnék be a szájukat sok-sok zöldhasúval.