Franczy

Bemutatkoztak az Intel megújult chipkészletei

Az Intel tartva magát korábbi ígéreteihez, bemutatta legújabb alaplapi chipkészleteit, melyek a keresztségben az i845PE, i845GE, i845GV, illetve i850E nevet kapták. Utóbbi chipset bizonyára sokaknak ismerősnek tűnik, ami nem véletlen, hiszen mindössze arról van szó, hogy a chipgyártó kiadta az idén tavasszal bemutatkozott i850E chipset második, némileg módosított verzióját. A régi és az új i850E chipkészlet közötti lényeges különbség abban rejlik, hogy az újdonság immár hivatalosan is megbirkózik az 1066 MHz-es frekvencián ketyegő Rambus DRAM memóriák támogatásával.

Az ugyancsak újdonságnak számító i845PE típusjelzésű alaplapi chipset a májusban debütált i845E chipkészlet továbbfejlesztett változata, mely immár nemcsak a 266 MHz-es, hanem a 333 MHz-es frekvencián működő DDR (Double Data Rate) SDRAM memóriákkal is kompatibilis. Az i845G helyébe lépő i845GE chipkészlet részben a 333 MHz-es DDR SDRAM memóriák támogatásáról, részben pedig a nagyobb teljesítményre képes integrált grafikusmagjáról ismerszik meg. Az i845GE-ben található Extreme Graphics nevezetű grafikus megoldás az eddigi 200 MHz helyett immár 266 MHz-es frekvencián működik. Az új i845GV chipset az i845GL chipkészlet leváltására hivatott, és már az 533 MHz-es rendszerbusz frekvenciával rendelkező Intel Pentium 4-es processzorokkal is kompatibilis.


A Rambus memóriákkal kompatibilis megújult i850E chipsettel értelemszerűen leginkább a különböző high-end kategóriás alaplapok, illetve számítógépek esetében találkozhatunk majd. A Dell Computer például hamarosan megkezdi azon új, Dimension 8200 sorozatú asztali számítógépeinek forgalmazását, melyekben az i850E chipset mellett 2,66 GHz-es, illetve 2,8 Ghz-es Pentium 4-es chipek lesznek megtalálhatók, és amely rendszerek kezdőára 1379 dollár lesz. Az immár Hyper-Threading technológiával is rendelkező, 3,06 GHz-es működési frekvenciájú Pentium 4-es chipek a legfrissebb információk szerint valamikor november közepén látnak majd napvilágot, és várhatóan nagyjából ekkor kerülnek majd forgalomba a nagyobb számítógépgyártó cégek i850E, illetve i845PE chipsettel szerelt, csúcskategóriás Pentium 4-es rendszerei is, melyek az említett 3,06 GHz-es chipekkel lesznek felvértezve.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • mir #4
    az EV7esen vannak
  • AtisH #3
    Nemsokára a tetején is lesznek lábak.:-)))
  • mir #2
    "Bizony, az Intel olyan lábversenyt diktál, hogy az AMD csak néz.
    Az enber beleborzong, ha belegondol, hogy a P4-nek már Celeron változatban is 478 lába van!"

    bár vártam, mikor szólalsz meg.
    namármost télleg nem szeretnélek téged elszomorítani, bár tudom, hogy úgysem fogod semmite sem értékelni azt amit mondok, de azért én csak megjegyzem, hogy az intel kb. 1 éve állt át a 478éábra, az AMD viszont 3 éve 462lábas procikat gyárt... na mind1...