SG.hu

Felelősségre vonhatók a technológiai vezetők a platformjaikon történtekért?

A Telegram alapítójának, Pavel Durovnak a vád alá helyezése az üzenetküldő alkalmazáson folytatott tiltott tevékenységekkel kapcsolatos nyomozás részeként aggodalmakat váltott ki a technológiai vezetők személyes felelősségével kapcsolatban.

Az X bezárta brazíliai irodáját, miután az egyik vezetőjét letartóztatással fenyegették meg, amiért nem vett le bizonyos tartalmakat. Tavaly Changpeng Zhao, a Binance alapítója bűnösnek vallotta magát a kriptopénz-platformján történt szövetségi pénzmosási jogsértésekben. 2021-ben a Twitter vezetőit Indiában letartóztatták olyan bejegyzések miatt, amelyeket a kormány el akart távolítani az oldalról. Múlt héten pedig a Telegram online kommunikációs eszköz alapítója, Pavel Durov ellen vádat emeltek Franciaországban a platform bűnrészességével kapcsolatos nyomozás részeként, amely többek között a gyermekek szexuális zaklatását ábrázoló képek birtoklásában és terjesztésében való bűnrészességre irányul.

A nyugati demokráciákban az internetes cégek vezetőit évekig ritkán vonták személyes felelősségre a platformjaikon történt eseményekért. Mivel azonban a bűnüldöző szervek, a szabályozó hatóságok és a politikai döntéshozók fokozzák az online platformok és tőzsdék ellenőrzését, egyre inkább fontolóra veszik, hogy mikor vonják közvetlenül felelősségre a vállalat vezetőit. Ezt a változást a Durov elleni vádak is alátámasztják, és kérdéseket vetnek fel azzal kapcsolatban, hogy a Mark Zuckerberghez hasonló technológiai vezetőket is letartóztatás fenyegeti-e, ha legközelebb európai földre lépnek.

Egyelőre a technológiai vezetőknek nincs sok félnivalójuk, a szakértők szerint a Durovéhoz hasonló esetek valószínűleg csak kivételek. Történelmileg inkább a vállalatokat tették felelőssé a platformok vétkeiért, mint az egyénekért. Az Egyesült Államokban és Európában pedig jogilag magasan van a léc a magánszemélyek felelősségre vonása előtt a vállalatuknál végzett tevékenységek miatt, különösen az olyan amerikai törvények miatt, mint a Communications Decency Act 230. szakasza, amely megvédi az internetes platformokat attól, hogy felelősségre vonják őket a káros beszédért. De bizonyos területeken, különösen a gyermekek biztonsága terén csökken a küszöb a vezetők felelősségre vonásának lehetőségénél - mondta TJ McIntyre, a University College Dublin jogi karának docense.

Tavaly Nagy-Britannia olyan online biztonsági törvényt fogadott el, amely a technológiai vezetőket személyesen felelőssé teheti, ha a vállalatuk tudomást szerez a gyermekek biztonságát veszélyeztető tartalomról, és azt rendszeresen elmulasztja eltávolítani. Még a 230. szakasz sem vonatkozik a tiltott beszéd egyes formáira, például a gyermekek szexuális zaklatására. "Itt egy 30 éves ív van” - mondta McIntyre. Az 1990-es évek óta - mondta - a technológiai vezetőket általában nem tették felelőssé azért, amit a felhasználók a platformjaikon tettek, bár ezt a megközelítést mostanában megkérdőjelezik azok, akik erősebb elszámoltathatóságot akarnak. A 39 éves Durovot a hatóságok a Telegramon folytatott tiltott tevékenységgel kapcsolatos bűncselekmények széles körével vádolták meg, és megtiltották neki, hogy elhagyja az országot. Emellett 5 millió euró óvadék megfizetésére kötelezték, és szabadlábra helyezték, de hetente kétszer jelentkeznie kell egy rendőrőrsön.

