Franczy

A SiS 746DX helyett jön a SiS746FX

Mint ismeretes, az eddigi 266 MHz-es helyett immár 333 MHz-es rendszerbusz frekvenciával rendelkező AMD Athlon XP mikroprocesszorok hamarosan feltűnnek a számítástechnikai kereskedések polcain. Ezen új processzorokhoz természetesen a megemelt rendszerbusz frekvenciát támogató alaplapok és chipkészletek szükségeltetnek. Az egyik legnagyobb chipsetgyártó, a VIA Technologies munkatársai idén nyár végén megerősítették, hogy a VIA KT400-as alaplapi chipkészlet könnyedén elboldogul a 333 MHz-es FSB-vel rendelkező új Athlon XP chipek kezelésével, az Nvidia pedig már júniusban úgy hirdette az nForce2-t, mint egy az új AMD processzorokkal tökéletesen kompatibilis chipsetet. Adódik a kérdés: mi a helyzet az üggyel kapcsolatban a Silicon Integrated Systems (SiS) háza táján?

A SiS eredetileg három új alaplapi chipkészletet szánt az AMD Athlon XP platformra, melyek közül kettőt, név szerint a SiS 746-ot, valamint a SiS 746DX-et a nyár folyamán már be is mutatta a gyártó, noha kereskedelmi forgalomban mindeddig egyik sem jelent meg. A SiS 746 és a SiS 746DX egyaránt el van látva AGP8x-os interfésszel, valamint az északi híd (North Bridge) és a déli híd (South Bridge) között 1 GB/s-os sávszélességet megvalósító úgynevezett MuTIOL csatlakoztatási technológiával, a kettejük közti különbség pedig abban rejlik, hogy a SiS 746DX már a DDR400-as SDRAM memóriákat is támogatja. A harmadik chipset, az eredetileg a jövő év első negyedévében bemutatni kívánt SiS 746FX az említett két chipkészlettől a 333 MHz-es FSB támogatásában tér el. Mindhárom SiS chipset SiS 693-as I/O kontrollerrel rendelkezik, ami többek közt hat USB 2.0 portot, három IEEE 1394 portot, egy kétcsatornás ATA/133-as vezérlőt, egy AC'97-es hangrendszert, valamint egy 10/100 Mbit-es Ethernet kontrollert valósít meg.


Eddig még a SiS 746-os chipset sem jelent meg a piacon, és minden jel arra mutat, hogy a közeljövőben csak nagyon kevés olyan alaplap kerül majd forgalomba, mely ilyen chipkészletre fog épülni. A SiS 746DX a legfrissebb információk szerint várhatóan sohasem fog napvilágot látni, ami annak következménye, hogy nem támogatja a 333 MHz-es rendszerbusz frekvenciát, pedig a 333 MHz-es FSB-vel rendelkező AMD chipek már a nyakunkon vannak. Marad tehát a SiS 746FX, mely a PC2700-as DDR SDRAM memóriák mellett az új AMD processzorokat is támogatja, és várhatóan még októberben forgalomba fog kerülni.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!