JohnnyCage

A Samsung repülőrajtot vesz a DDR-II -vel

A Dél-Koreai társaság az elmúlt napokban megadta az alaphangot a kialakulóban lévő DDR-II piacnak hitelesített DDR-II 533 MHz SDRAM chipjeivel. Az óriáscég azonban ennél jelentősebb újításokat is tartogat, mint például az 1Gb/s sebességű változat.

A Samsung Electronics vezetői szerint a társaság még idén ősszel elkészíti azoknak a DDR-II chipeknek a mintapéldányait, amelyek az első DDR-II változatok 533 Mbit/s sebességéhez képest már 1 Gbit/s (1 GHz) adatátviteli sebességre lesznek képesek, és kezdetben, 2003 első felétől elsősorban grafikus kártyákban lesznek megtalálhatóak.

A PC piac következő általános DRAM szabványának tartott DDR-II 533 MHz technológiájú chipek tömeggyártásának megkezdésére legalább fél évvel tovább, 2003 végéig kell várni.

A Samsung az elmúlt héten mutatta be első DDR-II 533 MHz SDRAM chipjeit, amelyek tökéletes összhangban működtek az IBM DDR-II memória interfészével. Az új chipek bevizsgálására/hitelesítésére a Denali Software Inc. interfész szoftverével került sor.

A riválisok szerint azonban a Samsung túl korán beharangozta chipjeit, amelyek piaci megjelenéséig még több, mint egy évet kell várni. Az Elpida Memory, Infineon Technologies, és Micron Technology cégek leszögezték, 2003 második felére az ő DDR-II 533 MHz chipjeik is napvilágot látnak. A társaságok elmondásuk szerint szintén nem maradnak el a Samsungtól a nagyobb sebességű, speciális alkalmazási területre szánt modellek kiadásával sem.

Bár a DDR-II eleinte a grafikus kártyákban fog feltűnni, az új technológia térhódítása az elemzők szerint lassú, fokozatos lesz. Lane Mason, a Denali Software kutatási csoportjának elemzője szerint a grafikus chipek és -kártyák gyártói jelenleg még a leggyorsabb DDR-I chipekkel (750 - 800 MHz) is alig boldogulnak.

Mason ennek ellenére úgy véli, a DDR-II a grafikus kártyákon jóval előbb fog debütálni, mint az alaplapokon. Ennek oka elsősorban az, hogy a DRAM gyártók eleinte nem fognak tudni elegendő DDR-II chipet szállítani ahhoz, hogy az új megoldások elfoglalják a DDR266 és DDR333 chipek helyét.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!