Durov célponttá tette magát azzal a hatóságellenes ethoszával, hogy a kormányoknak nem szabad korlátozniuk az emberek online mondanivalóját és tevékenységét, kivéve ritka esetekben - mondták szakértők. A Meta, a Google és más online platformoktól eltérően, amelyek jellemzően eleget tesznek a kormányzati utasításoknak, a Telegramot a francia hatóságok azért is felszólították, mert nem működik együtt a bűnüldöző szervekkel. Durov letartóztatása után a Telegram azt mondta, hogy betartja az uniós törvényeket, és hogy „abszurd azt állítani, hogy egy platform vagy annak tulajdonosa felelős az adott platformmal való visszaélésért”.

A technológiai cégek nagy figyelmet fordítanak arra, hogy vezetőiknek milyen jogi felelősséggel kell számolniuk. Idén a Meta sikeresen kiharcolta, hogy Zuckerberget eltávolítsák a megnevezett alperesek közül abban a perben, amelyet az új-mexikói főügyész indított a vállalat ellen gyermekvédelmi mulasztások miatt. Kínában, Oroszországban és más tekintélyelvű országokból az amerikai technológiai cégek kivonják alkalmazottaikat, hogy megakadályozzák letartóztatásukat. Az aggodalom az, hogy az alkalmazottakat eszközként használják fel arra, hogy a vállalatokat olyan dolgokra kényszerítsék, mint például a kormányok számára kedvezőtlen tartalmak eltávolítása.

Korábban csak néhány olyan figyelemre méltó eset került elő, amelyben a technológiai vezetőket potenciálisan felelősnek tekintették a szolgáltatásaikban végzett tevékenységekért. 1998-ban Felix Sommot, a CompuServe internetszolgáltató vállalat egykori vezetőjét két év felfüggesztett börtönbüntetésre ítélték Németországban pornográfia internetes terjesztésében való bűnrészességért. Később felmentették. 2002-ben Timothy Koogle, a Yahoo korábbi vezérigazgatója ellen Franciaországban vádat emeltek, mert náci emléktárgyakat árultak a weboldalon. Később őt is felmentették. 2012-ben Kim Dotcomot, a Megaupload alapítóját letartóztatták az amerikai hatóságok a weboldalával kapcsolatos szerzői jogok megsértése miatt. Ross W. Ulbrichtot, a Silk Road online feketepiac létrehozóját 2015-ben ítélték el az Egyesült Államokban tiltott kábítószer-értékesítés elősegítése miatt. Brazília 2016-ban rövid időre bebörtönzött egy Facebook-vezetőt, mert egy kábítószer-kereskedelemmel kapcsolatos nyomozás során nem adta át a WhatsApp üzenetküldési adatait. Ezeket az eseteket tetőzte be Durov letartóztatása és a vádemelés.

Az ügyészek és a bűnüldöző szervek számára az egyik kihívás annak bizonyítása, hogy egy technológiai vezető tudott a platformjaikon folytatott illegális tevékenységről, és nem próbálta megfékezni a károkat - mondta Daphne Keller, a Stanford Egyetem jogi karának internetes joggal foglalkozó professzora. Ezt nehéz bizonyítani, mivel a TikTok, a YouTube, a Snap és a Facebookot és az Instagramot birtokló Meta is dolgozik azon, hogy eltávolítsa az illegális tartalmakat és jelentsen a bűnüldöző hatóságoknak, így a vezetőik azzal érvelhetnek, hogy megpróbáltak helyesen cselekedni. "Itt a tudás a kulcskérdés” - mondta Keller, a Google korábbi ügyvédje. „Ez a szokásos kiváltó oka annak, hogy bárki elveszíti a mentelmi jogát.”

