Franczy

A Rambus szerint semmi sincs veszve

Mint ismeretes, a világ legnagyobb chipgyártójaként nyilvántartott Intel a közelmúltban hivatalos formában is bejelentette, hogy a jövőben nem tervezi támogatni a Rambus DRAM memóriákat, a Rambus cég vezetői ennek ellenére korántsem borúlátóak.

Az Intel munkatársai az említett bejelentés kapcsán elmondták, hogy a 850E típusjelzésű volt az utolsó Rambus támogatással rendelkező Intel chipset, ugyanis a chipgyártó a jövőben már a DDR, vagy sokkal inkább a kétcsatornás DDR memóriák támogatására kíván koncentrálni. Ennek bizonyítéka az a közeljövőben érkező i875-ös (Canterwood) chipkészlet, mely támogatja a 800 MHz-es rendszerbusz frekvenciát, és e mellett kétcsatornás DDR333, illetve DDR400 memóriakontrollerrel is el lesz látva.

A Rambus szerint ennek ellenére még semmi sincs veszve, ugyanis a Silicon Integrated Systems (SiS) nemrégiben bejelentette azt a keresztségben SiS R659 nevet kapott high-end kategóriás chipkészletet, mely elsősorban négycsatornás Rambus memóriakontrolleréről ismerszik meg. Steve Tobak, a Rambus marketing részlegének alelnöke az üggyel kapcsolatban elmondta, hogy tudomása szerint a tajvani gyártó valamikor az idei év második felében kezdi meg az igen csak ígéretes SiS R659 gyártását. Tobak utalt arra, hogy a SiS R659 piaci debütálásakor már nagy számban kaphatók lesznek a piacon az 1200 MHz-es frekvencián ketyegő Rambus memóriák, melyek a SiS újdonságával párosítva nem kevesebb mint 9,6 GB/s-os memória sávszélességet fognak eredményezni.

Jelen pillanatban a kétcsatornás 1066 MHz-es Rambus DRAM memóriák révén 4,2 GB/s-os memória sávszélességet lehet elérni, mely érték elmarad a hamarosan nagy számban elérhető kétcsatornás DDR333-as rendszerek által biztosított 5,1 GB/s-os sávszélességtől. A DDR platform előnye azonban várhatóan nem tart majd sokáig, ugyanis már az 1066 MHz-es memóriákra épülő négycsatornás Rambus rendszerek által is nem kevesebb mint 8,4 GB/s-os memória sávszélesség lesz elérhető, nem beszélve a négycsatornás 1200 MHz-es Rambus memóriás rendszerek már említett, mintegy 9,6 GB/s-os sávszélességéről. Egyes források szerint elképzelhető, hogy ezen specifikációk újfent arra ösztönzik majd az Intelt, hogy Rambus kompatibilis chipseteket dobjon piacra, mindenesetre az Intel egyelőre határozottan kiáll a kétcsatornás DDR platform mellett.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Pöty #17
    "Éppen itt volt hírben a Supergamezen!" lol! A megbízható hírforrás! Ne érts félre nem vitatkozni akarok de ez tetszett! :D
  • Crazy Dog #15
    A Rambus technikailag jobb ez nem is vitatható igazán. Csak meg akarnak gazdagodni a mocskok:). Ráadásul úgy nézz ki, a szabadalmi pert az SDRAMmal kapcs. akár meg is nyerhetik, úgyhogy van okuk optimizmusra.
  • Power #7
    Szia Laci73!

    Persze vannak. Kivétel mindig van.
    A most bejelentett alphás rendszerek, a még el nem készült Cray szuperszámítógép, de ez csak töredék a többihez képest.
    Nem csak, hogy olcsóbb, hanem az ami a szervereknél fontos kisebb a késleltetése.
    Itt a vevők nem azt nézik, milyen ram van a gépben, hanem hogy milyen teljesítményt nyújt, milyen szolgáltatásokat kap érte, a fenttartási költségek stb.
  • Laci73 #6
    Hello Power!

    Általánosságban beszélsz: vannak RamBus szerverek. (Sőt, a Cray szuperszámítógépei is Samsung RDRam-al épülnek majd) Az hogy az utóbbi időben a DDR modulok terjedtek el, két okra vezethető vissza: 1. Költséghatékonyabb, azaz olcsóbb a DDR modul 2. A Rambus Inc. pár évvel ezelőtti húzásai elbizonytalanították a vevőket (lásd a "nagy Inteles pálfordulás" sztorit). De még említhetném a DDR bereklámozottságát, a vevők nem egészen pontos ismereteit - egy átlag vevő azt veszi, amiről hall. Megveszi a DDR cuccost. Ezenfelül az is számít hogy sok gyártó NEM TÁMOGATJA az RDRam modulokat - pl. az AMD rendszerekhez - óriási hiba - NEM IS LÉTEZIK SEMMIFÉLE RDRam támogatás.

    Maguk a fejlesztők is úgy érvelnek hogy a DDR333 és DDR400 átmeneti megoldások, egészen a DDR II megérkezéséig (2004). A DDR - ami valójában a már elavult SDRam technológia tovább foltozása - olyan mint a videók piacán a VHS: már elavult, és a DVD-hez képest igen gyenge, de tartja magát - mert olcsó és elterjedt, a vevők pedig megszokták (illetve megszo.ták).
  • Power #4
    A teljesítmény nem egyenlő sávszélességgel. Mit gondolsz a szerverekben miért nem használnak egyáltalán rambus-t?
  • Power #3
    Nehogymá a rambus megbízhatóbb legyen!!!
    Ez nem igaz, úgy tisztességes, hogy Samsung DDR és Samsung Rambus DRAM-ot hasonlíts össze.