Franczy

A VIA véleménye az AMD Hammer chipjeiről

Az elmúlt napokban Sanghajban rendezték meg a Távol-Kelet egyik legrangosabb számítástechnikai kiállítását, a helyi CeBIT-et, mely rendezvényről természetesen az Advanced Micro Devices (AMD) és a nagyobb tajvani chipsetgyártó cégek sem hiányozhattak. Az AMD standján többek közt látható volt egy nyolcadik generációs Hammer processzorral szerelt asztali számítógép, melyben konkrétan egy Clawhammer fejlesztési kódnevet viselő, kereskedelmi forgalomban Athlon típusjelzéssel megjelenő chip kapott helyet. Az AMD minden bizonnyal ezen tesztrendszer demonstrálásával kívánta bebizonyítani, hogy a Hammer processzorok fejlesztési munkálatai a legnagyobb rendben haladnak, azonban mindenképpen említést kell tennünk arról, hogy a Clawhammer chipek a cég munkatársainak állítása szerint a korábbi tervekhez képest néhány hónapos késéssel kerülnek csak forgalomba.

Tajvan vezető chipsetgyártó cége, a VIA Technologies egyes, magát megnevezni nem kívánó képviselői a távol-keleti CeBIT-en azt nyilatkozták, hogy bár az AMD x86-64 platformja igencsak ígéretesnek mutatkozik, senki se gondolja, hogy a cég nyolcadik generációs processzorai a jövő év első felében jelentős piaci részesedésre tudnak majd szert tenni. A VIA Technologies munkatársai ekkor arra céloztak, hogy az AMD Hammer processzorai a korábbi tervekhez képest később jelennek csak meg, valamint, hogy a széleskörű elterjedéshez nem elegendő egy-két hónap. A VIA Technologies képviselői úgy vélik, hogy az AMD kínálatában a jövő év első felében még nem a Hammer processzorok, hanem a jelenleg Barton fejlesztési kódnevet viselő Athlon processzorok számítanak majd a legnépszerűbb termékeknek. Mint ismeretes, a Barton magos új Athlon processzorok megnövelt, 512 KB-os másodszintű gyorsítótárral, valamint a jelenlegi 266 MHz-es helyett 333 MHz-es rendszerbusz frekvenciával fognak rendelkezni. A VIA Technologies munkatársai szerint az AMD asztali számítógépekbe szánt Clawhammer processzorai csak valamikor a jövő esztendő harmadik negyedévében terjednek majd el igazán, vagyis nagyjából akkor, amikor a Barton magos Athlon chipek népszerűsége csökkenésnek fog indulni.

A VIA Technologies több új chipsetet is szán az AMD nyolcadik generációs processzoraihoz, név szerint a következőket: VIA K8T400, VIA K8T400M, VIA K8M400. Ezen chipset újdonságok közül a VIA K8T400 próbagyártása nemrégiben már meg is kezdődött a TSMC-nél.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Power #9
    Ha már pontoskodsz, akkor tényleg legyél pontos. Ugyanis nem 24,8% hanem pontosan 25%.
  • hugi_0 #6
    az a 266 sem 266 hanem 133MHz :-)
  • Rive #5
    A sebességugrás nem a 266->333 ból jön, hanem leginkább a chipset kimaradásából következő latency-csökkenésből. Meglesz a 30%, ne félj :)
  • RpPRO #4
    Ne gondold, h. 333-ra allva 30%-os lesz a sebessegugras, mert az szinte elhanyagolhato..