Franczy

Az Intel véglegesen szakít a Rambus támogatással

Habár a közelmúltban sokan kételkedtek az üggyel kapcsolatban, immár teljesen biztosra vehető, hogy az Intel a közeljövőben fel kíván hagyni a Rambus DRAM memóriák támogatásával. A napokban Tajvanon zajló Computex 2002 számítástechnikai szakkiállításon ezt maguk az Intel vezetői is megerősítették, ugyanis újságírók körében azt nyilatkozták, hogy a múlt hónapban debütált i850E típusjelzésű alaplapi chipkészlet volt az Intel utolsó olyan chipsete, mely Rambus memória támogatással rendelkezett. Az Intel munkatársai arról is beszámoltak, hogy a chipgyártó a jövőben minden eddiginél nagyobb figyelmet kíván szentelni az egy-, illetve kétcsatornás DDR memóriák chipset szintű támogatására, igaz ezt már jó ideje sejteni lehetett.

Az Intel mostani, immár teljesen hivatalos bejelentése sokak szerint rendkívül komoly nehézségeket okozhat annak a Rambus cégnek, melynek képviselői éppen a napokban zengtek ódákat arról, hogy a Rambus támogatással rendelkező alaplapok, illetve a Rambus DRAM memóriák világszerte egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek. Ebben egyébként nem titkoltan óriási szerepe van az Intel nemrégiben debütált új i850-es chipsetének, mely félhivatalosan immár az 1066 MHz-es Rambus memóriákat is támogatja. Az Intel már több hónapja utalt arra, hogy a májusban debütáló i850E lesz az utolsó Intel gyártmányú Rambus-os chipset, most pedig a chipgyártó egyszerűen nem tett mást, mint beváltotta korábbi ígéreteit. Noha a jövőben az Intelen kívül természetesen más gyártók foglalkozhatnak még Rambus-os chipsetekkel, azonban gondolom nem szükséges ecsetelnem, hogy az Intel Rambus piacról történő kivonulása milyen csapást jelent majd a Rambus cégre.

