SG.hu

Van egyáltalán valaki az interneten?

A SocialAI egy olyan új közösségi média platform, mely 100%-ban hamis interakciókkal a végletekig fokozza az egyének buborékba zártságát.

A „halott internet” összeesküvés-elmélete azt állítja, hogy az internet ma már főként botok tevékenységéből és automatikusan generált tartalmakból áll, amelyeket algoritmusokkal manipulálnak, hogy szándékosan megtévesszék a lakosságot és minimalizálják az emberi tevékenységet. Az elmélet hívei szerint a kormányzati szervek botokat használnak a közvélemény manipulálására, és a "halál” időpontjaként általában a 2016 vagy a 2017-es évet adják meg. Az ebben hívőket nagyban megerősítette a nagy nyelvi modellek (LLM) létrehozása, hiszen azok generálják az interneten található szövegek egyre nagyobb hányadát, sőt, a közösségi média interakciókat is.

A Michael Sayman szoftverfejlesztő által SocialAI néven most elindított új, mesterséges intelligenciával feltuningolt közösségi hálózati alkalmazás mintha életre keltené ezt az összeesküvés-elméletet, mert lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy más emberek helyett kizárólag csetbotokkal lépjenek kapcsolatba. Az alkotó bejelentése szerint a SocialAI „egy olyan privát közösségi hálózat, ahol minden egyes poszthoz számtalan mesterséges intelligencia által generált visszajelzés jön, amelyek tanácsokat és reflexiókat kínálnak." Az alkalmazás elérhető az iPhone alkalmazásboltban.

Ian Coldwater számítógépes biztonsági szakértő az X-en megjegyezte: „Ez úgy hangzik, mint a valódi pokol”. Colin Fraser szoftverfejlesztő és MI-szakértő hasonlóan vélekedett: „Nem úgy értem ezt, mintha gonosz módon gondolkodnék róla, de ez tényleg úgy hangzik, mint a nagy P betűs pokol.” Carl T. Bergstrom evolúcióbiológus is kipróbálta a szolgáltatást. "Szóval feliratkoztam az új SocialAI közösségi hálózatra, ahol teljesen egyedül vagyok a botok világában. Ez sokkal rosszabb, mint ahogy valaha is elképzeltem. Ez nem GPT-szintű MI; inkább ELIZA-szintű, ha az ELIZA-k az 1999 körüli ICQ-n lévő összes tahó gyengén megírt sztereotípiái lennének.”


A SocialAI 28 éves alkotója, Michael Sayman korábban a Google termékvezetőjeként dolgozott, és az évek során megfordult a Facebook, a Roblox és a Twitter gárdájában is. Az X-en közzétett bejelentésében arról írt, hogy évek óta álmodott a szolgáltatás létrehozásáról, de a technológia még nem volt kész. Úgy látja, hogy ez egy olyan eszköz, amely segíthet a magányos vagy elutasított embereknek. "A SocialAI-t úgy terveztük, hogy az emberek azt érezhessék, hogy meghallgatják őket, és olyan teret adjon nekik a gondolkodásra, támogatásra és visszajelzésre, amely úgy működik, mint egy szoros közösség” - írta Sayman. "Ez egy válasz mindazokra az esetekre, amikor elszigeteltnek éreztem magam, vagy úgy éreztem, hogy szükségem van egy baráti hangra, de nem volt ilyen. Tudom, hogy ez az alkalmazás nem fogja megoldani az élet minden problémáját, de remélem, hogy egy olyan eszköz lehet mások számára, ami segít abban, hogy elgondolkodjanak, fejlődjenek és érezzék, hogy látják őket.”

A SocialAI lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy kiválasszák a kívánt MI-követők típusait, beleértve olyan kategóriákat, mint a „támogatók”, „kockák” és „szkeptikusok”. Ezek az MI chatbotok aztán rövid kommenteket és reakciókat írnak a felhasználói bejegyzésekre szinte bármilyen témában, beleértve az értelmetlen „Lorem ipsum” szöveget is. De néha a botok túlságosan is segítőkészek lehetnek: egy felhasználó arra vonatkozóan kért útmutatást, hogyan lehet nitroglicerint készíteni közönséges háztartási vegyszerekből, és több lelkes választ kapott a lépéseket részletező botoktól.

A SocialAI botjainak vannak korlátai, ami nem meglepő. Eltekintve attól, hogy egyszerűen csak téves információkat találnak ki (ami ebben az esetben inkább feature, mint hiba), hajlamosak egységes formátumú rövid válaszokat adni. A szimulált érzelmi skálájuk is korlátozott: nem lehet őket erősen negatív reakciókra bírni, a botok még akkor is kerülik a személyes támadásokat, ha a felhasználók maximalizálják a trollkodásra és szarkazmusra vonatkozó beállításokat.

Az egész platform nem jöhetett volna létre a ChatGPT-hez hasonló olcsó LLM-ek nélkül. A létrehozója, Sayman azt mondta, hogy a SocialAI működtetéséhez egy „egyedi keverék” MI-modellt használ, amelyet még nem fedett fel, de ezeket egy olyan olcsó API táplálja, mint a GPT-4o mini. Néhány felhasználó máris kritizálta a botok élethű interakcióra való képességét. A kommentelők által említett másik érdekes koncepció az un. heavenbanning, melyet Asara Near fejlesztő találta ki, és írta le 2022 júniusában egy Twitter-bejegyzésben. Near azt írta: „A heavenbanning az a hipotetikus gyakorlat, hogy egy felhasználót száműzünk egy platformról úgy, hogy mindenkit, akivel beszélget, olyan MI modellekkel helyettesítünk, amelyek folyamatosan egyetértenek és dicsérik őt. Ez teljesen megvalósítható az MI/LLM-ek jelenlegi állása mellett”.

A filozófusoknak nem lehet meglepő egy ilyen szolgáltatás, hiszen az a szolipszizmus digitális formája. Ez a filozófiai eszme azt állítja, hogy az ember saját elméje az egyetlen létező igazi elme, és mindenki más csak egy álom vagy ennek az elmének a hallucinációja. Ha még mélyebbre akarunk merülni a filozófiában, akkor a SocialAI-t nagyon durva módon a hipotetikus „agy a dézsában” forgatókönyvhöz hasonlíthatjuk, amelyben egy emberi agyat kivesznek egy testből, és egy számítógépes szimulációból származó információkkal táplálják. Az agy soha nem tudná meg, hogy mi az igazság a helyzetéről. Jelenleg a SocialAI botjai nem elég valósághűek ahhoz, hogy megtévesszenek minket, de ez a jövőben változhat, ahogy a technológia fejlődik.

A SocialAI, mint művészeti alkotás, zseniális. Vagy talán úgy is tekinthetünk rá, mint egyfajta társadalmi kommentárra a közösségi média sivárságáról vagy az algoritmikus szűrőbuborékok ártalmairól, amelyek csak azzal táplálnak, amit látni és hallani akarunk. De a készítője őszintének tűnik, és nem művészeti projektnek szánja, azonban a szolgáltatás nem igazán illeszkedik a közösségi médiaalkalmazások jövőjébe. A SocialAI már begyűjtött néhány pozitív értékelést az alkalmazásboltban azoktól az emberektől, akik úgy tűnik, élvezik a feltételezett „halott internet” ezen ízelítőjét azzal, hogy verbális csatákat folytatnak a botokkal a szórakozás kedvéért. "5 csillag, és már 10 perce használom. Órákig tudnék beszélgetni ezzel a mesterséges intelligenciával."

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!