Franczy

Láthatáron az új i845-ös chipsetek és alaplapok

Mint ismeretes, az Intel eredetileg azt tervezte, hogy szeptember első felében piacra dobja az i845GE és az i845PE típusjelzésű új Pentium 4-es alaplapi chipkészleteit, azonban végül úgy döntött, hogy némileg eltolja a két chipset újdonság debütálását. A chipgyártó vezetősége többek közt azért döntött így, mert amennyiben az i845GE és az i845PE az eredeti terveknek megfelelően szeptember elején jelent volna meg, az alaplapgyártóknak túlzottan korán kellett volna mérsékelniük a jelenleg forgalomban lévő termékeik árát, ezt pedig mindenképpen el szerette volna kerülni az Intel. Ennek eredménye az lett, hogy az Intel a két új Pentium 4-es chipset hivatalos megjelenési dátumaként október 7-ét jelölte meg, az persze már más kérdés, hogy az alaplapgyártó cégek egy ideje már elkészültek az új Intel chipsetekre épülő alaplapjaik fejlesztési munkálataival.

Az i845PE és az i845GE legfontosabb újdonságai közé tartozik többek közt a PC2700-as DDR (Double Data Rate) SDRAM memóriák támogatása, ezenkívül pedig mindenképpen említésre méltó, hogy az i845GE-ben megtalálható integrált grafikus mag, név szerint az Intel Extreme Graphics a korábbi 200 MHz-es frekvencia helyett, immár 266 MHz-es frekvencián működik, valamint, hogy az i845PE elődjéhez képest továbbfejlesztett memóriakontrollerrel rendelkezik. Az i845PE és az i845GE a további specifikációk tekintetében maradt a régi: AGP4x-es kompatibilitás, ICH4-es I/O vezérlő, 400/533 MHz-es rendszerbusz frekvencia támogatás, és így tovább.

A tajvani székhelyű Asustek Computer várhatóan az elsők között mutatja majd be i845PE, illetve i845GE chipkészletes alaplap újdonságait, név szerint az ASUS P4PE-t és az ASUS P4GE-V-t. Mindkét ASUS alaplap könnyedén megbírkozik majd a 3,06 GHz-es, vagy akár ennél is magasabb frekvenciájú Intel Pentium 4-es processzorok kezelésével, a rajtuk fellelhető három DIMM memóriafoglalatba pedig maximálisan 2 GB PC2100-as, illetve PC2700-as DDR SDRAM memóriát lehet majd behelyezni. Habár az Asustek Computer képviselői az újdonságok várható kiskereskedelmi árát egyelőre nem kívánták elárulni, annyit azért már most tudni lehet, hogy az ASUS P4PE ára némileg magasabb lesz a költséghatékony, integrált grafikus megoldással rendelkező ASUS P4GE-V áránál.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Ligend #2
    Megy egyszer elolvastam.
    "az i845PE elődjéhez képest továbbfejlesztett memóriakontrollerrel rendelkezik"

    Emiatt?!
  • Ligend #1
    Miert lesz dragabb egy videovezerlo nelkuli chipkeszletre epulo alaplap, mint az, amelyikben nincs integralt VGA? Nem lesz rajta AGP? Vagy mas kulonbsegek is lesznek?