Az Intel képviselői a Computexen arról is beszámoltak, hogy az immár DDR333 memóriatámogatással rendelkező i845GE, illetve i845PE típusjelzésű új Intel chipkészletek várhatóan idén ősszel kerülnek majd forgalomba, ezt követően pedig megérkeznek majd a cég vadonatúj, kétcsatornás DDR memóriákat támogató chipsetei is. Jelen pillanatban egyébként mindössze két olyan chipset van forgalomban, mely kétcsatornás DDR memória támogatással rendelkezik, ezen chipsetek pedig név szerint az Intel E7500, illetve az Nvidia nForce. Zárójelben megjegyzem, hogy ez ügyben a tajvani VIA Technologies és Silicon Integrated Systems ugyancsak komoly tervekkel rendelkezik.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • mir #24
    én sem értem a témát, csak szjkózom, amit mások, nálam okosabbak mondtak.
    a DDR2 pontos specifikációit nem ismerem. modulok: ha ez a két modul igaz, akkor ez csak az 1 buszra kötött modulokra érvényes, és mostanság, mikor már az 512 Mbyte-os modult is megfeheted bármely boltba, de még nagyobbat is lehoznak, ha kell, nem probléma.
    ha pedig 128bites DDR memóriavezérlőt csinálnak, akkor a 64bites modulok nem is tudnak egymásról.
    SUN: olvasd végig ezt a két linket, tanulságos lesz:
    1. X86-64topic a HWSWn(ez régi)
    2. X86-64topic a HWSWn(ez új)
    sok sikert. ha kérdésed van, a 2.ban tedd fel, ott valószínűleg sokkal többen tudnak válaszolni, mint én. meg jobban is.
    infóforrás:
    a www.sun.com ról sokmindent elérhetsz, olvasgass fejesztői doksikat, azokból a legtöbbet:D
  • RelakS #23
    DE SZ********************R!!!!
    Pedig az elején mintha az Intel a P4-hez csak a Rambust támogatta volna
  • mir #21
    nem, nem ezért... a SUN sima SDRAM modulokból ppíti fel a rendszerét, és nagyon nagyon sokbites memóriavezérlői vannak, kis frekvencián iszonyatos memóriasávszélességet produkálva ezzek közönséges 64bites modulokból.
    a Serverworrks pedig csak sima 2csatornás memóriavezérlőt használ. valami hasonló, de nem azért,m ert a SUNis azt használja, hanem azért, mert jó megoldás. és az a serverworks chipset DDr memoriát használ(DDR200)
  • mir #19
    ha sikerülne elszakadnod a kicsinyes elfogultságoktól, és mondjuk komolyabban utánanézni a Ramusnak, akkor meglátod ezeket is:
    a P4es alaplapok DDR333 SDRAMmal(kb 1.3 gbit, a valóságban, mivel csak az órajelek felében történhet címzés a 1 Gbit körüli értékeket lehet belőlük max. kihozni) már gyorsabb, mint a Pc800 RDRAMmal(2.4 Gbit) na ennek mi az oka? az, hogy a DDR memóriaák késeltetési ideje kb. az 1/3a az RDRAMoknak, mert nbem sorba vannak kötve a chipek. a P4 rendszerek esetében az is az RDRAM oldalára játszik, hogy a p4 rendszerbuszt tulajdonképpen az RDRAMhoz tervezték, teljesen szinkron nyomja a témát, a DDR pedig 1 sszinkron megoldás,ami nincs kifejezetten jó hatással a sebességre.
    még 1 doog: mivel a memóriabusz nem 800, hanem csak max. 166 Mhz-es, és nincs sorbakötve 8 chip, sokkal kevesebb interferenciát "termel" a busz, és sokkal zavartabb jel is tuid 100%os eredményt produkálni(mert ugye itt csak 1 chipen megy át a jel, az RDRAMnál meg 8on. és közben nincs semmiféle erősítő) ez megkönnyíti az alaplapgyártók dolgát. persze az RDRAMhoz csak 32viezeték kell(vagy valami közeli, nemtom pontosan) a DDR memóriákhoz meg vagy 140. lehet gondolkozni, hogy melyik a nagyobb probléma: több vezeték/bonyolult szigetelés, jóminőségű csatlakozók...
    tehát már most kétséges a rambus memóriák létjogosultsága a P4es rendszerekben, de OK, néhány helyen,(divx tömörítés, Q3 stb...) még mindíg gyorsabbak, és mondjuk hogy jók ehhez. tekintsünk a jöőre:
    a DDR2 szabvány készen van, 2003 elején jönnek a DDR2 memória modulok. 300 Mhz(DDR600) órajellel indulnak, és sokkal egyszerűbb címzésrendszerük lesz, mint a DD1-nek(azaz több feladata lesz a ramchuipnek, de kevesebb sávszélességet igényel majd a címzés) tehát a sebességbeli hátrány eltűnik. és ha nagyon kevés, még mindíg lehet majd 128bites vezérlőket gyártani.(mint amilyeneket egyébiránt a SUN is használ, csak SDRAMmal, meg sparccal...)
    na mind1. ezt úgysem fogja itt senki felfogni, várom az anyázást...
  • killahdog #18
    Hmmmmm Hát most nekem itt figyel 512 800mhz rambus a gépembe és szerintem kuuuuuuurvajó :) DDR tiszta röhej(...még). ! Most mi a bajuk a rambusszal ? hogy esetleg kétszerjobb az "olcsópiacra" szánt DDR eknél ? Istenem... aki jo gépet akar az fizesse meg, ezért nemkéne egyböl támogatottságot megszüntetni. Amugy intel párti vagyok :) még igyse olyan görények mint AMD (<-- ettöl az AMD nevü *****bandátol akkor ment el az utolso kedvem is amikor kitalálták ezt az érdekes jelölés a procijukra.)
    Amugy ez egy ilyesfajta megérzés: nem fogják felhagyni a támogatást mert RD jobb ! :)
  • CAD #17
    RD tenyleg eleg jo volt, de picit draga volt ... igaz mostanara mar eleg normalis arba volt... vlamiert DDR tarszlas erosebb volt, kesz ez van el kell fogadni DDR nem roszabb annyival hogy most emiatt hatast vagjunk... egybknt meg aki azt irta, hogy amitt megy at AMD hez mert intel mar nem fog rd -t tamogato chipsetet kiadni, akkor csak megemlitem, hogy legjobb tudomasom szerint amd meg soha nem adott ki ilyen chipsetet, tehat ott alapbol csak ddr sd van (PC2700 DDR hajra! :)
  • varia #12
    Nem hiszek ebben, de ha az intel meg meri tenni, azonnal valltok AMD-re. Kitartottam az intel mellett, de ez egy kicsit eres!
  • Supergamer_real #11
    "Nem is olyan régen még azt nyilatkozták, hogy a DDR-t nem támogatják, és most tessék!"

    Ebben resze volt egy kis SG sajto bravurnak is.Ha mas oldalon nezted nagyreszt megerositetlen pletykakent szerepeltek azok a hirek... ha szerepeltek egyaltalan.

    (kulfoldi siteok nem Magyarok)
  • pilóta #9
    Csak azt nem értem, hogy miért kell ezt elhinni az Intelnek? Nem is olyan régen még azt nyilatkozták, hogy a DDR-t nem támogatják, és most tessék!
    Ha lesz rá piac úgy fogja támogatni az Intel a Rambust, mint a vöcsök!
  • Csatti #8
    Egyszeruen csak jo erzes, hogy valaki jolpofon vagta a rambust is azutan, ahogy ok hatba szurtak a tobbieket