Franczy

IDF: Az Intel felhagy a Rambus támogatással

Az Intel munkatársai a napokban hivatalosan is megerősítették azt a közelmúltban napvilágot látott információt, mely szerint a világ legnagyobb chipgyártó cége az asztali számítógépek és munkaállomások piacán szakítani kíván a Rambus memóriák támogatásával, és a jövőben egyre nagyobb hangsúlyt kíván helyezni a DDR (Double Data Rate) SDRAM memóriák támogatására. Szakértők szerint az Intel ezen döntése mindenképp érzékényen érinti a Rambus céget, ugyanis ennek következtében az RDRAM memóriákat a jövőben csak egy nagyon szűk vásárlói réteg fogja majd vásárolni.

Idén februárban tűntek fel az első olyan Intel roadmapek, vagyis ütemtervek, melyekből kiolvasható volt, hogy az Intel közeljövőben napvilágot látó, elsősorban szerver számítógépekbe szánt alaplapi chipkészletei nem támogatják majd a Rambus DRAM memóriákat, azonban az eddigiekben ezen roadmapeket, illetve a bennük található információkat hivatalosan soha nem erősítette meg a chipgyártó. Az üggyel kapcsolatban most azonban végre megszakadt a hallgatás, ugyanis a napokban zajló Intel Developer Forum keretein belül az Intel több vezető beosztású munkatársa is elismerte, hogy az Intel a közeljövőben egyetlen olyan - asztali számítógépekbe, illetve munkaállomásokba szánt - alaplapi chipkészletet sem fog piacra dobni, mely Rambus memóriatámogatással rendelkezik.

Bill Siu, az Intel Desktop Platform Group vezérigazgatója és egyben alelnöke az üggyel kapcsolatban elmondta, hogy mivel az Intel felhagy a Rambus memóriák támogatásával, a chipgyártó a jövőben a konkurens memóriatípusra, a DDR SDRAM-ra kíván koncentrálni. Mike Fister, az Intel Enterprise Platform Group alelnöke hasonlóképp nyilatkozott, és elmondta, hogy a DDR memóriák manapság sokkal nagyobb népszerűségnek örvendenek, mint a Rambus memóriák, éppen ezért az Intel a jövőben a Rambus helyett a DDR SDRAM memóriákat kívánja támogatni.

Az Intel i850-es, Rambus memória támogatással rendelkező Pentium 4-es alaplapi chipkészlete egyébként 2005-ig még megmarad az Intel kínálatában, azonban Kyle Fukuda, az Intel memória platformokkal foglalkozó részlegének igazgatója hangsúlyozta, hogy az i850-es chipsetet az Intel már nem kívánja kompatibilissé tenni az 1200 MHz-es, illetve 1300 MHz-es új Rambus memóriákkal.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • TheZsenyka #15
    Gondoljátok el, mit produkálna egy 2GHz-es Intel 8086-os :) Kíváncsi vagyok, mit teljesítene.
  • HNR #14
    Az a vicc, hogy tenyleg jo lenne, ha AMD+Rambus megoldas szuletne, mert az AMD procikat tovabbra is a gyenge memoriavezerles fogja vissza, ha! tesztekben valahol a P4 szamottevoen jobban teljesithet, akkor az egyertelmuen a szar memoriakra vezetheto vissza. Hiaba toljak meg a procik teljesitmenyet, ha a memoriak es a chipsetek nem kovetik egyelore ezt.
  • CAD #13
    Sh4d0w, mert talan high end, ne viccelj mar.
  • CAD #12
    Sh4d0w, mert talan high end, ne viccelj mar.
  • CAD #9
    Hat csak ugye amd "low-end" szegmens inkabb, ergo nem erne meg "high-end" rambussal osszetarsitani.
  • Yeti #8
    hat nemtudom, szerintem most nem lenne hulyeseg egy amd alapu rambusos chipsetet osszedobnia valakinek...
  • Yfel #6
    Igen, sajnos a Rambus marhaságai miatt nem lesz most támogatás alá, pedig a P4 tényleg azzal megy a legjobban... szívesen venném, ha az Intel megvenné a Rambust, mert maga a technológia nem rossz csakhát ugye az az üzleti stílus amit a Rambus tanusított az utóbbi pár évben mindenen túltesz...
  • TheZsenyka #5
    Ahhoz képest, hogy az Intel a RAMBUS technológiához tervezte/optimalizálta a Pentium4-et, eléggé befuccsolt a történet...
  • CAD #4
    Kar hogy teljesitmenybe a rambus memoriak messze ddr felett alnak, es arban sincs mar szinte kulonbseg --- meh meh, kar. Remelem kihoznak ennek oromere valami ertelmes ddr cumot.
  • pilóta #3
    Hát igen. Most jó Rambus részvényt venni, jó olcsó, aztán majd az Intel jól bejelenti, hogy mégis inkább támogatja a Rambus memóriát, és akkor meg jól el kell adni...