Franczy

Rambus: Intellel, vagy Intel nélkül, de megyünk előre

Annak ellenére, hogy az Intel továbbra is vonakodik a Rambus vadonatúj, 1066 MHz-es frekvenciájú RDRAM memóriatechnológiájának hitelesítésétől, a Rambus cég vezetői korántsem elkeseredettek, sőt azt állítják, hogy a számítógépes iparban már meg is kezdődött az új Rambus DRAM memóriák alkalmazására történő átállás. Steve Tobak, a Rambus marketing részlegének nemrégiben kinevezett alelnöke mindezt azzal támasztotta alá, hogy elmondta: a Samsung Electronics és az Elpida Memory már megkezdte az 1066 MHz-es Rambus memóriák tömeggyártását és forgalmazását, a Kingston Technology pedig éppen a napokban jelentette be vadonatúj Rambus memóriamoduljait.

"Bizton állíthatom, hogy az új, emelt frekvencián üzemelő Rambus memóriák iránti igény világszerte egyre nagyobb, még akkor is, ha az Intel eddig nem hitelesítette ezen új memóriákat. Hozzáteszem, ezzel együtt örvendetes lenne, ha végre az Intel is szentesítené az új Rambus memóriatechnológiát" - nyilatkozta az üggyel kapcsolatban Tobak, majd hozzátette, hogy a memóriamodulok, illetve alaplapok gyártásával foglalkozó cégek az eddigiekben abszolút zökkenőmentesen hitelesítették az 1066 MHz-es Rambus DRAM technológiát.

"Egyszerűen arról van szó, hogy erőforrásaink végesek, és a sok egyéb jelenleg vizsgált chip, chipset és memóriamodul technológia mellett egyszerűen nincs időnk arra, hogy a Rambus cég új memóriáit bevizsgáljuk" - reagált Tobak nyilatkozatára a Santa Clara-i (Kalifornia) székhelyű Intel szóvivője, majd hozzátette, hogy amennyiben a felhasználók részéről komoly igény mutatkozik a Rambus új memóriái iránt, akkor az Intel is megkezdi ezen új memóriák hitelesítési munkálatait. Sokak szerint legalábbis elgondolkodtató az Intelnek az üggyel kapcsolatos ezen hivatalos véleménye, ugyanis nehéz elképzelni, hogy a világ legnagyobb chipgyártó cégének nincs kapacitása egy újfajta memória bevizsgálására. Sokkal inkább arról lehet szó, hogy az Intel szépen lassan fel kívánja bontani régi Rambus-os kapcsolatait, hiszen ezzel kapcsolatban a közelmúltban számos utalást lehetett hallani. Érdekesség, hogy az Intel egyik legújabb Pentium 4-es chipsete, az i850E hivatalosan ugyan csak az 800 MHz-es Rambus memóriákat támogatja, azonban gyakorlatilag tökéletesen kezeli az 1066 MHz-es modulokat is.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • Supergamer_real #5
  Leegyszerusitve...

  DDR:A valos orajel helyett a max MB/s adjak meg a gyartok.Az orajel eseteben szo sincs 666MHZ (stb) gyakorlati orajelrol.Elmeletileg a DDR SDRAM egy orajel alatt ir es olvas ellenben az SDR SDRAMokkal amik vagy irnak vagy olvasnak.Gyakorlatban azonban szo sincs egy orajel alatti irasrol vagy olvasasrol (ebbe most nem megyek bele).Igy pl a DDR 1600, 2100, 2700 meg aztan vegkepp nem a memoria orajele.A valos orajel 100, 133, 150 stb. Ezt szorozzak be kettovel mert ugye DDR.

  Rambus:Itt sincs szo, meg csak veletlenul sem 1066 MHZrol meg 800MHZrol.Ezek a hivatalosan 400 ill 533 MHZ-s FSB-t tamogato RAMok.Termeszetesen itt sincs szo 400 vagy 533MHZ-s FSBrol.Ezek 4x100 ill 4x133MHZ -s FSBK.Ez volt talan a legegyszerubb az iNTELnek, mivel a P4 a hardveres pre-fetch gyakorlati megvalositasahoz a szabadon maradt FSB-t hasznalja.Tehat az 1066 sem 1066 ill a 800 sem 800.De ha utanaszamolsz te is konnyem rajossz.
 • Supergamer_real #3
  "Ha igy folytatjak lassan mar nagyon frekin fognak menni mint a procik "

  Remelm az "effektiv orajel" jelenteset nem kell elmagyaraznom illetve, hogy a hozzaszolasod ennek megfeleloen volt komoly...