Franczy

Két új Pentium 4-es VIA chipset a láthatáron

Az elmúlt héten megrendezett VIA Technology Forum kapcsán számos új információ látott napvilágot a VIA Technologies közeljövőben megjelenő vadonatúj alaplapi chipkészleteivel kapcsolatban. Többek közt kiderült, hogy a gyártó még ebben az évben piacra kívánja dobni a keresztségben VIA P4X600 nevet kapott legújabb Pentium 4-es chipsetét, mely újdonság első darabjait már meg is lehetett tekinteni az említett rendezvény keretein belül. A VIA P4X600-ról tudni kell, hogy egy olyan, a 400 MHz-es és 533 MHz-es rendszerbusz-frekvenciájú Intel Pentium 4-es processzorokkal kompatibilis chipset, mely kétcsatornás memóriavezérlővel rendelkezik.

A VIA Technologies a többek közt AGP8x és V-Link 8x támogatással rendelkező P4X600-at minden bizonnyal pár nappal az Intel-féle Granite Bay chipset bemutatkozása előtt dobja majd piacra, ugyanis ez esetben elmondhatja majd magáról, hogy elsőként dobott piacra olyan Pentium 4-es chipsetet, mely kétcsatornás DDR SDRAM támogatással rendelkezik. Mivel a VIA Technologies negatív élményeket szerzett a DDR400-as memóriák kapcsán, a P4X600 hivatalosan csak a PC2100-as és PC2700-as DDR SDRAM memóriákat fogja támogatni. Említésre méltó, hogy kétcsatornás PC2700-as DDR SDRAM memóriákat használva a memória sávszélesség már nem kevesebb, mint 5,4 GB/s lesz.

A VIA Technologies másik legfontosabb újdonsága nem más, mint a VIA P4X800-as alaplapi chipkészlet, mely a gyártó ígéretei szerint várhatóan fél éven belül forgalomba fog kerülni. Habár a cég munkatársai a P4X800 kapcsán eddig csak a 400, illetve 533 MHz-es rendszerbusz-frekvencia támogatásáról ejtettek szót, több mint valószínű, hogy a P4X800 már a 667 MHz-es FSB-vel rendelkező új Pentium 4-es processzorokat is támogatni fogja. Mindenképp említésre méltó, hogy a VIA Technologies munkatársainak elmondása szerint a P4X800 már a DDR-II és QBM (Quad Band Memory) memóriákkal is kompatibilis lesz, valamint, hogy AGP8x, illetve Serial ATA-150 interfésszel is rendelkezni fog. A nem kevesebb mint nyolc USB 2.0 portot magáénak tudó P4X800 esetében a VIA Technologies egyébként bevezet egy az északi híd és az I/O vezérlő összeköttetésére hivatott új technológiát is, név szerint az Ultra V-Linket.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!