JohnnyCage

Az Intel a szerver szegmensben is a DDR-t támogatja

A chipóriás a jövőben minden szegmensben a DDR-SDRAM technológiát kívánja támogatni processzoraihoz, a Rambus DRAM memóriák pedig még a szerverekben sem kaphatnak helyet.

Pedig a Rambus DRAM-ok, különösen az új, 1066 MHz-es változatok, jobb teljesítményre képesek, mint a DDR200, DDR266, és DDR333-as szabványú SDRAM-ok. Az Intel vezetői a közelmúltban megrendezett Computex Taipei 2002 kiállításon hivatalosan is bejelentették, hogy az i850E chipkészlettel bezárólag végleg szakítanak a technológiával, amelynek támogatása komoly hátrányba hozta a társaságot a Pentium 4 processzor bevezetésekor.

A Computex óta számos új információ látott napvilágot az Intel terveiről a munkaállomások és szerverek szegmenségben. A chipóriás -egyes hírforrások szerint- elsősorban a költségek csökkentése érdekében állt a DDR-SDRAM technológia mellé, amely technológia a közeljövőben az Itanium és Itanium 2 rendszereket hasonlóképp behálózza, mint a Pentium 4-alapú megoldásokat.

A hamarosan megjelenő, 64 bites Itanium 2 (McKinley) processzort az Intel DDR-alapú 8870-es chipkészlete fogja támogatni. A társaság azonban a jelenlegi Itanium rendszerek körében is át kíván térni a DDR memóriákra, így az elsőgenerációs megoldások a jövőben PC100 SDRAM mellett DDR200-as memóriákkal is kiépíthetőek lesznek.

Ami a 32 bites szerver/munkaállomás piacot illeti, a Xeon-alapú, PC-800 RDRAM támogatású i860 chipsetet a jövőben szintén DDR-alapú megoldás váltja a Placer/E7505 képében. Az 533 MHz-es rendszerbuszt (FSB) alkalmazó Pentium 4 megoldások esetében az i850E chipsetet a Granite Bay magra épülő E7205 váltja DDR266 támogatással. A chipóriás kétcsatornás (128 bites) DDR266/DDR333 memóriavezérlővel ellátott Springdale chipkészlete ráadásul hamarosan a teljesítmény tekintetében is letaszítja a trónról a Rambus DRAM-alapú megoldásokat.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • mir #20
  auto letöltés: igen létrehoz 1 láthatatlan felhasználót, a SUPPORTxxx felhasználót, ha jól emléxem, és ezt néha kitörli, néha meg nem. pl. az én gépemen mindíg ittvan.
  ha annak valaki 1* kiszedi a kódját, akkor oszt annyi neki. aki biztonságot akar, az nem kapcsolja be az auto frissítést...

  solaris: lehet, hogy valóba erről van szó, nem biztos, hogy jól emléxem. csak anyit tudok, hogy van 1 SUNos ismerősöm, aki procifejlesztő, és megbízást kapott, hogy segítsen a linux-kernelfejlesztőknek, amiben tud.
  lehet, hogy csak 1 alternatívát akarnak...
 • Genesis #19
  Ezt te hol hallottad:

  "Solaris kihalasztása:
  még a SPARC solarist is ki akarják halasztani, teljes vállszélességgel a linux mellé akarnak állni azaz a legutóbbi állásfoglalásuk szerint a solaris multiprocessingért felelős részét ügyesen átcsempészik a linuxba, és akkor nekik is sokkal kevesebb erőforrás fog elmenni az oprendszerre. már a solaris 10 is kétséges."

  A SUN-osok, legalábbis a Magyarok erröl nem igazán modtak semmit. Pedig ott voltam néhány rendezvényükön. Mellesleg te azt valószínűnek tartod, hogy azt a rendszert amivel 54+%-os részt fognak a UNIX tortából kihalasztják ???

  Linux: Valóban alakult erre náluk egy külön projekt, de ezt az x86 rendszereknél akarják nyomatni. Ezért kérdőjeleződött meg az x86 Solaris léte. As I know ....

