JohnnyCage

Intel, SiS: HyperThreading támogatású chipsetek

Az Intel és Silicon Integrated Systems (SiS) cégek az év utolsó negyedében olyan, módosított chipkészleteket dobnak piacra, amelyek az új P4 chipek HyperThreading funkcióját is teljes mértékben támogatják.

Mind az Intel, mind pedig a tajvani Silicon Integrated Systems (SiS) úgy döntött, hogy az első HyperThreading-alapú asztali processzor, vagyis a 3,066 GHz-es Pentium 4 chip kiadása előtt módosít jelenlegi P4 chipkészletein.

A HyperThreading többszálasítási technológia, amely jelenleg kizárólag az Intel egyes Xeon processzoraiban található meg, lehetővé teszi, hogy a processzor egyazon időpillanatban ne egy, hanem két utasítást hajtson végre, növelve ezzel a chip kihasználását, és az összteljesítményt. A HyperThreading-alapú processzor - a megoldást támogató - operációs rendszer felé két különálló CPU-nak látszik, és megfelelően optimalizált programkód esetén 30-40 százalékos teljesítménynövekedést érhet el egy, a megoldást nem alkalmazó, de egyébként azonos rendszerhez képest.

A HyperThreading kihasználásához azonban megfelelő chipkészlet is szükséges, márpedig az Intel jelenlegi P4 chipset palettájából kizárólag a 845GE és 845PE megoldások támogatják a technológiát. Egyes Intel és SiS P4 chipkészletek egy BIOS frissítéssel felkészíthetők a HyperTransport támogatására, más modelleknek azonban csak a módosított változata lesz képes kihasználni a technológia előnyeit. A HT-alapú processzorok természetesen használhatók lesznek ezen utóbbi chipkészletekkel szerelt alaplapokban is, de ezesetben a technológia előnyei nem érvényesülhetnek.

Az Intel megoldások közül a 845E és 850E BIOS frissítéssel HT kompatibilissé tehető, a 845G-nek azonban csak a következő alváltozata fogja támogatni a technológiát. A SiS jelenlegi P4 chipkészletei a jelek szerint a korábbi hírekkel ellenben nem támogatják a technológiát, így a társaság új alváltozatok kiadásával tudja csak biztosítani a megoldás előnyeinek kihasználását. A helyzetet tovább bonyolítja, hogy egyes Socket-478 alaplapok nem alkalmasak a 3,066 GHz-es, illetve magasabb órajelű Pentium 4 chipek fogadására.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!