Franczy

DDR, DDR II, Rambus, vagy esetleg QBM?

A CPU Times munkatársai a napokban elkészítettek egy elemzést azzal kapcsolatban, hogy a manapság kapható memóriák milyen jövő előtt állnak, illetve, hogy az újfajta memóriák milyen piaci részesedéshez juthatnak a közeljövőben. Most tekintsünk bele röviden ebbe az elemzésbe!

Mint az köztudott, a jó öreg PC133-as SDR (Single Data Rate) SDRAM memóriák felett szépen lassan eljárt az idő, amit mi sem bizonyít jobban, mint hogy az elméletileg kétszeres sávszélességgel kecsegtető PC2100-as DDR (Double Data Rate) SDRAM memóriák mind az AMD Athlon, mind a Intel Pentium 4 frontvonalon egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek. A Silicon Integrated Systems a SiS 645-ös chipkészlet révén a Pentium 4-es, a VIA Technologies pedig a KT333-as chipset révén az AMD Athlon platformon valósított meg a közelmúltban PC2700-as DDR támogatást, azonban ez ügyben a legtöbben úgy vélekednek, hogy a PC2700-as memóriák nem jelentenek igazi minőségi előrelépést a PC2100-as memóriákhoz képest. A DDR400-as memóriák próbagyártása nemrégiben megkezdődött, azonban ezen újfajta memóriák jövője egyelőre még nagyon bizonytalan.

A DDR memóriák piacán hamarosan generációváltásra kerül majd sor, ami azt jelenti, hogy valamikor a közeljövőben piacra kerülnek az első DDR II memóriák, melyek elődeiktől eltérően ciklusonként már nem kettő, hanem négy bitet tudnak majd átvinni, vagyis ezen memóriák adatátviteli sebessége elméletileg duplájára nő. A DDR II egyébként egy teljesen új szabvány, teljesen új feszültségértékekkel, és az előrejelzések azt mutatják, hogy az első DDR II memóriák, melyek 333 MHz-es frekvencián működnek majd, 5,4 GB/s-os sávszélességet fognak biztosítani.

Immár egyre világosabban látszik, hogy a Rambus cég szépen lassan megindult a lejtőn lefelé, ugyanis a DDR memóriák a közelmúltban beszivárogtak a korábban a Rambus úgymond fellegvárának nevezett Pentium 4-es platformra is. A Rambus ugyan nemrégiben bejelentette az 533 MHz-es (Quad Pumped) frekvencián üzemelő PC1066-os memóriáit, és bemutatta a RIMM4200-as memóriamodulok első példányait, azonban minden jel arra mutat, hogy amennyiben az Intel szakít a Rambus-szal, nagyon rossz idők jönnek a cégre.

Végül pedig mindenképpen említésre méltók még a QBM (Quad Band Memory) memóriák, melyek az órajel növelése nélkül kecsegtetnek nagyobb adatátviteli sebességgel. A QBM memóriák a DDR II memóriákhoz hasonlóan órajelenként négy bit átvitelére képesek, azonban fontos különbség, hogy a QBM technológia lényegesen egyszerűbb a DDR II-nél. A QBM memóriakontrollerrel ellátott PC2100-as memóriák adatátviteli sebessége 4,2 GB/s lesz.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!