  Patch: azért az erős túlzás, hogy fél évente jönne ki javítás a Win-hez, mert hetente 1 Patch átlagban szokott jönni. Újabban meg már automatikusan letölti ha szépen kéred.
 • mir #17
  ok, a biztonságiréses statisztikát nem hallottam, de egy egyáltalán nem elhanyagolható különbségre: ha van 1 windows rés(egy új) akkor azt a rést 3-4, de max. 12órán belül kijavítják... a windows résekhez meg félévente kijön 1 nagy csomag, és abban vagy bennevan, ami kell, vagy nincs... na mind1
  és tekintve, hogy a linux bizony egy súlycsoportba tartozik a windowssal szerverek terén azzal nem lehet érvelni, hogy nincs mögötte cég, és azért vannak annyi lyukak benne. ha az is érv lehetne, akkor már nem lehetne 1 súlycsoportba tenni őket, mert ha a windows netán valamiben jobb, akkor azt arra lehet fogni, hogy "mer van mögötte 1 óriáscég" tehát az, hogy kik fejlesztik semmilyen mértékben nem játszik szerepet.
  genesis: a windows ellen a per azért folyik, mert ezeket a szorszarokat, azaz történetesen az explorert, és a mediaplayert, mert a többivel senkinek semmi baja bizony nem lehet kivenni belőle. linux alatt pedig azt telepítsz fel, amit akarsz. ha neked nem kell netcapa, akkor nem telepíted...
  Via: biztosan fel tudná vásárolni az AMDt, mert valóban nagyon nagy cég, de
  1 az AMd részvényesei nem igazán mennének ebbe bele, mert akinek ma AMD részvénye van, az biztos azért vette,m et bízik a jövőben, mert a jelen nem éppen rózsás... azonkívül azt a sok sok pénzt, amiből az AMDt felvásárolták volna nyilván a fejlesztések sínlették volna meg. most pedig arra nagy szükség van, ha télleg be akarnak szállni a graf. vezérlők piacára... ez éppen az a helyzet, hogy megtehetik, de nem járnak vele jobban.(mint a MOL a TVKval... megvették, és azóta is csak szerencsétlenkednek...)
  Solaris kihalasztása:
  még a SPARC solarist is ki akarják halasztani, teljes vállszélességgel a linux mellé akarnak állni azaz a legutóbbi állásfoglalásuk szerint a solaris multiprocessingért felelős részét ügyesen átcsempészik a linuxba, és akkor nekik is sokkal kevesebb erőforrás fog elmenni az oprendszerre. már a solaris 10 is kétséges.
 • Supergamer_real #16
  Ha mar az atlagfelhasznalot nezzuk az ar/teljesitmeny szinten nagyon fontos.Az atlagfelhasznalo ugye nem tunningol, tehat ar/teljesitmenyben tovabbra sem vezet az iNTEL.

  "Mellesleg továbbra sem értem, hogy mi értelme annak az összehasonlításnak hogy azonos MHz-en melyik a gyorsabb. "

  Mivel az AMD ujra bevezette a performance ratinget ha partatlan akarok lenni valoban semmi.

  (Igaz 1,6, 1,8A serias Northwood egy mas kategoria, de csak tunning szempontjabol az meg nem az atlag ugy)
 • Genesis #15
  Ha nézed a híreket akkor azt is tudhatod, hogy jelenleg nem csak az órajelben vezet, az IA x86-on hanem teljesítményben is rendesen pl.: P4 2,53 MHz (FSB: 533). Mellesleg továbbra sem értem, hogy mi értelme annak az összehasonlításnak hogy azonos MHz-en melyik a gyorsabb. Ha átlag felhasználó vagy minek neked tudni, hogy hány MHz-en megy a CPU. A lényeg, hogy amire használod arra elég-e. Mellesleg a mai CPU-k még a legeslegolcsóbbak is szentem bőven elegek az emberek 95%-nak.
 • Genesis #14
  Ezt te most komolyan godolod ????? Nem hallottál esetleg egy olyan tyúkperről ami valami MS és allig negyvenakármennyi US szövetségi állam között zajlott-zajlik, hogy minden szir-szart beletesznek a Win-be és ráadásul nem is igen lehet kigyógyítani őket??? Rémlik valami ???
 • Rive #13
  #12: ???? ! :D :D :D :D :D :D :D
 • Supergamer_real #11
  Eleg sokmindenben egyetertek veled, de

  iNTEL: Ok valoban a legmagasabb frekvenciaju processort ok aruljak, az is rendben van, hogy barmelyik jelenlegi AMDnel gyorsabb (alaporajel).