Mégis, a büntetőeljárás veszélye szükséges ahhoz, hogy a technológiai cégeket cselekvésre kényszerítsék - mondta Bruce Daisley, aki a Twitter egyik alelnöke volt, mielőtt Elon Musk 2022-ben megvásárolta az oldalt, és átnevezte X-re. "A vezetők személyes szankcióval való megfenyegetése sokkal hatékonyabb, mint a vállalati bírságok kockázata” - mondta Daisley. Musk - akit nem nagyon érdekelnek az X-en található tartalmak ellenőrzése, különösen nagy kockázatnak teheti ki magát - mondta Kate Klonick, a St. John's Law School docense, aki az online platformok európai uniós szabályozását kutatja. "Ha fogadni akarnék, azt mondanám, hogy közeleg a nap, amikor Elon Muskot bíróság elé állítják vagy börtönbe kerül valamelyik országban, mert elutasítja a törvényeket” - mondta.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Bruce_Willis #13
    Ha nem tudja felügyelni, akkor be kell zúzni!
  • Bruce_Willis #12
    Te totál kattant vagy!
  • t_robert #11
    Amúgy ebből a legjárhatóbb X, facebook és egyéb nagy méretű közösségi felületeknek a bejelentés alap moderáció. Persze ez is attól függ, hogy mennyiből mennyit jelentenek be. ha valahová naponta 1 milliárd bejegyzés, kép, videó stb kerül fel naponta, ha ott mondjuk 1%-ot sérelmeznek már az is 10 millió ki a fene tud annyit ellenőrizni???? A probléma ismerős amúgy. Nos rendőrségnél dolgozom. Mára annyi lett a magán biztonsági kamera, ha valahol történik valami akkor le van foglalva a környező épületek kamerái. Na ja valaki elmegy péntek délután a telekre és vasárnap este ara ér haza, hogy betörtek hozzá. Na van biztonsági kamerája mondjuk 4 darab(kis rendszer) az akkor 4*2 napnyi videó. Van pár kamera a szomszédoknál is ami láthat valamit, akkor az kameránként még 2 napnyi videó..... Csóri nyomozónk meg kéne nézni akár több hétnyi videót. Ja csak szegénynek egyszerre 40 üggyel kell foglalkozni párhuzamosan napi 8 órában. Egy hónapon belül le kell zárni elveben az ügyeket... elvben.. a gyakorlatban se ember se idő nincsen rá. Nem hogy több hétnyi videót nézegesen napi 8 órában...... túl sok az adat túl kevés az ember hozzá. Na valahogy így vannak a nagy közösségi portálok is. Túl nagyok hozzá, hogy képesek legyenek magukat cenzúrázni.
  • t_robert #10
    azért más egy blog vagy egy újság előzetes moderációval, ahol születik mondjuk két tucat hozzászólás. Megjelenés elött valaki ránéz és ha megfelel hagyja megjelenni. na de mi van egy olyan közösség portállal, ahol 200 millió bejegyzést, pár 10 millió fotót, vagy videot tesznek közzé a felhasználok naponta. Azt nem lehet csak úgy előzetesen megnézni. 2 tucatot meg lehet 200 milliót nem lehet.
  • banjozsef #9
    Persze, hogy az az egyetlen megoldás, hogy legyen mindenkinek saját BjPress -e , de lehetőleg bjos -e is. Sajnos azt én is tudom már, hogy ez lényegileg kivitelezhetetlen, mert megismerni is minimum 40 év és persze a saját változat létrehozása is több mint 40 év. Sajnos azért sem megoldás még, mert az a sok gazember, aki már létezik és valahol azért működnie kell, mit csinálna, ha azonnal le is bukna az első gonosztette után. Arról a sok unatkozó, a másik embert csak froclizni vagy tönkretenni akaró, a szórakozáshoz már hozzászokott emberről nem is beszélve. A kormányokat sem kell egy pillanatig sem félteni, mert nyilvánvaló - mert még nem látták be, hogy téveszme - , hogy csak azzal foglalkoznak, hogy minden lehetőleg úgy történjen, ahogy azt elképzelték, de legalább is közelítsen a miniszterelnök vagy az államelnök elképzeléséhez a világról és az emberekről. A jogról meg persze ne is beszéljünk, mert az alapok még mindig a zsidó-római alapok, ami alapján mint tudjuk Jézust simán megfeszítették, pedig csak tanított és gyógyított és néha feltámasztott egy egy halottat. Nem sokat változott azóta a világ. A nagyjából három ismertebb jogrendszer ( angol-amerikai, európai, magyar ) sajnos már tarthatatlan ( a Kínaiak ötvözték a hármat és persze egyiket sem veszik komolyan ) , a mostanában újra megjelent Zsidó és az Orosz-Ukrán jogról nem is beszélve. Sajnos továbbra sem tudok mást ajánlani, csak a bjosBjPress -t, indulásképpen a google keresőn, a lényegesebb közösségi médiákon és az ismertebb AI -ken ( ChatGPT, Gemini, stb. ) keresztül is elérhető részeit és változatait. Persze direktben a bjos és a BjPress is elérhető a neten is, de sajnos még csak a nagyjából 30 évvel ezelőtti változata.
  • kvp #8
    Tobb lehetoseg van:
    - elozetes moderacio hasznalata, ez torvenyileg egyertelmu, de nagymertekben lelassitja az interaktciokat; sok ujsag es blog alkalmazza felhasznaloi tartalmak eseten (ahol meg engedelyezett a hozzaszolas)
    - utolagos moderacio hasznalata, ez egy idorest hagy a megjelenesi idopont es a moderatori ellenorzes kozott, a facebook jellemzo megkozelitese
    - bejelentes alapu moderacio hasznalata, ekkor csak abban az esetben moderalnak, ha ezt egy felhasznalo keri, tehat bejelentes erkezik; sajnos nem tul hatekony es lehetoseget ad maganszemelyeknek a rendszerrel torteno visszaelesre vagy annak tulterhelesere; jogilag kerdeses a lassu valaszido vagy a sokszor teljes mertekben elmarado cselekves miatt (az X es a telegram alkalmazna)
    - kozossegi moderacio hasznalata, ahol a felhasznalok vegzik a moderaciot, hatekonysaga nagymertekben fugg a kozosseg osszeteteletol es nagymerteku visszaelesekre ad lehetoseget maganszemelyeknek; jogilag kerdeses az elfogadottsaga. mivel nincs azonosithato felelos es nem ved zart szelsoseges csoportok torvenyellenes viselkedesetol (a reddit-en nepszeru megkozelites, de a discord is hasonloan mukodik)
    - moderacio teljes hianya, ez egyertelmu, de jogilag nem tarthato (lasd regi 4chan es tarsai)

