Gyurkity Péter

Huszárvágás a szoftver­szabadalmak béklyójának feloldására

Az Európa Parlament tagjai változtatásokat javasoltak a nemsokára megszülető direktívában, és többek között névváltoztatással szeretnék elérni, hogy a szoftvereket ne szabadalmaztathassák.

A ZDNet értesülései szerint a direktíva elnevezése "számítógéppel megvalósított találmányok" helyett "számítógép segítségével megvalósított találmányok"-ra változna, és ez a javaslat előterjesztői szerint lehetetlenné tenné a szoftverek szabadalmaztását. A kezdeményezés Michael Rocardtól, az Európai Szocialisták francia képviselőjétől indult ki, aki egyébként az Európa Parlament Jogi Bizottságának előadója, és közvetlenül felelős a direktívával kapcsolatos javaslatok kidolgozásáért.

Rocard véleménye szerint az új elnevezés végre egyértelművé tenné, hogy a direktívában nem szoftverszabadalmakról van szó, sőt, nem tenné lehetővé azok bejegyzését sem, hiszen kizárólag azon találmányok esetében engedélyezné ezt, amelyeket számítógépes szoftverek segítségével dolgoztak ki, vagy tökéletesítettek. Ily módon - állítja Rocard - kiesnének a körből azok a találmányok, amelyek gyakorlatilag maguk is számítógépes szoftverek.

"A számítógéppel megvalósított találmányok kifejezés nem helyes, mert azt feltételezhetjük, hogy ezek a találmányok akár szoftverek is lehetnek, tehát be lehet őket jegyeztetni. Mivel azonban mind az Európai Bizottság, mind az Európai Unió Tanácsa egyetért abban, hogy a szoftvereket nem lehet szabadalmaztatni, a direktívában ki kell zárnunk ennek lehetőségét" - áll a Rocard által benyújtott dokumentumban.

A napokban már beszámoltunk arról, hogy a szoftverszabadalmakat illetően meglehetősen nagy a bizonytalanság, és nemigen lehet tudni, hogy a júliusban megszületendő döntés melyik változat mellett foglal majd állást. A változtatással korábban éppen Rocard próbálkozott, aki megpróbálta elérni a szoftver és hardver szétválasztását, mondván, hogy a szabadalmak kizárólag ez utóbbit érinthetik. A szoftverszabadalmak esetleges megerősítésétől azonban az IT-cégek és a szoftverfejlesztők nagy része is elzárkózik: szerintük a szabadalmak a szoftverek drágulását és munkahelyek megszűnését vonnák maguk után, és jelentős mértékben megnehezítenék az új tagállamok felzárkózását.

Itthon az Informatikai Vállalkozások Szövetsége fejezte ki ellenérzéseit, hangsúlyozva, hogy egy egész húzóágazat tűnhet el a süllyesztőben, mivel a magyar kis- és középvállalkozások nem tudják majd bejegyeztetni a szabadalmakat, és saját munkájukat is visszafogja, hogy hasonló szabadalmak tízezreire kell majd tekintettel lenniük. A hatalmas ellenkezést méltóképpen fejezi ki a nosoftwarepatents.com, amelynek magyar odalán a veszélyekről, és a szoftverszabadalmakkal kapcsolatos "hazugságokról" olvashatunk. Nem kétséges tehát, hogy a tervezetnek óriási ellenzéke van, már csak az a kérdés, hogy az Európa Parlament annyi vita és huzavona után végül melyik változat mellett dönt. Ez csak júliusban derül ki, amikor is remélhetőleg végre döntenek a kérdésről.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Robin Hood #19
    A szoftverszabadalom olyan hogy én levédetem a kereket mint egy gurulo eszközt általánosságban, aztán akár fakereket, akár tömlős gumit csinálna vki, szépen beintenék hogy azt nem, előbb nekem fizet jogdíjat. Persze az én nem én lennék, hanem egy amcsi multi. Szoftverszabadalmak suxx.
  • Lame #18
    Csak neked mar eleve nem lesz penzed, hogy megvedd a szabadalmakat a keszulo programodhoz.
  • Hegyikecske #17
    Hmm szerintem meg hülyeség ez.. Nekünk pont h rosszabb lenne! Tegyükfel h nekede van valami szoftvered mert nem találtál olyat a meglévők közül, és belelfekteted minden munkádat, ezért persze h levédeted... Viszont amikor kezd sikeres lenni elmajmolná mindneki és mivel nincs benne annyi költsége olcsóbban tudná adni... Te meg szépen tönkremnenél mellette pedig tied az egész 5let, és tegyük fel akkora dolgot kitaláltál h az befut csasképp nem a tieddel hanem az ővével és te nem tudsz semmit tenni... EZ gyakorlatilag semmi mást nem tenne csak kis embereket érintene.. Most egy cégnek nem tök mind1 h 1el több vagy kevesebb? Az már úgy is megszedte magát. Arról nem szól a cikk hogy az eddigi szabadalmakkal mi lesz de sztem megin csak nekünk nem lenne jó...
  • [HUN]PAStheLoD #16
    Az egyszerű megfogalmazás és a közérthető megfogalmazás nem ugyan az.

    Nem baj, hogy mindent leírnak _pontosan_ és _részletesen_, az a baj, hogy tényleg annyira sok a túlkomplikált, szakzsargonnal és különleges mondatszerkezettel előállított szöveg, hogy ez szinte érthetetlenné teszi a törvények szövegét.
  • [HUN]PAStheLoD #15
    mert a torveny sose azoknak készül akik értik és amúgy is betartanák.. ezenkívűl a törvényeket szó szerint kell értelmezni. Tehát ha egy vessző rossz helyen van, lehet hogy már teljesen mást jelent a mondat, ergó az adott bekezdés is mást jelenthet.. tehát akár a teljes törvénycikk más értelmezést kaphat!
  • Caro #14
    Ez megint a tipikus példája annak, hogy a társadalom a tévedéseit is megvédi, ha érdek fűződik hozzá.
    Most jut eszembe! Mit is mondott Star Wars 3-ban Sidious:
    "Aki hatalomra tesz szert, fél hogy elveszíti"
    Mekkora igazság! :)
  • ttt ttt #13
    Az egyszerű megfogalmazás az ügyvédek halála lenne, nem lennének kiskapuk, nem lenne mit 1000 féle képpen értelmezni, így felkopna az álluk.
  • Yeti #12
    Én is ettől félek, szerintem ettől még nyitva marad a kiskapú.
  • Yfel #11
    Helyesbites az elozohoz: minden szoftver szamitogep altal megvalositott talalmany...

    Az Adobe es a Microsoft lesz az elso aki ezt kihasznalja...

    Y
  • Yfel #10
    Manapsag majdnem minden szoftvert szoftver segitsegevel fejlesztenek (a compiler az micsoda ha nem szoftver, azt mondja meg nekem a sok okos politikus?).

    Miert nem lehet azt mondani, hogy ezt es ezt le lehet vedetni, de a szoftverszabadalmakat tiltjuk? Csak nem lehet nehez igy megfogalmazni a torvenyt?

    Y