  Linux-Windows: Nekem is valami 20 alatti szam remlik res kapcsan, de ne felejsd el, hogy a linux mogott - mint mar mondtam - nem all ott a legnagyobb szoftverceg - ez ugye mindjart mas igy.
  OK a windowsokat is lehet relative bisztonsagossa tenni, de amit legtobben kenyelmesnek hivnak a legtobbszor a problemak forrasa mert a draga Win az esetek tobbsegeben cselekszik es csak utana (vagy egyaltalan nem) kerdez.Nekem szemely szerinte kevesebb ido beloni egy normalisabb linux szervert vagy egy linux halot mint egy ms.(bar ebben kozrejatszik az is, hogy ahol lehet elonyben reszesitem az elobbit)

  Okoska:Az, hogy a progik nagy reszet AMDre is optimalizaljak nagy valoszinuseggel meg is fog szunni.Hacsak az AMDnek nem lesz nagy szerencseje, mert nem tudom elkepzelni, hogy sokaig megeri mind SSEre (SSE2re, vagy a kov. nemtom talan SSE3ra ami meg az iden be is mutatkozik, de itt errol sem cikkeznek) amikor az AMD licenseli az SSE-t.

  Szatvrosz - inkompatibilitas, instabilitas:Mara elerkeztunk oda, hogy ez a hiba inkabb egy gagyi alaplap, ram tap hibaja mint az alaplape.De ha ugyanezt 3 eve mondod, lehet, hogy egy szot sem szolok, de azota eltelt egy kis ido.

  Nagy kornyezetben kellet AMDs gepeket felugyelnem tavaly, tenyleg termetes halo es abszolut semmi de semmi problema nem volt veluk, egy sem egett le, nem fagytak etc.
 • Genesis #10
  MIR te biztos nagyon jól látod a dolgokat, de az hogy a P4 a leggyorsabb x86 CPU jelenleg az a TÉNY. A tuningal nézed akkor meg nagyon sokkal gyorsabb. Ha meg atomstabil rendszert akarsz akkor meg inkább SPARC Solaris, mivel úgy tünik, hogy az x86 Solarist ki akarják halasztani :(((
  AMD: abban az 1ben egyetértek, hogy az AMD-nek inkább jövője van, mert a multja és a jelene sajnos pocsék. Nem vagyok Intel fan (AMD-n és SPARC-on dolgozom), de azt be kell látni, hogy hiába mondja mindenki azt, hogy az AMD valami qrva jó, azért csak nem sikerül nyereséget termelniük már évek óta. A bizalom szép dolog, de a befektetőik jelenleg simán jóbban járnának, ha bankba raknák a pénzüket.
  VIA: javasolnám, hogy nézz utána, hogy mekkora cég a VIA és mekkora az AMD. A hír lehet, hogy kacsa (nemtom.), de pénze lenne rá....
  Linux - Windows: ha jól emlékxem a tavalyi összesítés alapján 7-el több rést találtak a Win-ben mint a Linuxban (és 100 fölötti volt mindkét oldalon a találtak száma). Abban meg talán megeggyezhetünk, hogy a Win. rések megtalálására, külön iparág alakult. Amúgy meg, ha annyira otthon vagy Solaris-ban akkor azt is tudod, hogy a Patch-ek azért ott és elég gyakoriak.
  Még valami azt talán neked nem kell mondanom, hogy a b.rések a szolgáltatások számával exp. nönek. A UNIX-ok is azért biztonságosak mert minden protokolt, kaput lekapcsolnak ami nem létszükséglet. Ezt a Win-ben és meg lehet tenni persze az igaz, hogy nem kontrollpanel "OK-Yes-Yes-Yes-OK" módszerrel :)))
 • mir #9
  okoska: a cyrix régen co-processzorokat gyártott, és nagyon jó FPUk voltak azok.