    Meglepo, hogy a reddit eseten elfogadjak a kevesbe kontrollalt rendszert, valoszinuleg azert, mert az ottani moderatorok jellemzoen elfogadott politikai nezetekkel rendelkeznek, igy politikailag megfelelobb tartalmakat engednek csak, mig az X es a telegram eseten nem ez a helyzet.

    Osszessegeben az egyetlen jogilag tiszta megoldas az elozetes moderacio lenne. Ez azt jelenti, hogy minden hozzaszolas (maganbeszelgetesek eseten is) eloszor atmenne egy allamilag jovahagyott cenzor rendszeren, majd csak ezutan jelenne meg barmilyen feluleten. Ez viszont nagymertekben ellehetetlenitene a chat folyamatokat (tehat az interaktiv beszelgeteseket, pl. "Mit vigyek vacsorara?", "Pizzat es chips-et."), mivel a mostani par masodperces valaszidok akar orakra vagy napokra is nohetnenek, a cenzorok leterheltsegenek fuggvenyeben. A folyamat MI alapu automatizalasa viszont viszonylag konnyen kijatszhato lenne az emberek szamara. Ezt a problemat meg Kinaban sem tudtak egyelore megoldani.

    Szoval ott tartunk, hogy valami vagy hasznalhato vagy teljes mertekben torvenyes. Tehat vagy az emberek szokasait vagy a torvenyeket kell megvaltoztatni ha ezeket kozeliteni akarjuk, de lehet mindkettot.

