Franczy

Kelendőek a Rambus memóriák és alaplapok

A Rambus DRAM memóriák fogadására képes alaplapok eladási mutatói az elmúlt napokban-hetekben jelentősen javultak, mely jelenség szakértők szerint nagyrészt annak köszönhető, hogy az Intel a minden eddiginél magasabb működési frekvenciájú, és megemelt rendszerbusz frekvenciájú Pentium 4-es processzoraival párhuzamosan nemrégiben bemutatta legújabb Rambus támogatású alaplapi chipkészletét, az i850E-t. Elmondható, hogy az élvonalbeli tajvani alaplapgyártó cégek már egytől egyig piacra dobták i850E chipsetes alaplapjaikat, a másodvonalbeli gyártók közül pedig többek közt olyan nagy és neves gyártók kezdik meg hamarosan az Intel ezen új chipsetére épülő alaplapjaik forgalmazását, mint például az Epox Computer, a Diamond Flower Electric Instrument (DFI), vagy a Biostar Microtech International.

A Rambus DRAM memóriák fogadására felkészített Pentium 4-es alaplapokból szakértők szerint biztosan nem lesz hiány a közeljövőben, ezzel szemben könnyen elképzelhető, hogy maguk a Rambus memóriák válnak hiánycikkekké. Jelen pillanatban a legtöbb memóriagyártó cég kapacitásának nagy részét az SDR (Single Data Rate), illetve DDR (Double Data Rate) SDRAM memóriák gyártása foglalja le, így egyesek szerint kialakulhat egy olyan helyzet, hogy a Rambus memóriák piacán nagyobb lesz a kereslet, mint a kínálat.

Joseph Lin, a Rambus cég tajvani marketing részlegének az igazgatója az üggyel kapcsolatban elmondta, hogy a Rambus memóriák, illetve az ezen memóriákkal kompatibilis alaplapok iránt mostanság egyre növekvő kereslet teljességgel érthető. Lin szerint, aki manapság Pentium 4-es rendszer vásárlására adja a fejét, és a lehető legnagyobb teljesítményt szeretné elérni, az nem SDR, vagy DDR SDRAM memóriás rendszert vásárol, hanem Rambus memóriásat. Lin hangsúlyozta, hogy a vadonatúj, immár 533 MHz-es rendszerbusz frekvenciával rendelkező Pentium 4-es rendszerek, és a 4,2 GB/s-os memória sávszélességet biztosító új Rambus DRAM memóriák párosításából rendkívül ütőképes rendszerek építhetők, valamint hozzátette, hogy reményei szerint az idei év második felében a felhasználók részéről továbbra is óriási érdeklődés mutatkozik majd az 1066 MHz-es frekvencián üzemelő Rambus memóriák iránt.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • AtisH #3
    Nem kellett volna annyit pereskedniük a vélt liszencek miatt, mert ez biztosan ártott a hirnévnek is. Persze az elején adhatták volna olcsóbban is a moduljaikat, így viszont a piac belőzőtt nekik. Viszont lehet jövője, ha az áraik versenyképesek.
  • HNR #2
    En regebben nagyon istenitettem a RAMBUS-t, aztan amikor a DDR kezdett igazan bevagodni akkor nagyon hallgattam. Lehet, hogy megiscsak van jovoje?
  • Laci73 #1
    A Rambust én sem írnám le.