• NEXUS6
    #8
    Az a gáz, hogy amíg egy olyan vállalat mint az M$, viszonylag érthetően el tudja magyarázni az álláspontját egy átlagpolitikusnak (főleg némi mellékes jövedelem juttatásával), addig az OpenSource elvei, sok ember számára megfoghatatlanok, és csak kb annyit jelentenek, hogy akkor marad a szabad rablás, meg valami anarchia.

    Pedig az OpenSource azt jelenti, hogy az IT iparra nem próbáljuk ráhúzni azokat az elveket, amelyek bárhol máshol igazak, de itt nem!

    Egy szoftver önmagában nem szoftver! A szoftver a hardverrel mint rendszerrel lesz működőképes, meg egy csomó másik "szoftverrel", protokollal miegymással, amik mindíg is szabadok és ingyenesek voltak.
    Ha a szoftverszabadalmak azt jelentik, hogy áttételesen lehetetlenné tesznek minden ojan kezdeményezést, aminek eredménye egy nyílt kód, ami sok más alkalmazás alapja lehet, akkor csak idő kérdése, mikor sajátítja ki egy nagyvállalat a legfontosabb szabadon hozzáférhető szabványokat.

    Amikor meg már minden csak néhányak kezébe összpontosul, az tényleg befékezi a rendszert, mert amíg egy OpenSource projektbe bárki, akár az IT szektorban résztvevő összes szakember besegíthet a neten kersztül (nem csak prog írással, a tesztelés néha fontosabb!!!), addig egy nagyvállalatnak, barmilyen nagy is legyen, mindíg is sokkal korlátozottabbak az erőforrásai.

    Egy szűk elkülönült piacon, ami csak mellékesen kötődik, az IT szektorhoz, teljesen érthető a hagyományos üzleti modell alkalmazása. Csak ott meg valószínűleg bőven elég a kód szerzői jogi védelme, mert ott pl nem állnak hatalmas programózók tömegei, akik epedve várják a kód visszafejtésének a lehetőségét. Ezért szinte nulla a veszélye annak, hogy egy új kompjuter tomográf, vagy egy eszterga gép programját jókedvű fiatalok, jáccásiból feltörik, visszafejtik, és p2p-n keresztül tömegesen osztják meg más lelkes fiatalokkal.;)))