    "A Telegram pl. most lépett, és azt mondja, hogy lehet jelenteni hozzászólásokat, amiket elbírálnak majd a felügyelő embereik. Vagyis cenzúrázni fognak. Nem politikai alapon, hanem bűnösség alapján"

    Ahany orszag annyi torveny. Ami az egyik orszagban torvenyellenes, az a masikban lehet legalis is. Mi hatarozza meg, hogy egy platform melyik orszag torvenyeit tartja be? Mindet nem lehet egyszerre, mert akkor fizikailag nem tudnak mukodni. Ugyanez a kerdes merult fel az X es a brazil allam eseteben is.

    Lehetne erre nemzetkozi tovenyeket (megallapodasokat) letrehozni, ami az erintett felhasznalok tarozkodasi helye, allampolgarsaga es egyebek alapjan meghatarozna, hogy milyen torvenyek vonatkoznak rajuk es tartalmaikra, de a mai vilagban egyik sem hatarozhato meg egyertelmuen a globalis digitalis szemelyazonossag bevezetese nelkul, amit csak egy egyseges vilagallam tudna keresztul vinni. Ez utobbi viszont megoldana a torvenyek kerdeset is, mert amit ezen allam mondana, az a torveny es az mindenkire vonatkozna.

    A jelen nemzetkozi jogi kornyezet nem keszult fel a hatarokon atnyulo szolgaltatasok es egy teljes mertekben nyitott kommunikacios halozat (=internet) jogi kezelesere. Addig technologiai megoldasokat sem lehet kesziteni, amig a jogi kerdesek nem tiztazottak es az allamok szamara csak a szolgaltatasok teljes blokkolasa es az internetrol torteno levalas marad (lasd az eszak koreai megoldast) mint tenylegesen mukodo eszkoz. Minden mas szabaly csak azokra vonatkozik akik ezt onkent vallaljak.
  • Vanek úr #7
    Valahol a két véglet (nem tehetnek róla, így nem is felelősök - tehetnek róla, és ezért felelősök is) között lehet a 'jó megoldás'. Alapból tényleg nem tehetnek róla, mit tesznek a platformjukon az emberek; de ha nem is akarják megakadályozni, hogy azt rossz dolgokra használják, akkor azért ők is felelősök a bűnökért. Mert az egésznek valahol ez lenne az alapja. Hogy ne csak utólag tegyenek valamit (pl. 1-2 héttel később törlik a bejegyzést, törlik a felhasználót, ....), hanem előre is legyen valami 'védelem' (mellesleg megjegyzem, hogy eddig semmilyen utólagos lépés sem volt pl. a Telegramon, vagy az X/Twitter-en).
    Vagyis nem kell bezárni semmit, de figyelni kell. A Telegram pl. most lépett, és azt mondja, hogy lehet jelenteni hozzászólásokat, amiket elbírálnak majd a felügyelő embereik. Vagyis cenzúrázni fognak. Nem politikai alapon, hanem bűnösség alapján (meg lehet adni, milyen témában lehet bejelentést tenni, pl.: erőszakos tartalom, pornográfia, szerzői és szomszédos jogok megsértése, drogkereskedelem, ...); de ettől még ez is cenzúra. Hiszen 'teljes' szólásszabadság nem létezik (ahogy sok minden mást jogot is 'moderálnak' törvényekkel, ha az más(ok)nak másfajta jogába ütközik).
    Utoljára szerkesztette: Vanek úr, 2024.09.09. 23:13:36
  • lac coo #6
    az emagon se árulhatok kokaint .....
  • CommieSlayer #5
    Ez elég ostoba és aljas szándékú elképzelés. Technikailag a 99% rendes felhasználót büntetnéd a pár hülye helyett. Ennyi erővel mindent tiltsunk be, amit lehet rosszra használni.
    A bűnüldözés meg a rendőrség dolga, nem kell a privát cégekből közművet csinálni. És ugye ez még csak nem is a bűnözésről szól, hanem a cenzúráról, a bűnözés csak ürügy.
  • militavia #4
    Ez nagyjából olyan érv, mintha egy autó vagy teherautó gyár nem tudja megakadályozni, hogy egy öngyilkos barom ne hajtson bele a tömegbe vele szándékosan, akkor ne is gyárthasson olyat.

    Sőt, akkor tollat se, mert azzal is lehet embert őlni. stb.